Hej First name / kollega!
Välkommen till mailutskick från Slöjd i Grundskolan, med inspiration till tematiskt arbetssätt!
Tema för detta utskick är slöjd - ett ämne!
Vi håller oss kvar runt tankar om att samarbeta, planera, undervisa och utvärdera tillsammans. Men lyfter blicken till det som numera är en självklarhet, från att det först formulerades av Skolöverstyrelsen i år 1968. Slöjd är ett ämne. Ända fram Lgr 11 fanns det med att slöjden är uppdelat i två slöjdarter, dels textilslöjd, dels trä- och metallslöjd. 2011 togs benämningarna “textilslöjd” respektive “trä och metallslöjd” bort från kursplanen. Och syftes och mål-formuleringarna ändrades.
Vi frågar oss, hur ser det ut i praktiken? Och vilken väg kan vi ta för en högre måluppfyllelse i slöjd?
För att möjliggöra fler samarbeten anordnar vi även ett digitalt möte under vecka 44.
Föregående utskick går att läsa
här.
Aktuellt
- Diskussionsmöte online - tema; ändrad kursplan. Onsdag vecka 44, klockan 9.00-11.00 via Zoom. Mer info
här.
Anmäl dig till annastina.orn@gmail.com för att få möteslänken.
Tankar för reflektion
Vår gissning är att de flesta skolor idag har minst två slöjdlärare med kompetens i och inriktning på var sina material. Och minst två utrustade slöjdsalar, anpassade för mjuka respektive hårda material. Det är både viktigt och en stor tillgång, säkert håller ni med om det! Gissar även att eleverna har ungefär halva sin slöjdtid i ena salen och halva i den andra.
Hur lägger du/ni upp arbetet i slöjd på din skola?
Här kan du göra en själv-värdering. (0 är inget.)
I hur stor omfattning planerar ni ihop?
0 1 2 3 4 5
I hur stor omfattning undervisar ni ihop?
0 1 2 3 4 5
I hur stor omfattning bedömer ni ihop?
0 1 2 3 4 5
I hur stor omfattning utvärderar ni ihop?
0 1 2 3 4 5
Kan ett ökat samarbete, från där ni befinner er nu, leda till ett högre måluppfyllelse i slöjd?
Finns det något område där det är viktigt med en viss grad av egenarbete?
En högre måluppfyllelse kan mätas på flera vis och värderar utifrån olika perspektiv. Tillexempel kan vi se på hur väl det ämnesspecifika innehållet hinns med, hur väl det tas emot av eleverna, eller hur höga betyg eleverna uppnår. En av grundförutsättningarna för att uppnå målen är elevens motivation.
Vår erfarenhet i mitt slöjd-kollegium är att tematiska arbetsområden, som får utrymme i båda våra salar, genom arbete med att kombinera material och hantverkstekniker, ger eleverna en större valfrihet. Även om det sker inom en tydlig avgränsning. Eleverna ges även längre tid i varje projekt och möjlighet att fördjupa sig. Forskningen menar, att skolarbetet har utrymme för elevernas intressen, delaktighet och inflytande, en god relation mellan elev och lärare, och att elever hinner göra klart, är några viktiga aspekter för ökad motivation.
Får du tanker om detta? Dela dem gärna
här.