Maandelijkse (en soms iets vaker) nieuwsbrief van Marloes De Vries
Image item
 
Image item
“Als ik meer tijd/geld/ruimte heb, dan ga ik…”
Zeg jij dit ook weleens tegen jezelf, First name / beste lezer
 
Maar wat als je nou geen voorwaarden stelt aan iets wat je heel graag wilt doen? Wat als je nou heel praktisch kijkt of het nú al kan?
 
Toen ik in 2012 van Cambridge naar Oxford naar Bristol naar Londen en weer terug naar Nederland reisde, wist ik het: ooit ga ik hier wonen. 
Maar steeds had ik een excuus om het niet te doen. Eerst een stabiele basis in Nederland, eerst een spaarpotje, toen Brexit. Maar het waren slechts smoesjes omdat ik niet durfde.
 
Maar het bleef door mijn hoofd spoken. Ik voelde de laatste tijd aan alles dat een verandering van omgeving me goed zou doen.
“Misschien kunnen we een paar maanden in Engeland verblijven”, zei ik tegen Bram. Die zette zijn hakken in het zand. Hij is niet zo goed met verandering en dit was iets te veel van het goede. Misschien ooit, dacht ik.
 
Op een middag kwam ik thuis. Ik had mijn jas nog aan en tas nog niet neergezet. “Ik heb het aan mijn baas gevraagd. Ik mag tijdelijk naar Engeland, ik heb al een huisje gevonden", zei Bram.
Hij was zo enthousiast dat ik het huis nauwelijks kon bekijken, ik moest het meteen boeken van hem.
 
North Yorkshire wordt het. Nooit eerder geweest, maar dat deert niet.
De cottage die we huren staat in een klein, typisch Engels dorpje met een bakkerij, postkantoor en vier pubs. Aan de rand van een groot natuurgebied en een kabbelend riviertje dat dwars door het dorp loopt. Ik maakte een tekening van het dorp, zodat ik het alvast een beetje leer kennen.
 
Ook al is het maar voor een paar maanden, is dit precies wat ik nodig heb.
Een verandering van omgeving om uit mijn vastgesleten routine te komen en om te resetten. 
Dit hielp mij:
  1. Schrijf je wensen/dromen op.
  2. Noteer bij je dromen/wensen de reden(en) waarom het niet kan en/of waar je bang voor bent.
  3. Check je reden(en): is het legitiem, of is het een smoes? Streep alle smoezen door. Vraag eventueel hulp van een goede vriend(in): die zijn meestal objectiever dan jij.
  4. Kijk of er oplossingen zijn voor de overgebleven legitieme redenen. Vraag eventueel hulp aan anderen om dit samen met je uit te vogelen.
Niet alles is (meteen) mogelijk, maar misschien kun het simpel houden en kijken wat wél lukt. Een moestuin, een solo-vakantie met alleen een rugzak, schilderlessen volgen, of iets groters zoals een carrière-switch. 
Ik ben heel benieuwd of je iets aan deze tip hebt!

In 2013 begon ik met het maken van werken over wat ‘thuis’ betekent. 
Ik mocht meedoen met een expositie bij CBK Emmen en het was een passend thema voor mij. Op dat moment stond ik namelijk op een kruispunt in mijn leven. Niet lang na de opening van de expositie besloot ik te vertrekken van het vertrouwde Drenthe naar de onbekende Randstad. 
Inmiddels woon ik al weer negen jaar hier en weet ik inmiddels dat ‘thuis’ geen plek is.
 
Eén van de werken in die expositie was een oude atlaspagina van Nederland met daarin uitgesneden ‘Home isn’t where our house is but wherever we are understood'. Toen dacht ik dat het ging dat ik een omgeving moest vinden die me zou begrijpen. Maar nee: ik moest mezelf begrijpen.
Me echt thuis voelen doe ik daar waar ik mezelf kan zijn.
Image item
Originele schilderijen
Het duurt soms even voordat een schilderij af is. Dan staat het op mijn schildersezel en blijf ik er naar kijken, totdat ik snap en voel wat het nodig heeft om klaar te zijn. Met het schilderij hieronder begon ik in juli vorig jaar en vorige maand begreep ik welke details het nog nodig had. Nu is het af! Gelukkig zijn er ook schilderijen die minder tijd in beslag nemen ;)
 
Als er een serie werken klaar zijn, ontvang je mail van me. Ik laat je daarin weten wanneer de shop open gaat met schilderijen, zodat je het in je agenda kunt noteren. 
 
Het schilderij hieronder hangt momenteel nog in mijn eigen woonkamer, maar zal ook te koop komen. Het is 50 x 60 cm, acrylverf en oliepastel op doek, en inclusief houten baklijst. 
Image item
 
 

Dingen om te delen
Image item
 
Deze maand heb ik veel gelezen over social media en de impact op kunstenaars/schrijvers/makers, dus je zult een thema herkennen ;)
 
LEZEN Artikel 'Yes, Social Media Can Sell Books. But Not If Publishers Sit on Their Hands'. Je kunt nog zoveel volgers hebben, maar dat alleen verkoopt geen boeken. Kijk maar naar Billie Eilish.
 
FILM Een hele tijd terug keek ik The Peanut Butter Falcon, aanrader. De film CODA won afgelopen weekend een Oscar, maar het is gebaseerd op één van mijn lievelingsfilms La Famille Bélier
Op JustWatch kun je checken waar je het in jouw land kunt bekijken.
 
LUISTEREN Een museum vol met geluiden van vroeger.
 
LEZEN Mensen die roepen dat je maar 1000 fans nodig hebt om te overleven… al jaren een pet peeve van me. In dit artikel wordt uitgelegd waarom die 1,000 true fans-theorie veel te kort door de bocht is.
 
BOEK + ARTIKEL Ik vond dit artikel, waarna de schrijver het boek The Death of the Artist schreef. Hier vind je een samenvatting van dat boek. Ik ben benieuwd of dat verhaal bij meer mensen resoneert. Ik hoor het graag!
 
LEZEN Als je overweldigd bent op werk: How to decide what to work on
 
TIP VAN BRAM Een dagje meekijken met deze lieve poes.
 
VIDEO Ik houd van murmuration, ofwel ‘zwermen’ in het Nederlands. Groepen vogels die prachtig samen vliegen. Hieronder vind je een video hiervan.
"Just don’t give up trying to do what you really want to do. Where there is love and inspiration, 
I don’t think you can go wrong."
 
Ella Fitzgerald
Bedankt voor het lezen! Ik vind reacties op mijn mails altijd heel leuk, en ik doe mijn best zoveel mogelijk te beantwoorden.
Marloes
Wil je me steunen? 5 manieren om dat te doen:
✉️ Stuur mijn nieuwsbrief door naar anderen
Trakteer me op een koffie/thee via iDeal/Bancontact of Tikkie
🛒 Koop mijn werk in mijn shop
📖 Koop mijn boeken bij de winkel of online
👍 Deel mijn werk op social media (links hieronder)
Instagram
Facebook
Twitter
Youtube
Heb je deze nieuwsbrief van een vriend(in) doorgestuurd gekregen 
en wil je 'm vaker lezen? ⤸
In deze mail zitten affiliate links. Ik ontvang zo een klein percentage van je aankoop. 
Portretfoto's van mij zijn gemaakt door Marleen Annema.