Maandelijkse (en soms iets vaker) nieuwsbrief van Marloes De Vries
Image item
 
Beste First name,
Ik moest op zoek naar mijn kernwaarden. Dat was verhelderend en zo kwam ik erachter dat 'connectie' een rode draad is in mijn leven en werk.
Wat ik leerde deel ik hier met je en natuurlijk heel wat anderen dingen. 
Pak een kop thee of koffie erbij, en veel leesplezier!
 
Deze maand:
  • Nieuwe online class: nieuwsbrieven voor beeldmakers
  • Kijkje achter de schermen
  • Gedachtengang: connectie maken (+ je kernwaarden achterhalen)
  • 7 fijne dingen

Kijkje achter de schermen
Image item
Ik leg de laatste hand aan twee schilderijen (zie hierboven) waar ik al ruim een jaar geleden mee begon. Sommige werken hebben tijd nodig.
Ik ging naar Hockney's Eye in Teylers Museum in Haarlem (tot 29/01 te zien). Een kleine tentoonstelling, maar toch interessant. Ik ging op de foto voor Flair, voor een artikel over burn-out en mijn reis naar Engeland.
Momenteel is het huis bedekt in een stoflaag, want we krijgen een nieuw toilet. Bram en ik reisden naar Linz am Rhein (Duitsland) om rustig het nieuwe jaar in te gaan, zonder vuurwerk. Daar maakte ik de tekening hieronder.
Image item
In de planning
Een aantal illustratie-projecten, waaronder een boek over relaties voor een Belgische uitgever, illustraties over mediteren en over psychologie. Die laatste twee voor Amerikaanse opdrachtgevers, waarover ik later mee zal schrijven.
Ik merk dat mijn werk zich steeds meer verschuift richting psychologie, wat mijn grote liefde is naast kunst, dus de puzzelstukjes vallen op hun plek.

Online class
Nieuwsbrieven voor beeldmakers
Image item
Ik ben ontzettend enthousiast over nieuwsbrieven. Ik lees die van anderen graag, maar ik maak mijn eigen editie ook met enorm veel plezier. Dat doe ik al sinds 2010, maar vanaf 2020 stuur ik elke maand mijn ‘Briefje van Marloes’ en groeide mijn emaillijst naar ruim 7,500 abonnees.
Ben je illustrator, beeldend kunstenaar of een andere beeldmaker, en wil je mijn tips en advies horen? Lees hier meer over de online class.

Gedachtengang
Connectie maken
Image item
 
Van de psycholoog moest ik opschrijven wat mijn kernwaarden zijn. 
Ik had online voorbeelden gevonden, en had een hele lijst. 
Daarna vroeg hij me om alle waarden die niet van mij zijn en die ik niet voor mezelf doen weg te strepen. Ik hield een vrij compacte lijst over.
 
Wat steeds naar boven komt drijven is ‘connectie’, zowel in mijn werk als in mijn privéleven. Interessant, want ergens vind ik connectie spannend. Ik ben namelijk bang teleurgesteld te raken, niet geaccepteerd te worden, of verlaten te worden. Zo gauw je connectie maakt, wordt het risico daarop veel groter.
 
Ik kreeg laatst de opdracht op een artist statement te schrijven. Ook daar voerde connectie, of ‘verbinding’, de boventoon.
Een alinea uit mijn artist statement: “Mijn doel is om anderen aan te moedigen om dichter bij zichzelf te gaan staan. Op die manier kun je een authentieker leven leiden, waardoor verbinding met anderen makkelijker is. Als we als mensen meer verbonden zijn, zorgt dat voor een wereld waarin we elkaar beter begrijpen.”
 
Deze week kwam ik een quote van Brené Brown tegen: 
“Our connection with other people is only as solid and deep as our connection to ourselves. In order for me to be connected to you, I have to know who I am. I have to be connected to myself. And I think what we end up doing is we end up desperately searching for connection with other people, when we have no idea who we are.”
 
Als ik in mijn werk mensen verbonden wil laten voelen, zal ik ook diep verbonden met mezelf moeten zijn. Dat betekent de tijd nemen om stil te staan en aan mezelf te werken. En niet mijn agenda altijd maar volplempen met werk, zodat ik geen tijd heb om met mezelf bezig te zijn.
‘Druk-zijn’ is het beste excuus om weg te lopen van jezelf en wat je écht wilt. Dat realiseer ik me nu ik met een burn-out zit. Heel confronterend, maar eerder wilde ik niet luisteren.
 
Ik heb een poephekel aan een woord voor het nieuwe jaar kiezen en daar een thema van te maken, omdat me dat te veel limiteert. Maar ik denk dat bewuster zijn van mijn kernwaarden me houvast gaat geven om dichtbij mezelf te blijven. Want verbinding voelen met mezelf vind ik vaak een hele opgave, als people-pleaser. 
 
Als ik een stekkerdoos zou zijn, zou ik eerst mijn eigen stekker in het stopcontact moeten steken, voordat ik anderen iets kan geven (met ‘eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten, voordat je een ander kunt helpen’ ben ik wel klaar 😉).
 
In mijn schilderijen is ‘connectie’ heel duidelijk, door mijn onderzoek naar wat thuis is. Je ‘thuis voelen’ is een kwestie van connectie. 
In mijn andere werk, of dat nu illustraties zijn of het schrijven van een nieuwsbrief, merk ik dat ik energie krijg van alles wat te maken heeft met verbinding. Niet op een oppervlakkige, maar op een diepgaande manier.
Ik blijf deze rode draad volgen en kijk waar het me brengt.
 
Wat zijn jouw kernwaarden? 
Hier vind je een aantal voorbeelden (website ken ik verder niet). 
Welke van je gekozen waarden zijn enkel voor of van jou? Welke waarden zijn voor of ten bate van anderen? Zet je waarden in volgorde van belangrijkheid.

7 fijne dingen
Image item
1) Deze video van Elizabeth Gilbert, over het verschil tussen een hobby, baan, carrière en een roeping. Jaren geleden ook al heb gedeeld, maar herhaling is goed.
 
2) De film Where the crawdads sing. De trailer doet geen recht aan de film (zoals zoveel trailers), dus ga gewoon kijken en laat je meeslepen door het verhaal.
 
3) Deze nieuwe Britse detective serie: Karen Pirie.
 
4) Mooi artikel van Jocelyn de Kwant in Flow Magazine, over jezelf zijn. 
 
5) Ik kan geen muziek in de achtergrond luisteren: ik wil er volledig inzitten. Ik luister daarom maar weinig. Maar deze maand ontdekte ik Ludovico Einaudi. Precies het soort muziek dat me meeneemt naar andere levens en werelden.
 
6) Documentaire over Hilma af Klint, de eerste abstracte kunstenaar, hoewel de kunstwereld de geschiedenis niet wil corrigeren.  
 
7) Boek dat me enorm raakte: On Connection van Kae Tempest. Over connectie voorbij oppervlakkigheid. 
“If you allow approval to define you, you will have no choice but to allow disapproval to define you when it comes.”
Kae Tempest (poet, performer, recording artist)
Als je iets met me wil delen, of wil reageren op deze nieuwsbrief, reageer dan gerust op deze mail. Ik hoop dat je een fijne maand hebt!
Image item
Image item
Wil je me op koffie trakteren? Dat kan hier of via een Tikkie
 
Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden, vind ik fijn. 
Nog geen lid en wil je de volgende nieuwsbrief niet missen?  ⤸
Alleen mails ontvangen over schilderijen die te koop zijn (1-2 keer per jaar)?
Klik hieronder op ‘Manage preferences’ om je instellingen aan te passen.
 
Want to receive my newsletters in English?
Click ‘manage preferences’ below to change your settings.
 
Links naar Bol.com zijn affiliatelinks. Daar krijg ik een klein bedrag over en kost jou niks extra.