Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi, 
Vanuit het Yoga Puur Team wensen we jou nog een heel gelukkig nieuwjaar! Er staat weer een fijn, Puur Yoga moment voor je klaar. Zet een kop thee en sla ons
maandelijks online magazine virtueel open… 
wees welkom!
 
 
 
 
 
 
 
Sinds afgelopen herfst maken wij elke maand met veel plezier dit Puur Yoga moment voor je bomvol inspiratie, nieuws en tips. En eigenlijk is dat stiekem véél meer dan een nieuwsbrief - het is een online magazine dat jou op de echte Yoga Puur manier meeneemt in Yoga als ‘way of life’. Vanaf nu gaan we deze virtuele post dan ook zo noemen! 

Deze maand nemen we je mee in de energie van Water(man). Zowel het Yin seizoen van de winter staat in het teken van Water (waarover Sanne je alles verteld) als de huidige stand van de maan (hieronder meer). En ja, natuurlijk is het weer tijd voor Yoga Nidra!

Fijn dat je er weer bent!

P.S. Vind je het leuk deze nieuwsbrief te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
de nieuwe maan van 21 januari staat in het teken van Waterman - tijd om uit te zoomen & te reflecteren!
 
Deze nieuwe maan is de eerste van dit jaar - een nieuwe cyclus begint in het grotere geheel van een nieuwe cyclus… een bijzondere en symbolische tijd! Maar niet per se om grote doelen te stellen of goede voornemens de wereld in te slingeren. We zitten nog steeds diep in het zachte Yin seizoen van winter. Daarbij is de energie van Waterman is er eentje van bruggen bouwen. Bruggen tussen het verleden en de toekomst, waarbij je precies bent waar je moet zijn: het heden. Bruggen tussen waar je bent geweest en waar je wilt zijn, met een korte pauze bij de gedachten die je vertellen wat er niet mogelijk is. Tijd om die limitaties te doorbreken, en laat de energie van deze maan daar nou perfect op aansluiten! 
 
Het is tijd om uit te zoomen en je bewust te worden waar het voor jou daadwerkelijk om draait in het leven (of waar je naar toe wilt bewegen). Wat zijn overkoepelende thema’s? Waar wil je aandacht aan schenken dit jaar?

Een krachtige practice die je kunt doen, en die de wereld van verwachting en goede voornemens een beetje links laat liggen, is om een woord voor het jaar 2023 in te voelen. Geef jezelf tijd om te reflecteren op de kern van jouw focus voor 2023 en kijk welke woorden daar op aansluiten (of welke woorden er naar jou toe komen!). Jouw woord mag fungeren als geheugensteuntje als je je minder verbonden voelt met de dromen en intenties die je voor dit jaar hoopt neer te zetten.
Het mooie aan een ‘woord van het jaar’ is dat er ruimte over blijft om te spelen, te voelen en te veranderen. Dat brengt wellicht al een hele andere energie met zich mee dan de klassieke goede voornemens!

En met dat in ons achterhoofd: het lastige aan doelen stellen, goede voornemens opschrijven en zelfs intenties zetten kan zijn dat het je soms ‘vast’ kan zetten in het gedachtepatroon dat het jaar, deze maand of jouw leven in het algemeen dus ook precies dat lijstje moet afgaan - en dat het anders niet goed genoeg is. De frisse, nieuwe energie van dit jaar en deze maan brengt de uitnodiging om flexibel in het leven te blijven staan. Beweeg mee op wat het heden je brengt. Dit creëert vertrouwen in jezelf en je aanpassingsvermogen, en geeft je wellicht ook wat rust rondom hoe je hoofd denkt dat het leven ‘moet’ verlopen. 

In lijn met deze maanenergie staan hieronder drie Yogahoudingen beschreven die je elk een paar minuten kan invoelen. Naast elke Yogahouding staat een vraag beschreven waar je tijdens de houding - of daarna met een opschrijfboekje - op kunt reflecteren. Deze combinatie van beweging en reflectie geven je flexibiliteit in je energie, hoofd en… wellicht ook je lichaam! 

! Belangrijk: voelt een Yogahouding niet helemaal prettig? Luister naar je eigen lichaam! De drie Yogahoudingen hieronder beschreven zijn heel zacht en zorgen in principe niet voor ongemak of pijn. Is dit wel het geval, wees dan zacht voor jezelf en voel in wat beter past. Op je zij of rug liggen is altijd een goed idee. Ondersteun jezelf dan ook met genoeg dekens, kussens en andere spullen. 

Nieuwe Maan (& Nieuw Jaar)
Yoga + Reflectie Practice
Yogahouding: Ondersteunde Vlinder (achterover gebogen)
Uitleg: Vanuit een zittende houding leg je een aantal wat dikkere kussens of dekens op de mat. Hier ontspan je je bovenlichaam op. Meestal is het prettig als je hoofd net iets hoger ligt en je onderrug kan leunen tegen een kussen. Met gebogen knieën breng je beide voetzolen tegen elkaar aan en laat je je knieën naar buiten vallen. Kussentjes onder je knieën is vaak erg ontspannen. 

Reflectie: Welke intentie voor dit jaar kan ik zetten uit liefde voor mezelf?
 
Yogahouding: Kindhouding
Uitleg: Vanuit handen & knieën breng je je tenen richting elkaar en je billen naar je hielen. Je bovenlichaam komt naar de mat. Het is fijn als er een kussen of deken is die je bovenlichaam kan ondersteunen. Als je billen niet bij je hielen komen, leg dan een deken hiertussen zodat je benen kunnen ontspannen.

Reflectie: Waar zie ik tegenop dit jaar? Hoe kan ik mijzelf daarin zo goed mogelijk ondersteunen?
 
Yogahouding: Stonehenge
Uitleg: Pak twee yogablokken en een bolster (of twee dikke boeken en wat dekens & kussens, of gebruik de zitting van een wat lagere stoel) en bouw de verhoging. Kom liggen op je rug en leg je kuiten op de verhoging. Een dun kussentje onder je hoofd en een dekentje over je heen maken het af!

Reflectie: Wat betekent het voor mij om zacht voor mezelf te zijn? Hoe neem ik dat serieus dit jaar?
 

Dit delen we graag met je
Het Water Element
Volgens de Chinese traditionele geneeskunde en de daaraan gekoppelde vijf elementen theorie heeft ieder seizoen zo zijn eigen tastbare en niet-tastbare kwaliteiten. Zo bevinden we ons op dit moment in het seizoen van de ultieme ‘Yin’ oftewel het element water.
Misschien vraag je jezelf af; waarom schrijft Sanne een stukje vanuit de Chinese zienswijze?
Zoals de Ayurveda een zus van de Yoga is, zo is de TCM (afkorting van Chinese traditionele geneeskunde) verwant aan de Yin Yoga.
In mijn ontdekkingsreis naar het vinden van balans in lichaam en geest is er één ontdekking geweest die mijn leven echt veranderd heeft: leven met de seizoenen. Iets wat we als 21ste eeuwse mens bijna vergeten zijn, is dat ieder seizoen zo zijn eigen eigenschappen heeft en dat dit invloed heeft op onze innerlijke natuur. Door onze ‘comfortabele’ levens, zoals het hebben van een centrale verwarming en een supermarkt waar je het hele jaar door tomaten en aardbeien kunt kopen, zijn we de verbinding verloren met de seizoenen. Wanneer je je leefstijl afstemt naar wat onze innerlijke natuur nodig heeft, ontdek je een nieuwe dimensie in je algehele gezondheid. 

Op dit moment leven we dus in een seizoen waarin het element water centraal staat. Ieder mens heeft altijd alle 5 elementen in zich, maar dan wel in een unieke verhouding. Deze verhoudingen veranderen ieder moment van de dag (denk aan de orgaanklok) en ook per seizoen. Aan ieder element is een orgaan paar gekoppeld en zo zijn de organen die gerelateerd zijn aan water: de nieren (Yin) en de blaas (Yang). We kennen deze organen vanuit onze Westerse zienswijze, maar de Chinese kijk gaat nog een stukje verder dan de tastbare kwaliteiten van deze organen.  
Het element water heeft alles te maken met ontspanning, tot rust komen, introspectie en het aanvullen van energie.
Dit is niet de tijd voor grote inspanningen en wilde plannen uitvoeren, dat komt later wel weer als het lente wordt. Het is de tijd van dromen en zaadjes planten voor je toekomst. Van ‘go with the flow’ en goed invoelen wanneer je ‘ja’ of nee zegt op een uitnodiging. In deze tijd van het
jaar is het heel normaal om iets
meer moe te zijn en zodra je jezelf
hier aan overgeeft zal je merken
dat alles wat meer zal stromen. 
 
Maar deze rustige vaarwateren kunnen soms ook zorgen voor angst voor wat er komen gaat. Angst is de emotie die hoort bij de nieren en blaas. Hoe mooi is het, dat wij in onze Nederlandse taal verschillende spreekwoorden hebben die hier ook naar refereren. Denk maar aan: ‘het in je broek doen van angst’. 

Een gezonde angst zorgt ervoor dat we alert zijn in gevaarlijke situaties, maar onbalans in de energie van water kan er voor zorgen dat je overdreven angstig of gespannen bent. Dit kan je letterlijk voelen in je lichaam maar ook in de geest. Oftewel een gezond water element zorgt voor flexibiliteit in lichaam en geest. 
 Wat kan jij doen om je water element
tevreden te houden?
Een interessant weetje over de balans in dit element is, dat je vrij weinig meemaakt dat je een ‘te veel’ hebt aan water. Vaker een tekort. Dus hier een paar tips om je water energie te versterken:
 
1. Het ligt misschien wat voor de hand maar water versterkt water. Drink voldoende warm water, ga heerlijk badderen of boek een dagje sauna. Ook qua eten kan je denken aan vochthoudende recepten zoals soep, dahl of stoofpotten. 

2. Blijf bewegen in de winter! Ook al heb je daar soms wat minder zin in, wordt het water element erg blij van gematigde beweging. Dus niet een bewegingsvorm waarbij het zweet je over je rug gutst maar denk aan Hatha Yoga, wandelen, dansen etc.
3. Wees wat zachter en zorgzamer voor jezelf. Heb je een fout gemaakt of je to-do lijstje niet gehaald? Ben dan wat milder in het beoordelen van jezelf. Of trek eens wat meer tijd uit voor het koken van een voedzaam maal met seizoensgroenten.    

4. Maak jezelf eens heel bewust van jouw eigen energie (spaar)rekening. Sta eens stil bij waar je energie aan uitgeeft en hoe zorg je dat je energievoorraad weer wordt aangevuld. En kan je energie ook sparen en niet meteen uitgeven? Een manier om energie aan te vullen is bijvoorbeeld Gentle Yoga, Yin Yoga of Yoga Nidra. 

Tot slot geef ik je nog graag drie affirmaties die
kunnen helpen je water element te versterken:
"Ik weet wat goed voor mij is
en handel hiernaar"
"Ik gun mijzelf voldoende rust"
“Ik ben belangrijk en zorg
goed voor mijzelf” 

Lieve groet, 
Sanne
P.S. Meer te weten komen over het waterelement, TCM en hoe je vanuit die filosofie en wetenschap beter voor jezelf kunt zorgen?
Ik raad deze drie boeken aan: 
1. De Tao van Gezondheid, geschreven door Conny Coppen
2. Blijvend Meer Energie volgens de vijf elementen, geschreven door Jeanine Hofs
3. Chinese Geneeskunde voor Iedereen, geschreven door Mindi Counts

 
Even voorstellen: Janna
Hoi, even voorstellen!
Mijn naam is Janna en ik ben geboren en getogen in Breda. In december heb ik, na een aantal jaar in Amsterdam, de randstad weer verruild voor het Brabantse en ben ik samen met mijn vriend en ons zoontje naar Oosterhout verhuisd.

Sinds 12 januari tref je mij bij Yoga Puur voor de Gentle Yoga op donderdagavond om 20.00 uur.
 
“Yoga is voor mij de uitnodiging om elke dag opnieuw je lijf te leren kennen. Mijn eigen levenservaring en de energie van het moment geven mij altijd veel input en inspiratie voor de lessen die ik geef. Ik begeleid studenten in hun zoektocht naar de essentie van yoga met een nuchtere openheid, zonder daarbij de diepgang uit het oog te verliezen.”
 
Dat doen we door middelvan zachte houdingen met veel yin en restauratieve invloeden, die vaak vloeiend in elkaar overlopen. Met de juiste hoeveelheid aandacht en uitdaging, ontwerp ik mijn lessen het liefst voor een breed publiek van zowel beginners als gevorderden.

Tot slot werk ik graag met thema’s vanuit de anatomie en yogafilosofie, waarbij de vertaling naar het dagelijks leven focus krijgt. 

Ik zie je heel graag in de les!
 
Veel liefs,
Janna

Tijd voor Yoga Nidra!
Als afsluiter van onze ‘31 Dagen een Puur Yoga Moment’ advent kalender die wij in december met je hebben gedeeld, verstuurden we een speciale Yoga Nidra, gemaakt en opgenomen door Sanne. 

Gemist? Dan wil je deze zeker nog een keer (of tien!) ervaren. Creeër een fijne plek om je heen en zorg dat je heerlijk kan liggen zonder lichamelijk ongemak of afleiding. Klik dan op de button hieronder, sluit je ogen en laat je meenemen in deze ‘Toekomstige Jij’  Yoga Nidra, speciaal voor het nieuwe jaar. 

In de opname neemt Sanne je mee in het proces van uit je hoofd komen en meer tevredenheid te creëren richting jezelf. Fijn voor als je in een pieker-modus bent of jezelf onrustig voelt. Om weer thuis te komen bij jezelf. Omdat hij kort is, heb je altijd wel tijd om het te doen. 

Dus waar wacht je nog op?
Geef jezelf toestemming om te ontspannen en creëer een fijne plek.
Let's do this!
 
Ook weer eens in de Yogaschool de kracht van Yoga Nidra ervaren?
Kijk snel op de agenda!

Op de agenda
 
 

Lesrooster
Image item

 
Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten. 

Liefs, 
Janna, Kiki, Laura, Lieke, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest