Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

De naderende lente energie heeft ons ook al gevonden: we hebben een boel met je te delen in het online magazine van deze maand. 
Inzicht, inspiratie en
ritueel wacht op je, dus lees snel
verder!
 
 
 
 
 
 
 
Deze maand nemen we je mee in de wereld van ‘zelf zorg’. Hoe kun je met ritueel en aandacht jezelf voeden? In lijn met de energie van dit moment? We hopen je te inspireren - op niveau van lichaam, geest én ziel - met bezinning, reflectie, tips rondom eten en drinken en nog veel meer!

Het is namelijk een tijd van toenemende energie. De winter laten we voorzichtig iets meer achter ons. De opwaartse beweging waar de natuur - en als gevolg wijzelf ook! - zich in bevindt geeft hoop, zin en perspectief. En dat is na zo'n donker seizoen van harte welkom! Tegelijkertijd hebben we in dit online magazine tips en inzichten meegenomen die je uitnodigen met name in dit moment te blijven - met aandacht voor de energie waar we nú in zitten, zonder meteen alle energie in de toekomst te stoppen. Loop jezelf niet voorbij, maar zet wellicht even een pas op de plaats en voel hoe je mag landen in dit moment. Wees welkom!

Goed om te weten: de Yogaschool is de gehele Carnaval- /voorjaarsvakantie open. Ben je er zelf niet? Vergeet je dan niet op tijd uit te schrijven in Momoyoga. 

Fijn dat je er weer bent!

P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
De nieuwe maan van 19 februari brengt vertrouwen en inspiratie. Een cyclus van ontluikende lichtheid… Wat mag het jou brengen?
 
Een nieuwe cyclus is begonnen met de nieuwe maan in Vissen. Vissen is tegelijkertijd ook het laatste teken van de twaalf tekens van de Westerse astrologie. Energie in dit teken symboliseert het naderende einde van de winter. 

Het winterseizoen loopt natuurlijk over van het ene jaar in het andere, dus deze tijd is bij uitstek geschikt om (zeker als je dit nog niet had gedaan) te reflecteren op het afgelopen jaar, op alle lessen die je mee wilt nemen naar de lente en met name op alles wat je los wilt laten. Wat mag er echt in dit winter seizoen blijven, wat neem je niet mee naar de lente?

Hoe creëer je een schone lei voor jezelf voor het naderende lenteseizoen? 
 
Wat jou hierin kan ondersteunen is de positieve energie van deze nieuwe maan. 

Deze staat symbool voor inspiratie en vertrouwen. 

Wat betekent dat voor jou?
 
Misschien voel je je al langere tijd geroepen een spannende stap te nemen, of vind je het lastig om jezelf de tijd of ruimte te gunnen om dingen te doen die jíj leuk vindt. Wat het ook is, deze nieuwe maan(d) vraagt aan jou op wat voor manier je kunt vertrouwen op je intuïtie, op ‘toevalligheden’ die op je pad komen, en op je eigen nieuwsgierige aard, om te doen wat jou roept. 

En volg die nieuwsgierigheid - de energie van dit moment helpt je om die laatste momenten van winter energie makkelijker door te komen. Het nodigt je uit om nieuwe dingen op te pakken - een creatieve workshop, een extra Yogales, een boek uit een genre wat je anders nooit had gekozen. Durf buiten de lijntjes te kleuren, al voelt het nog zo klein. Die speelse energie kun je de komende maanden goed inzetten als het echt tijd wordt om zaadjes te planten!

Wil jij graag dat vertrouwen voelen, die ‘durf’ ervaren en je intuïtie wat beter horen? Maar weet je niet zo goed hoe? We helpen je er graag bij - lees verder voor een fijne tip om dichterbij je eigen wensen en reflecties te komen. 

Nieuwe Maan Reflectie Practice:
Kaart ‘Spread’
Orakel & tarotkaarten zijn er om je de ondersteunen, je dichterbij je intuïtie te brengen en om je te inspireren. Dit kun je doen door spontaan een kaartje te trekken, een vraag te stellen aan de kaarten of door middel van een kaarten 'spread'. Dit is een lay-out met vragen waar de kaarten een antwoord op geven. Je legt de kaarten die je trekt op de aangegeven volgorde neer en kijkt hoe elke kaart een antwoord geeft op de desbetreffende vraag en - nog veel belangrijker - met jou resoneert. 

Heb je zelf een kaartendeck? Dan kan onderstaande spread jou helpen met deze nieuwe maan energie, door jouw kaarten antwoord te laten geven op de vragen die zijn afgebeeld. Heb je geen kaarten? Dan kun je de meeste vragen ook gebruiken in jouw journal of notitieboek - of gebruik de kaarten die wij voor je getrokken hebben (zie hieronder).
 
Image item

Image item
 
Inner Compass Cards - Nieuwe Maan Reflectie

1. Adelaar: Deze nieuw maan(d) geeft je de kans om je visie helder te krijgen. Zoals een adelaar het overzicht heeft vanuit de lucht en zijn snelheid en richting past hij aan op wat er om hem heen is. Ook jij bent vrij, onafhankelijk en intuïtief. Welke richting mag je op vliegen?

2. Nieuw Hoofdstuk: Het kan eng zijn om oude patronen los te laten en een nieuw hoofdstuk te openen. Maar weerstand bieden tegen verandering is als zwemmen tegen de stroom in: vermoeiend en vruchteloos. Laat los wat je in de weg staat; de beperkende overtuigingen die je in het oude hoofdstuk houden. Tijd voor een frisse, nieuwe bladzijde.

3. Wijsheid: Jouw innerlijke stem is als een zaadje wat gepland wordt. Hoe weet dat zaadje hoe het een boom, bloem of mens kan worden? Dit wijsheid huist al in het zaadje. Alle potentie is er al. Ook in jou huist dit innerlijk weten. Luister jij er al naar? Wat probeert het je te vertellen? Wordt nieuwsgierig en ontvang je eigen, innerlijke wijsheid.

4. Diep van Binnen: Een rustige geest versterkt de toegang tot je instinct. Twijfels, meningen van anderen en algehele ‘ruis op de lijn’ vertroebelt deze connectie. Leun op het vertrouwen in jezelf en je eigen kracht - en geef jezelf de rust om deze kracht ook in te kunnen voelen. In een oceaan met een rustig oppervlak kun je diep kijken.
 
Geïnspireerd door de kaarten en/of de spread? Schrijf erover voor jezelf, of reflecteer tijdens een Yogamoment op jouw inzichten. En deel jouw bevindingen met ons! Je kunt ons ook altijd taggen op Instagram, @yoga_puur_breda . Vinden we leuk!
P.S. Onze favoriete kaartendecks?
  De Inner Compass Cards (hierboven gebruikt & Leneth's favoriet) en de kaarten van Rebecca Campbell (deze hebben we ook in de Yogaschool) zijn toegankelijke orakelkaarten. Liever dieper in tarot duiken? De Dreams of Gaia tarotkaarten zijn Sanne's favoriet en Lieke tipt de sprookjesachtige Forest of Enchantment tarot

Dit delen we graag met je
Lente = opruimtijd
Voel jij hem ook? 

De energie van de lente die langzaam in je op begint te borrelen. De toenemende lichturen doen mij voelbaar goed. 

Ideeën beginnen vorm
te krijgen, meer energie
om dingen te
ondernemen en zin om
meer buiten te zijn.
We gaan richting de grootste seizoen verandering van het jaar; die van de winter naar de lente. Een energie-shift in de natuur die gaat van naar binnen en beneden gericht, richting een energie die stuwend omhoog en naar buiten gaat. Het is de energie die achter o.a. het tot bloei komen van bloembollen en het ontstaan van nieuw groen blad in bomen zit. En deze shift is ook voelbaar in ons lichaam.

Misschien is dit wel één van mijn meest favoriete momenten van het jaar. En eerlijk gezegd kijk ik er alweer naar uit om mijn Ayurvedische detox in te gaan zodat ik me nog lichter en ready voel voor de lente. Want vanuit de Ayurveda gaan we nu naar het beste moment van het jaar om een grote schoonmaak te houden.
 
 Wist je overigens dat het lichaam als vanzelf in een soort detox stand komt zodra het buiten warmer begint te worden? Alsof de ‘zwaarte’ die je hebt opgebouwd in de winter, langzaam wegsmelt. Door het doen van een detox waarin je een mono-dieet volgt van voornamelijk groente, beweeg je mee met de energie van de natuur. 
 
Volgense de Chinese 5-elementen leer neemt de energie van onze lever (en galblaas) toe in de lente. Dit is één van de belangrijkste organen als het gaat om verwerken van afvalstoffen. In de Ayurveda zitten we nu in de Kapha (aarde + water element) tijd die duurt tot en met mei. Deze constitutie geeft een stabiele basis voor verandering. Daarnaast begint ons verteringsvuurtje (Agni) harder te branden. Ofwel dit is DE tijd om in onze innerlijke en uiterlijke wereld de boel op te ruimen. 

Maar wat houdt nou zo’n Ayurvedische detox in? Een Ayurvedische detox bestaat uit het volgen van een mono-dieet. Dit betekent dat je de gehele dag dezelfde licht verteerbare en reinigende maaltijd eet. Dit kan kitcheri of mungbonensoep zijn. Dit geeft je Agni rust om oude afvalstoffen te verteren. Bij het reinigen kan er van alles loskomen: zowel fysieke als emotionele afvalstoffen worden afgevoerd.
Tijdens een Ayurvedische detox geven we aan alle afvalstoffen die loskomen aandacht. Het geven van aandacht is namelijk de enige manier om ze te verteren.
De fysieke afvalstoffen voeren we af met behulp van KKV thee en ondersteunende kruiden. Ben je ooit van plan om zo’n detox te doen en heb je dit nog nooit gedaan? Dan raad ik je aan om dit onder begeleiding van een Ayurvedisch therapeut te doen. Want iedereen is anders, dus iedereen heeft ook weer net een andere aanpak nodig. 

Er zijn wel dingen die je zonder begeleiding zelf kunt doen om je lichaam te ondersteunen in het reinigingsproces in de lente. Zo kan je de dag beginnen met het schrapen van je tong. In de Ayurveda geloven we er in dat afvalstoffen zich verzamelen op de tong. Ze bedoelen hiermee; het witte laagje op je tong. Een gewoonte die ik al een paar jaar eigen heb gemaakt en het zorgt voor mij o.a. voor een heerlijk fris gevoel in mijn mond! Hier vind je meer informatie over het schrapen van je tong. En wist je.. dat je bij Yoga Puur ook tongschapers in ons winkeltje hebben? Laat je overigens niet verleiden voor het kopen van een koperen tongschraper; dit is niet voor iedereen goed. Hier kan ik weer een heel apart stuk over schrijven...

Daarnaast kan je ook zelf KKV-thee maken en natuurlijk drinken.
 
KKV-thee ondersteunt je spijsvertering en bevat de kruiden: korianderzaad (reinigend effect), komijnzaad (licht verwarmend) en venkelzaad (stimulerend voor de spijsvertering). Het recept is heel eenvoudig: 1 deel korianderzaad, 1 deel komijnzaad en 1 deel venkelzaad. 
 
Koop de kruiden het liefst biologisch zodat je niet voor nog meer afvalstoffen in het lichaam zorgt. Wanneer je het mengsel gemaakt hebt, kan je het een klein beetje kneuzen in een vijzel. Doe één theelepel van het kruidenmengsel dan in een thee-ei of een leeg theezakje en schenk er kokend water op. Laat de thee minimaal 5 minuten trekken. Wil je het nog authentieker klaarmaken en eigenlijk is dit ook makkelijker: kook 1 liter water met een schepje kruidenmengsel een paar minuten door. Zeef daarna de kruiden uit het water en doe de thee in een thermosfles. Zo heb je er de hele dag plezier van!

Ik wens je een hele fijne transitie van winter naar de lente. Ben je nou nieuwsgierig naar nog meer tips vanuit de Ayurveda. Dan kan ik je deze blog aanraden: 
Lieve groet, 
Sanne

 
Even voorstellen:
Lieke
Als nieuw gezicht bij Yoga Puur zou ik me graag aan jullie voorstellen. Het kan zijn dat je me de afgelopen maanden al bent tegengekomen tijdens een van de invallessen, maar vanaf deze maand vind je me elke maandagavond vast bij Yoga Puur.
 
Mijn naam is Lieke, ik ben 29 jaar en ik ben na vele omzwervingen over de wereld in de afgelopen jaren weer teruggekomen in mijn geliefde Brabant.
 
Naast dat ik met heel veel liefde yoga beoefen en geef, werk ik ook in de zorg, geef ik retraites, organiseer ik een festival, ga ik graag op pad met mijn camperbus, speel ik ukulele, zing ik mantras en kan ik me urenlang verliezen in een boek.
 
Mijn hart gaat sneller kloppen van de natuur, ik wandel en tuinier veel en geef ook wildplukwandelingen.
Tijdens mijn yogalessen zal je de natuur ook vaak als thema tegenkomen.

Ik raak geïnspireerd door de seizoenen, de maan en de elementen.

Verder deel ik graag filosofische teksten en gedichten die me raken en aan het denken zetten. 
 
Als docent ligt mijn focus op het creëren van een moment waarin jij echt met jezelf kan verbinden. Er zit zoveel wijsheid in jouw eigen lichaam, in jouw eigen geest, en het is een cadeautje aan jezelf om daarnaar te leren luisteren. Wat vindt jouw lichaam fijn? Waar heb jij behoefte aan? En kan je jezelf accepteren en waarderen, precies zoals jij bent?
 
Hopelijk zien we elkaar snel op de yogamat!
Liefs,
Lieke

Een Krachtig Thee Ritueel
Thee kent natuurlijk vele soorten en maten - van zwarte thee tot een kopje kruidige Chai. Zoals Sanne hierboven al benoemt, kun je uit je kruidenkastje veel helende specerijen pakken om jezelf te ondersteunen in deze tijd. Je kunt onderstaand ritueel uiteraard met elke kop thee doen, maar wellicht wil je óók eens in je eigen tuin of op je eigen balkon snuffelen, en de natuur van buiten naar binnen halen… 

Je kent de kruidige Salie plant vast wel - maar ken je de goede eigenschappen van deze plant ook? Het wordt vaak gedroogd gebruikt om ruimtes energetisch mee te reinigen (de rook van salie zorgt voor een reinigend effect) maar je kunt er ook thee van zetten! 

Salie is makkelijk te groeien, zelfs in een pot of klein kruidentuintje. Zaadjes én plantjes vind je in de meeste tuincentra. Wanneer de plant in de zomer en vroege herfst op zijn gelukkigst is, kun je een aantal blaadjes of takjes per keer er af halen en drogen. Stop dit in een potje - zo kun je ook in de winter en vroege lente van jouw eigen salie genieten. 
 
Creëer een ritueel met jouw zelf-gezette salie thee door met aandacht en zonder afleidingen een kopje te zetten en de salieblaadjes in het water te leggen. Geef het een paar minuten voordat de smaak en helende eigenschappen van de salie in het water zijn opgenomen. 
Bedank het kopje thee en de salie, voordat je een eerste slok neemt, voor de reinigende en ondersteundende eigenschappen die deze jou biedt. 
Voel dan met elke slok de thee je systeem binnenkomen en jezelf de energie van de thee ontvangen. 
 
Uiteindelijk is de uitnodiging om met aandacht jouw kruidenthee te drinken. Observeer wat je proeft, hoe het voelt en wat je hoop dat het je mag brengen. Echt een moment voor jezelf!

Nadat je de thee hebt opgedronken, geef je de salieblaadjes terug aan de natuur door ze op de composthoop of in de GFT bak te doen, of direct op of in de aarde te leggen. Doe ook dit met aandacht, zo is de cirkel weer rond en de cyclus compleet. 
 
Wil je het reinigende effect van salie nog meer een boost geven? Maak je eigen kruiden en smaak mix door in te voelen wat jij nodig hebt: 
🌱 Voeg toe: verse gember voor een immuun versterkend effect. 
🌱 Voeg toe: lavendel en/of kamille voor een rustgevend en kalmerend effect. 
🌱 Voeg toe: rozenblad en goudsbloem voor een kopje helende zelfliefde. 
 

Op de agenda
 

Lesrooster
Image item

 
Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten. 

Liefs, 
Janna, Kiki, Laura, Lieke, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest