Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Wat een bijzondere energie komt er naar ons toe. Het begin van een nieuwe cyclus, waarbij het seizoen van de winter afgesloten mag worden en hoop & licht weer terugkeren.
 
 
 
 
 
 
In het online magazine van deze maand ruimen we het binnen op en stappen we weer naar buiten. Op de letterlijke manier, waarbij Kiki een fijn lente ritueel met je deelt om je huis klaar te maken voor het nieuwe seizoen, en Lieke je meeneemt op een wildpluk avontuur. Maar ook meer symbolisch, met momenten van reflectie en bezinning op wat manifestatie nou eigenlijk betekent, de eb en vloed van cyclisch leven, en hoe je oude patronen met liefde en compassie voor jezelf mag loslaten.

Onderaan dit magazine doet Lieke nog een oproepje voor een gitarist, dus ben of ken jij er één, scroll dan zeker even naar beneden!

Fijn dat je er weer bent!

P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 
De Yogaschool is gesloten met Pasen en Pinksteren: 
zondag 9 april & maandag 10 april 
+
zondag 28 mei & maandag 29 mei
 

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
De Lente Equinox en nieuwe maan in Ram brengen de start van het astrologische nieuwe jaar.
 
De start van het astrologische nieuwe jaar is hier, met op 20 maart de Lente Equinox (of ‘lentepunt’) en op 21 maart de nieuwe maan, in het teken van Ram.
 
Twee keer per jaar hebben we een Equinox, waarbij de daglicht uren evenredig liggen aan het aantal nachturen. Bij de Lente Equinox betekent dit dat na 20 maart de dagen weer langer worden dan de nachten: de zon begint toe te nemen in energie. 
 
De Lente Equinox wordt ook wel Ostara genoemd, en hieronder deelt Kiki een fijn ritueel met je om deze tijd bewust in te gaan. Ostara is de naam van de Lentegodin. Zij brengt met de zon ook veel creatieve energie met haar mee. Daarnaast is het ook een hoopvolle tijd van nieuw leven. Heb jij al een tijdje zin in de lente? Dan zit je dus óók te wachten op de komst van Ostara, en vanaf nu beginnen we haar energie echt te voelen. 
 
Rondom de Equinox staat de nieuwe maan altijd in het teken van Ram: dit is het eerste astrologische teken in de Westerse astrologie, en het is dus ook logisch dat het ‘jonge’ en vernieuwende vuurteken zo’n grote rol speelt in deze tijd. Misschien ben je, of ken je, wel een Ram en resoneert het dat deze persoon altijd nieuwe ideeën heeft, in verhouding goed kan omgaan met verandering en veel creatieve motivatie bij zich draagt. Rammen worden ook wel hele goede manifesteerders genoemd… ;). 
 
En of je nu Ram bent of niet, deze energie hangt in de lucht en heeft óók zijn uitwerking op jou. 
 
Een valkuil hierin is dat we vaak maar één manier weten om om te gaan met toenemende (Yang) energie: doen, doen, doen. Veel creëren, veel oppakken, veel manifesteren. En terwijl actie ondernemen heel waardevol kan zijn, zeker als je er klaar voor bent om je dromen waar te maken, kan volledig in de Yang energie stappen ook leiden tot een overweldigd of vermoeiend gevoel. 
 
Wat als de energie van dit moment je uitnodigt om juist te ontvangen? 
Wat als manifestatie niet gaat om zoveel mogelijk te doen, maar juist om de signalen om je heen te ontvangen? 
 
Als het om manifesteren gaat is de algehele indruk vaak dat het leven maakbaar is. Natuurlijk heb je invloed op de koers van jouw pad, maar vergeet daarbij niet het belang van Yin. Kun je ook ontvangen? Kun je ook tekens zien, je koers aanpassen op basis van vertrouwen, en af en toe achterover leunen en het Universum het overnemen?
 
Het toenemende vuur van dit seizoen en de energie van de nieuwe maan in Ram kunnen het duwtje in je rug zijn als het gaat om je dromen en doelen achterna jagen. Maar je hoeft niet alles zelf te doen, of zelfs te forceren. Houd een stukje Yin dichtbij je, zoals je dat deze winter zo mooi hebt mogen doen, en onthoudt dat vertrouwen, zachtheid, verstillen en ontvangen net zo belangrijk zijn. 
 
De Equinox herinnert ons eraan dat alles gebeurt in een perfecte, of niet zo perfecte, balans. Hoe leef jij dat na? 
 
P.S. Meer lezen over Ostara en de jaarfeesten?

Lente Equinox Ritueel
fijne tip van kiki
 
Ostara is één van mijn favoriete momenten van het jaar. Het representeert een nieuw begin, wedergeboorte, een schone lei. Het is dan ook geen wonder dat de lentekriebels vaak gepaard gaan met de behoefte om op te ruimen. Een schone, frisse omgeving waar de energie vrijuit kan stromen, zorgt ervoor dat er ook ruimte in je hoofd kan ontstaan. En om de standaard lenteschoonmaak wat op te 'spicen', tover ik deze ieder jaar om tot een ritueel. Voor een beetje extra magie :)
 
 
1. Maak het leuk!
 Blijf in je pyjama, zet een lekker muziekje op. Of het nou mantra's zijn, relaxte jazz of in mijn geval stevige rock n' roll, iets waar jij zin in hebt. Maak af en toe een dansje.
 
2. Probeer zoveel mogelijk spullen weg te doen waar je niets (meer) mee hebt. Vraag jezelf af, maakt dit object/kledingstuk/ding mij echt blij? Zo niet, geef het weg, verkoop het, breng het naar de kringloop. Wees hierin een beetje streng voor jezelf. Minder spullen is lichter leven!
 
3. Reinig je ruimte. Ik gebruik hiervoor graag een bundeltje witte salie. De rook hiervan verwijderd oude, statische, negatieve energie. Je kunt ook wierook gebruiken of Palo Santo, voor iets minder intense geur. Zorg dat je een raam hebt open staan zodat de negatieve energie weg kan stromen.
 
4. Maak een lente altaar. Het is fijn om een plekje te hebben in huis waar jij even kan stilstaan bij het moment, je herinnerd wordt aan wat jij belangrijk vind. Een altaar hoeft niet groot te zijn of vol te staan met allerlei spullen. Probeer aan te voelen waar jij behoefte aan hebt. Wat wil jij eren? Waar voel jij je fijn bij? Voor de lente gebruik ik uitlopende takken om bloei te representeren. Ook kristallen als groene aventurijn (moed bij veranderingen), mosagaat (vruchtbaarheid), of amethist (helderheid) en een kaarsje in de kleur geel of goud wat staat voor het terugkeren van het zonlicht. 
 
Neem de tijd om even te zitten met je altaar, met beide handen op je hart. Laat deze je helpen om de lente energie te verwelkomen in je hoofd en lichaam. Als je thuis Yoga beoefend, kan het fijn zijn om dit bij jouw altaar te doen en de kaars aan te steken. Zo zet je jouw Yoga practice extra kracht bij.
 
5. Maak een lekkere lente thee. Ik mix hiervoor paardenbloemblad en citroenmelisse, een beetje honing voor een extraatje. Kijk om je heen, wees trots op jezelf en jouw fijne, schone plek. Laat deze je ondersteunen tijdens jouw nieuwe avonturen en plannen voor het komende seizoen!
 
Veel liefs,
Kiki

Dit delen we graag met je
Yogafilosofie: Samskaras
Nu we midden in de tijd van het jaar zitten wat door natuur wetenschappen bestempeld wordt als een ‘nieuw’ begin, en je misschien wat vaker de Yogadocent in de Yogalessen hoort zeggen: wat wil je laten ontkiemen dit jaar of
waar wil je meer ruimte aan
geven in je leven?, gaan we
ook (on-)bewust onze
gedrags- of
gedachtepatronen onder
de loep nemen.
Tenminste, dit is wat ik doe wanneer ik mijzelf in de lente bevindt. Wat dient mij nog en wat niet? Nu zijn er ook gewoontes waar je al trots op kunt zijn, zoals wekelijks naar de Yogales komen, ook al heb je niet altijd evenveel discipline om te gaan. Nadat je geweest bent, voel je je altijd een paar gram lichter. 

Maar er zijn ook gewoontes die soms wat minder positief zijn voor je algehele gezondheid. En toch blijven we ze keer op keer weer doen. In de Yoga-filosofie noemen we de ingesleten gedrags- en gedachtepatronen die zijn ontstaan door eerdere opgedane ervaringen; samskaras. Een voorbeeld hiervan is; wanneer je jezelf mentaal en emotioneel zwaar voelt, probeer je dit weg te eten. Of door een slechte ervaring met een grote hond, altijd met een grote boog rondom een grote hond lopen wanneer je deze in het hier en nu tegenkomt. Deze gedragingen creëren lijden. En als er iets is wat we in de Yoga willen bereiken dan is het wel het verminderen van lijden, zodat we vrijer en lichter kunnen leven. 

Als mens hebben we de neiging om dingen te ontwijken die we niet prettig vinden of dingen vast te houden die we wel fijn vinden. Beide gedragingen zijn complementair aan elkaar. En dit is wellicht interessant om eens bij jezelf onder de loep te nemen. Veel samskaras blijven bestaan of ontstaan door (eerder) gedachte gedachtes of ervaringen. Wanneer we iets meemaken reageren we vaak onbewust en hebben we ons oordeel over de situatie al klaar staan voordat we het weten. Nu is dit ook heel handig als we ons in een gevaarlijke situatie bevinden, maar dit gebeurt ook in situaties die in werkelijkheid veel minder onveilig zijn. 

Misschien maak ik het duidelijker met een voorbeeld. Zo heb je misschien jaren geleden geprobeerd te leren mediteren. Je had een boek gekocht, helemaal ingelezen en je opgedane kennis in de praktijk gebracht. Hoe vaak je ook ging zitten, het werd alleen maar drukker in je hoofd. Tot je op een punt kwam, dat je het opgaf en voor jezelf besloten had; mediteren is niets voor mij. Maar wie zegt dat het nog steeds zo is; dat jaren later mediteren nog steeds niets voor je is. Wat als je een cursus volgt bij een meditatie docent binnen een stroming die je wel ligt. Dan kan het ineens zomaar eens zijn, dat het helemaal ‘jouw ding’ is. 

Waarom is het zo lastig om samskaras te veranderen? Zeker als we ouder worden, zijn er veel gedragingen die we al jarenlang doen. Deze zijn helemaal verkleefd met wie we zijn. En kom daar maar eens los van. Daarnaast vinden we het soms te pijnlijk om onszelf aan te kijken en is het al helemaal geen feest om oude verroeste gewoontes aan te pakken. Ook al helpen ze je niet verder in het leven. Nieuw en anders voelt minder veilig. Maar wat is helpend in het veranderen van gewoontes? Het bewustzijn van Samskaras (zonder oordeel of het nog groter te maken in je hoofd dan het al is) is stap één. Hier kan je in eerste instantie je Yoga-practice voor gebruiken.
 
Daarnaast zijn er twee belangrijke deugden helpend: vriendelijkheid en compassie. Wanneer je met vriendelijkheid en compassie naar jezelf kunt kijken en ook naar een ander, ontstaat er ruimte voor begrip. Het laat de negatieve gedachtes en overtuigingen stap voor stap wegsmelten. Daarnaast zorgen de deugden ook voor het minder oordelen. Maar hoe werkt dat nou zelf-compassie? Hieronder deel ik je graag een meditatie-journal opdracht over zelfcompassie.
 
‘Moge er vriendelijkheid in je blik zijn, als je naar binnen kijkt.’
~ John O’Donohue
 
Zoek een rustig plekje in huis waar je niet gestoord kunt worden. Bereid de plek voor door spullen te verzamelen waardoor je een poosje comfortabel kunt zitten en steek een kaarsje aan. Zorg voor schrijfwaar en wellicht een lekker kopje thee. 

Voordat je begint is het fijn om te weten dat compassievol naar jezelf kijken niet zwak is, maar juist heel krachtig. Oefenen met compassie is juist erkennen dat het leven af en toe zijn uitdagingen heeft en weten dat je daarin niet de enige bent. Je gaat proberen de pijn en verdriet te voelen en de realiteit van dingen in te zien in plaats van ze te verdringen. 

Laten we beginnen! 

 
Vriendelijkheid richting je samskaras:
 
💗 kom zitten in een houding naar keuze. Zorg ervoor dat je helemaal kunt ontspannen en zakken in het moment. Adem een paar keer heel diep in en uit en maak geluid op je uitademing. Dit zorgt ervoor dat je spanning loslaten in je kaken en ademsysteem.
 
💗 sluit zacht je ogen en nodig jezelf uit om contact te maken met je innerlijke wereld; jouw innerlijk landschap. Leg je handen op je hart en zit een paar momenten in stilte met jezelf. Neem de rol van onderzoeker aan en bestudeer met ontspannen focus en van een afstandje alles wat er in je voordoet in de stilte.
 
💗 merk op wanneer er een herkenbaar innerlijk patroon (samskaras) aan je voordoet zoals gedachten, fysieke gevoelens, emoties… Als dit niet vanzelf aan je voordoet in de stilte laat dan een herkenbare niet helpend innerlijk patroon in je opkomen; ervaar dit in alles wat het je laat voelen.
 
💗 observeer of dat je helemaal kunt zijn met wat je ervaart, je hoeft er geen strijd mee te voeren. Dit voedt alleen maar de wat hardere kant, ook wel de innerlijke criticus genoemd, van jezelf. Dat deel wat je niet verder helpt in processen. Hoe meer weerstand je biedt tegen wat is, hoe sterker je innerlijke criticus wordt.
 
💗 verwelkom alle gevoelens en gedachten die je hebt. Waarschijnlijk is het innerlijke patroon ooit ontstaan uit een goede bedoeling. Er wordt wel eens gezegd: iets adresseren geeft ruimte om het te kunnen dresseren.
 
💗 uiteindelijk stel je jezelf de vraag hoe je compassievol zou kunnen handelen bij deze situatie. Wat zeg je tegen jezelf? Welke handeling helpt je op dit moment om je tegemoet te komen in je behoeftes? Misschien is het antwoord het innerlijke patroon eenvoudigweg alleen vriendelijk te aanschouwen. Er is geen goed of fout antwoord op de vragen die jij jezelf stelt.
 
💗 breng je handpalmen voor je hartcentrum tegen elkaar. Verplaats je aandacht naar het gebied van je hart en luister wat je hart je wilt zeggen. Komt er geen antwoord, dat is ook oke. Sluit de oefening op jouw eigen manier af. Dank jezelf voor het moment dat je genomen hebt compassievol naar je innerlijke patronen te kijken.
 
Journal opdrachten:
 
✍️ verwoord het innerlijke patroon waarvan je bewust werd tijdens deze oefening. Probeer het zo objectief mogelijk te beschrijven.
 
✍️ welke gedachten of emoties voelde je tijdens het compassievol kijken naar je innerlijke patroon?
 
✍️ welk antwoord gaf je op de vraag: hoe je compassievol zou kunnen handelen in de situatie?
 
✍️ bedenk een affirmatie die ondersteunend is om de samskara zachter te laten aanvoelen. Vul aan: Ik…..
Lieve groet, 
Sanne

 
We delen er vaker over: de kracht van de cycli van de natuur. Deze leren ons dat alles komt en gaat. Zoals eb en vloed, winter en zomer, zijn ook wij cyclische wezens die meegaan (of we dat nou willen of niet!) met de stroom van het leven. Dat is soms lastig, maar herinnert ons er ook aan, zeker in dit lente-seizoen, dat elke einde weer een nieuw begin betekent.
Na de gekke Corona-periode kreeg ik de kans om onderdeel te worden van het team van Yoga Puur. De zondag- en maandaglessen werden elke week weer een fijn, grondend moment om mijn liefde voor Yoga te delen, te reflecteren op de diepere lagen van het leven  en een bewust moment voor de ander te kunnen verzorgen. 

Misschien heb ik ook wel een Yogales met jou gedeeld het afgelopen anderhalf jaar. Elke les eindig ik met een moment om jezelf te bedanken voor de tijd en de aandacht die jij jezelf gegund hebt. Naar de Yogaschool komen, de boel voor 75 minuten de boel te laten (of zoveel mogelijk…), misschien wel oppas regelen of een afspraak laten schieten… Laten we het nooit voor lief nemen hoe bijzonder het is jezelf zo'n moment te gunnen.

En elke week heb ik met dankbaarheid de lessen verzorgd. Dankbaar dat je je veilig genoeg voelde om aan te sluiten. Dankbaar dat je je energie met mij deelde. Dankbaar dat ik een moment van rust, of bezinning, of ‘zijn’, voor jou mocht verzorgen.

En net zoals ik eind 2021 met liefde voor het eerst op de docentenmat (virtueel toen, weliswaar) van Yoga Puur stapte, wist ik aan het begin van dit jaar dat het tijd werd om die cyclus af te sluiten. Het werd tijd om mee te gaan met een nieuwe, creatieve stroom met mooie projecten waar mijn aandacht naar toe werd getrokken (zoals een retraite in Portugal, en toekomstige reisplannen met mijn partner en hond). Sinds deze maand heb ik met heel veel liefde, en een stukje dubbel gevoel, mijn lessen overdragen aan Janna (op zondag) en Sanne (op maandag), waardoor er bij mij weer ruimte ontstaat op mijn aandacht aan deze nieuwe cyclus te geven.

Maar gelukkig is het geen ‘goodbye’. Ik blijf achter de schermen werken aan het maandelijkse online magazine en ook zul je me de komende maanden af en toe spotten als invalsdocent. Dankbaar voel ik me, naar het fijne team van Yoga Puur en Sanne, die er voor hebben gezorgd dat ik kan blijven luisteren naar die innerlijke eb en vloed. En dankbaar dat ik geen gedag heb hoeven zeggen, maar simpelweg een ‘tot snel’

Hoe beweeg jij mee op jouw innerlijke eb en vloed? 
Liefs,
Leneth

Wildplukken met Lieke
Jippie! Het is weer maart en de eerste zonnige dagen hebben er alweer voor gezorgd dat de eerste dappere plantjes hun groene kopjes de aarde uit laten komen. Naast de voorlopers, zoals de sneeuwklokjes en narcissen, zie je hier en daar ook al een jonge brandnetel, een madeliefje en een paardenbloem. En laat ik daar nou net dol op zijn!
 
Een aantal jaar geleden ben ik gedoken in de wereld van het medicinale en eetbare (on)kruid. Sindsdien is geen berm meer hetzelfde voor mij. Zoveel van de planten en bloemen die om ons heen groeien zijn eetbaar en zelfs supergoed voor je lichaam. 
 
Zelf kies ik er altijd voor om in de winter geen plantjes te plukken, om de natuur even met rust te laten en vooral naar binnen te keren. En maart is voor mij de eerste maand dat ik er weer met schaar, mandje en handschoenen op uit trek. 

Als wildplukker moet je ontzettend goed kijken naar de planten die je plukt. De aandacht voor de natuur om je heen, maakt mij als vanzelf weer rustig en geaard. Het vervolgens met liefde verwerken van deze plantjes tot een medicijn of eten, dat heilzaam is voor mijn lichaam, vervult me met voldoening. Graag deel ik dus een supermakkelijk en simpel recept met jullie, om deze liefde met jullie te delen.

Een aantal richtlijnen voor als je gaat wildplukken:
🌱 Pluk niet te veel, alleen de hoeveelheid die je nodig hebt.
🌱 Weet zeker dat je de juiste planten plukt (de App Plantnet kan helpen!).
🌱 Pluk niet naast een weg, in iemands tuin of op een hondenuitlaatveldje 😉.
 
Brandnetel-Paardenbloem-Pesto 
🌿 Pluk een handje brandnetels (de toppen) en een handje paardenbloemen (zonder steel).
🌿 Spoel kokend water over de brandnetels heen, zodat ze niet meer prikken.
🌿 Meng in een keukenmachine:
de brandnetel, paardenbloem, een klein teentje knoflook, een handje cashewnoten, een beetje citroensap, peper & zout.
🌿 Smeer je vegan, gezonde, zelfgeplukte en zelbereide pesto op een cracker of boterham en genieten maar!
 

Oproepje
Gitarist
gezocht!
Voor een mantra avond bij Yoga Puur ben ik op zoek naar een gitarist.  Zelf kan ik de avond begeleiden en de mantras ondersteunen met mijn ukulele, maar ik ben nog op zoek naar iemand die met een gitaar de muzikale ondersteuning wil versterken. Kennis van mantras is niet nodig!

Lijkt dit jou heel leuk, maar twijfel je of jouw gitaarspel wel goed genoeg is? Schroom dan niet om contact op te nemen via deze mail of Whatsapp! We kunnen de tijd nemen om te oefenen.
Liefs,
Lieke

Op de agenda
 
Yoga Weekend aan Zee
27 - 30 oktober 2023

Frankrijk Noord B&B, Westkapelle
binnenkort meer info!

Lesrooster
Image item

 
Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten. 

Liefs, 
Janna, Kiki, Laura, Lieke, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest
Add some beautiful text
with a custom font