Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Eindelijk laat de zon zich een beetje zien. Laad jij er ook zo van op? Met die voelbare energie nodigt deze maan(d) je uit om het plezier, geluk en de dankbaarheid in je leven te vergroten!
 
 
 
 
 
 
Welkom bij het online magazine van mei! We hebben weer een hoop moois voor je klaar staan.
 
Het energierapport van deze maand, wat je hieronder kunt lezen, omschrijft hoe de energie van deze maan(d) je in het hier & nu mag brengen, en hoe je mag inzoomen op de dingen in je leven die je plezier en geluk brengen. Sanne deelt grondende inzichten over het wortel Chakra en Janna deelt een tekst vol met inspiratie en diepgang. Ook deelt Ellis, vaste kokkin bij de retraites van Yoga Puur, een recept voor de lekkere trek.
 
Ook hebben we twee hele fijne extra's met je te delen (verrassing!). Het is al langer de droom om de verdieping, waar in een Yogales niet altijd de tijd voor is, op een andere manier naar je toe te brengen. Dat doen we natuurlijk met dit online magazine al een aantal maanden met heel veel plezier, en nu voegen we daar de enige echte 'Yoga Puur podcast' aan toe! Je kunt 'm hieronder als eerste luisteren - en binnenkort komt deze ook naar jouw favoriete podcast app. Daarbij kun je hieronder ook jouw eigen 'plezier & dankbaarheid journal' downloaden en invullen, om nog meer momenten van geluk bewust te ervaren. 
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in en ga er lekker voor zitten.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via 
 
De Yogaschool is gesloten
met Pinksteren
zondag 28 mei & maandag 29 mei
en de zomervakantie
24 juli - 20 augustus
(meer informatie onderaan dit online magazine)
 

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
De maan(d) van de Stier brengt een grondende kracht met zich mee. Meer eigenwaarde, zelfvertrouwen en plezier, anyone?
 
De nieuwe maan van 19 mei staat in het teken van Stier. De energie van dit astrologische teken is grondend - zoals de Stier stevig met vier poten op de grond staat, zo mag dat ook ons beïnvloeden om meer in het hier en nu te komen.

Over het algemeen mag dit een stukje helderheid, zachtheid en harmonie met zich meebrengen. Misschien vraag je je af hoe je daar precies bijkomt. Goeie vraag! Het innerlijke proces van balans is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar de energie van deze maan laat vooral aan ons zien dat we mogen werken aan ons gevoel van eigenwaarde.  

Als astrologisch teken gaat Stier namelijk met name over onze relatie met materiële, aardse dingen: geld, eten, spullen…
 
Als we daarin een laagje dieper gaan, nodigt dit teken ons uit om in te zoomen op ons gevoel van veiligheid, vertrouwen en zekerheid. De uitdaging ligt ‘m dan vaak om dit juist niet te vinden in de spullen om ons heen, maar binnen in onszelf. 
 
Makkelijk gezegd misschien, en moeilijker gedaan. Maar, in praktische zin kan dit wellicht betekenen dat je toch de stap zet om te vragen voor een loonsverhoging, of je stap voor stap leert om complimentjes van je partner te ontvangen. Ook is dit een mooi moment om jezelf eens in het zonnetje te zetten - wellicht met een mooie uitgave, of met de luxe van een extra vrije dag waarin je niks van jezelf hoeft. Houd het klein en behapbaar voor jezelf als je dat nodig hebt, en onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus, in plaats van veel energie te geven aan onzekerheden en blokkades, kan deze tijd in het jaar je ook aansporen je gevoel van plezier, geluk en dankbaarheid te vergroten.

Geef jezelf een moment om om je heen te kijken en te waarderen wat er al is - de kleine momenten op een dag die je doen glimlachen, de fijne connecties met mensen om je heen, en de paar diepere in- en uitademingen in het begin van jouw Yogales. 

En: geluk vergroot als je het deelt. Inspireer een vriend(in) om ook deze energie bewust in te voelen (bijvoorbeeld door onderstaand journal, of dit gehele magazine, met diegene te delen). En deel het ook met ons, door ons te taggen op Instagram (@yoga_puur_breda) terwijl je jouw moment van dankbaarheid, geluk en/of plezier deelt met de wereld. Vinden we heel leuk! 

Extra: Plezier & Dankbaarheid Journal
Voel je je geïnspireerd om meer plezier en dankbaarheid uit te nodigen? Onderstaand digitaal journal kan je hierbij helpen!

Download 'm via de knop, en zorg dat je een kopie op jouw laptop of tablet zet. Dan kun je in de witte vlakken typen en daarmee de journal-vragen beantwoorden voor jezelf.

Het journal bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit vragen die je op een willekeurig moment kunt beantwoorden. Deze zijn ontworpen om jouw huidige connectie met de thema's plezier, geluk en dankbaarheid te onderzoeken. Het tweede deel bestaat uit drie kortere vragen die je dagelijks kunt beantwoorden (bijvoorbeeld voordat je 's avonds je laptop of telefoon afsluit). Deze kun je zeven dagen lang invullen. Daarmee voeg je een moment van bewustzijn toe aan jouw dagelijkse routine, waardoor je jouw gevoelens van geluk en dankbaarheid op een toegankelijke manier vergroot.

Dit delen we graag met je
Wortel Chakra: Het Aarde Element in Jou
Vanuit de Yoga filosofie werken we graag met ‘landkaarten’ van het fysieke lichaam en minder tastbare elementen van ons lichaam. Dit om ons algehele ‘zijn’ en hoe alle delen van ons met elkaar verbonden zijn,
vrij letterlijk in kaart te brengen. 

De Chakras zijn een
onderdeel van de
landkaart van ons
energetisch lichaam.
En door je bewust te worden hoe de energie stroomt door jouw lichaam, word je je bewuster van jouw gedragingen en waar je tegenaan loopt in je leven. Door bepaald gedrag aan te passen stimuleer je een gerelateerde Chakra - maar ook andersom. Wanneer een Chakra versterkt wordt door bijvoorbeeld Yoga-oefeningen, kan dat invloed hebben op jouw hele ‘zijn’ en gevoelswereld.

De basis van deze Chakras is de Wortel Chakra: ookwel Muladhara Chakra (‘wortel basis’) genoemd. Dit is het eerste Chakra wat je ontwikkelt. Als baby ben je overgeleverd aan anderen die je voor zorgen - en des te beter er op dat moment in je behoeftes kan worden voorzien, des te sterker de bijbehorende rechten van het Wortel Chakra kunnen worden ontwikkelt: het recht om er te zijn, en het recht om te hebben. Ruimte durven innemen en je plek vinden hier op Aarde. Is dat nu een thema voor je? Dit kun je dus (soms) helemaal herleiden tot aan het begin van je leven! 

Meerdere fysieke Yogavormen zien het Wortel Chakra ook als de basis van het ontwapenen van de ‘Kundalini’ energie: de krachtige levensenergie die je omhoog krijgt met behulp van gevorderde Hatha Yoga en de gelijknamige Kundalini Yoga.

Maar: het Wortel Chakra gaat veel verder dan dat. 
 
We kunnen de kleur ‘rood’ koppelen aan dit energiecentrum - de kleur van de Aarde.

Het Wortel Chakra spreekt ook tot een gevoel van veiligheid, vertrouwen en grenzen kunnen aangeven.
Kortom: jouw ‘gegrondheid’ in het leven. 
 
Dus, als dit Chakra in balans is, sta je sterk in je schoenen. Je wordt niet snel uit evenwicht gebracht. Maar als deze energie verzwakt is, heb je vaak het gevoel dat je vooral uit je hoofd leeft. Herken je dat? Je kunt je dan vaak ook minder goed concentreren en wellicht ervaar je ook een angstig, onrustig gevoel. Is dit Chakra juist hevig versterkt, dan voel je je zwaar, vertraagd, ongeïnteresseerd. Je ‘uit balans’ voelen kan dus twee kanten op vallen met de Chakras. En: natuurlijk heeft dit ook z’n fysieke uitwerking.

De uitnodiging hier ligt in het in contact blijven met je gevoel. In het Westen is ‘denken’ zo belangrijk gemaakt, dat we het lastig vinden om te vertrouwen op ons gevoel en intuïtie. Als je behoefte hebt om wat steviger te ‘wortelen’ in jezelf, dan kan het je dus helpen om dieper de connectie aan te gaan met jouw Wortel Chakra. 

Hoe doe je dat?
 
Luister nu naar de allereerste aflevering van de Yoga Puur podcast! 🎙️
Image item
 
 
Yes! We vinden het enorm leuk om de eerste aflevering van de Yoga Puur podcast met je te delen. Nu nog exclusief te beluisteren via bovenstaande link, en binnenkort via de bekende podcast apps. 

In de eerste aflevering neemt Sanne je mee in de wereld van de Wortel Chakra, en hoe je je aandacht kan richting op dit energie centrum voor meer balans, vertrouwen en gronding.

Vanaf nu mag je elke maand een nieuwe aflevering verwachten, beginnende met alle Chakras. We hopen met deze podcast je nog meer verdieping en inspiratie te kunnen geven: iets waar in jouw wekelijkse Yogales niet altijd de extra tijd voor is.

Laat je ons weten wat je van de eerste aflevering vindt? Tag ons op Instagram of stuur ons een mailtje - vinden we leuk! 
 
Lieve groet, 
Sanne

Yoga als dans: een bloemlezing
 
Een meisje
 
Ze wacht. 
Nee, denkt ze, ik wacht niet, 
ik dans.
 
Ze danst, 

ze danst met lange, ranke passen, 
langzaam en aandachtig, 
ze houdt haar ogen dicht,

ze danst door deuren en door ramen

en door lange lankmoedige dagen- 

hout, glas en uren vallen in splinters rond haar neer-
 
en telkens als ze niet meer kan 
en bijna, bijna valt, 
denkt ze: Ik?

ik val niet, ik dans.
(Toon Tellegen 
Uit: Kruis en munt)


Naast yoga heb ik nog een aantal andere grote passies en een daarvan is taal. Ik ben dol op lezen - hoewel ik dat met periodes maar weinig doe - en ik schrijf ook graag. Ik vind ontspanning in de zoektocht naar soepele woorden en zinnen die elkaar vloeiend opvolgen. Hoe andermans woorden snijden, hechten, raken. En hoe als gevolg daarvan mijn vingers weer over het toetsenbord ratelen. Hoe mijn woorden op hun beurt mogen lijmen, vlechten, maken. Je zou het kunnen zien als een dans. Als Yoga.

Een van mijn favoriete gedichten is het bovenstaande gedicht van Toon Tellegen. Dit gedicht ademt Yoga. Het omschrijft voor mij heel simpel wat Yoga kan betekenen in het leven. De essentie ervan. Eerst is er de verstilling, de aandacht naar binnen gericht (‘langzaam en aandachtig, ze houdt haar ogen dicht’). Dan is er het gevolg van naar binnen keren; loskomen van ruimte en van tijd en dat wat je in wezen bent uitstralen naar de wereld om je heen, naar het leven zoals het komt (‘ze danst door deuren en door ramen en door lange lankmoedige dagen - hout, glas en uren vallen in splinters rond haar neer-‘).
 Tot slot zit er een van de belangrijkste levenslessen in die ik ken, namelijk dat er altijd een keuze is. De vastberaden zekerheid waarmee je kunt kiezen hoe je reageert op wat je tegenkomt in het leven. Je hoeft niet op het leven te wachten, je mag dansen. Je valt niet, je danst.
Probeer het maar eens:
Kom zitten of liggen in een houding die voor jou prettig aanvoelt en waarin je een poosje comfortabel kunt blijven. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Volg dan je natuurlijke ademhaling en begin te observeren. Wat hoor je om je heen en zie je achter je gesloten oogleden? Wat ruik je? Wat proef je? Hoe voelt je lijf? Welke delen maken contact met de ondergrond, welke sensaties voel je op je huid? Concentreer je niet te intens op dat wat je denkt te moeten voelen, maar merk op wat zich aandient aan jou op dit moment. Dat kunnen sensaties zijn, maar ook gedachten, emoties of beelden. Laat ze als bewegingen opkomen en weer voorbijgaan. Veranderlijke wolken aan de hemel, golven op zee. Een dans. Kies heel bewust of je de dans intuïtief wil laten ontstaan of dat je zelf bepaalt welke kant je op gaat. Blijf zo zitten zolang het goed voelt en sluit de dans af wanneer je eraan toe bent. 

Ik nodig je graag uit deze metafoor ook eens in een les te onderzoeken. Een fysieke Yogabeoefening waarin soepele bewegingen en houdingen (asana’s) elkaar vloeiend opvolgen kan de verbinding tussen lichaam en geest enorm versterken. Dat is Yoga. Je zou het kunnen zien als een dans.
 
Warme groet,
Janna

En nog een extraatje voor jou…
Recept: Dadel Snickers
Lekkere trek? Zin in iets zoets wat ook nog eens heel leuk is om klaar te maken voor jezelf (of een ander)? Onderstaand recept voor gezondere dadel Snickers is absoluut een traktatie, met liefde gedeeld door Ellis - de vaste kokkin van de Yoga aan Zee weekenden (waarvan de oktober editie hieronder weer voor je klaar staat!). 
 
Image item
 
P.S. Volg Ellis ook op Instagram (@eve_yoga_natural_health) voor nog meer inspiratie en retreat data!
 

Op de agenda
 

Only for Members
Een rubriek waarin we je updates geven over alles in en rondom de Yogaschool.

1. Parkeren wordt vanaf 3 juli betaald van maandag t/m zaterdag.
Helaas gaat het een en ander veranderen voor cursisten die met de auto naar de Yogaschool komen. Vanaf 3 juli wordt het rondom het Bastion betaald parkeren. Van maandag t/m zaterdag van 9.00-18.00 uur kost parkeren 1,50 per uur. Vanaf dan is het ook helaas niet meer mogelijk te parkeren direct naast het Bastion. Let dus goed op waar je je auto neerzet, en geef jezelf wat extra tijd om te parkeren zodat we op tijd de les kunnen beginnen. 

2. Yoga Puur houdt zomervakantie! Van 24 juli t/m 20 augustus is de Yogaschool gesloten. Heb je een maandabonnement? Dan wordt deze automatisch een maandje stopgezet. Hier hoef je zelf dus niks voor te doen. Ben je vóór 24 juli of na 20 augustus zelf nog op vakantie? Meld je dan af in Momoyoga. Ook is er in augustus een maandje geen online magazine.
Lesrooster
Image item

 
Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten. 

Liefs, 
Janna, Kiki, Laura, Lieke, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest