Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Het is alweer tijd om de langste dag van het jaar te verwelkomen: een energie van spontaniteit, creativiteit en plezier!
 
 
 
 
 
Welkom bij het online magazine van juni!

 We hebben weer een hoop mooie dingen met je te delen. De Zonnewende zorgt dat er veel energie in de lucht hangt. We nodigen je in dit magazine uit dit te gebruiken om te reflecteren waar je op dit moment staat in het leven - we zijn ten slotte alweer halverwege het jaar. Ook hopen we deze maand je te inspireren om de ‘Yang’ energie van de zomer in balans te brengen met de ‘Yin’ energie van de nieuwe maan, het sacrale Chakra en fijne pranayama en Nidra practices.

Sanne deelt alweer de tweede (!) Yoga Puur podcast (nu ook te vinden in jouw favoriete podcast app), Leneth nodigt je uit op de mat (of liggend in het gras) met een Zonnewende Yoga Nidra, Lieke reflecteert op de kracht van loslaten met een prachtige bloemlezing, en tot slot deelt Kiki een magisch thee ritueel, in lijn met de energie van deze tijd. En meer…

Je kunt in het gehele magazine een paar van onze nieuwe foto's als team Yoga Puur Breda vinden! Mooi zijn ze hè? Met veel liefde geschoten door Ilse Wolf.
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in en ga er lekker voor zitten.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 
De Yogaschool houdt zomervakantie:
24 juli - 20 augustus
(meer informatie onderaan dit online magazine)
 

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
Hoe blijf je je “Zen” voelen met de Yang energie van een nieuwe maan in Tweelingen én de daaropvolgende Zonnewende?
 
De nieuwe maan van 18 juni staat nét in het teken van Tweelingen: nadat ze een paar dagen in het teken van Schorpioen heeft gestaan, beweegt ze als ze voor de aarde volledig donker gaat precies in het wispelturige en energetische astrologische teken ‘Gemini’ (oftewel Tweelingen). 

De energie van dit moment - nog voordat de Zonnewende van 21 juni het hoogtepunt van het licht dit jaar onderstreept - is er eentje van spontaniteit en verandering. In het vervolg van de energie van afgelopen maan(d), is Tweelingen vooral op zoek naar plezier. Je voelt je wellicht wat flirteriger en socialer dan je gewend bent: perfect passend bij de zomer!

Toch kan dat gevoel soms ook wat onwennig zijn. We houden onszelf soms tegen in onze spontane ideeën of drang naar sociale gezelligheid omdat het ongemakkelijk voelt, of onveilig, om daarin mee te gaan. We hebben het onszelf (of door anderen) aangeleerd om vooral af te gaan op structuur en ‘verstandige’ keuzes, niet per se op wat goed voélt. Dus de vraag is:
 
Wat heb jij nodig om de inspiratie en stromende energie van deze maan(d) toe te laten? Is dat tijd met jezelf? Kiezen voor vertrouwen dat het mag? Een vleugje rebellie? 
 
Wat je daarin zou kunnen ondersteunen is de hoge energie van de Zonnewende. Op 21 juni ervaren we alweer de langste dag van het jaar - dit noemen we ook wel de Solstice. In veel tradities wordt deze dag uitgebreid gevierd in gemeenschap, met bloemen, vuur cirkels en heerlijk eten. Perfect passend bij het sociale aspect van deze nieuwe maan, niet waar? En ook al worden de dagen daarna heel langzaam weer wat korter, er hangt voor een langere tijd nog veel ‘Yang’ in de lucht. Een tijd om je sociale batterij op te laden en dieper contact aan te gaan met de mensen om je heen. 

Maar het draait niet alleen om de ander met deze energie. Natuurlijk brengen we het altijd weer terug naar jou, en hoe je deze uitbundige en ‘uitwendige’ energie in jouw binnenwereld kan invoelen. 

De nieuwe maan en de Solstice nodigen je daarin uit om je hoofd en hart open te stellen voor ideeën, inspiratie en nieuwe dingen. Het is wellicht niet een perfecte tijd om een nieuwe routine op te pakken of je to-do list af te krijgen, maar het is wél een heel mooi moment om creatieve ideeën op te doen, zaadjes te planten voor wat je graag zou willen in het leven, en zonder verwachting voor een bepaalde uitkomst plezier te hebben in wat je doet en waar je mee bezig bent. 

Niet alles hoeft een extern doel te dienen: als het jou maar plezier, rust of [wat je nodig hebt] geeft. Laat deze tijd van het jaar als een geheugensteuntje dienen. Je kunt - en hoeft - niet alles te plannen. Laat het leven maar een beetje vloeien, en kijk wat je vanuit die energie mag ontvangen. Kun jij daarin zakken? 

Extra: Zonnewende Yoga Nidra
Met de actieve, hoge Yang energie van de Zonnewende en nieuwe maan, voelt je systeem wellicht wat overweldigd. En hoe fijn de zon, de warmte en de langere dagen ook kunnen zijn, vergeet niet alsnog je interne batterij een beetje op te laden! 

Soms lopen we onszelf in de zomer een beetje voorbij - juist door de spontane energie die in de lucht hangt (waarbij de nieuwe maan deze keer dat zeker benadrukt, zoals je hierboven kunt lezen)

Voor die momenten is er deze exclusive Zonnewende Yoga Nidra: met veel liefde en aandacht geschreven en opgenomen door Leneth. Ga er lekker voor liggen, zorg dat je zo min mogelijk kan worden afgeleid en ontvang de woorden, muziek en (hopelijk) ontspanning die jou zo gegund zijn!
 

Dit delen we graag met je
Sacrale Chakra: In verbinding met je gevoel
Is het toeval dat de thema’s van de nieuwe maan en de Zonnewende verbonden met het thema van het tweede Chakra
- de Sacrale Chakra,
waar we bij zijn
aanbeland op de
podcast?

Nou, daar geloven
wij in ieder geval
niet in!
De tweede Chakra, de Sacrale Chakra, bouwt op de Wortel Chakra, waarbij deze ‘onderste’ Chakras jou laten zien hoe aards het energetische en spirituele eigenlijk is. Want: als de Wortel Chakra energie goed draait, vormt deze qua element een stevige kom van aarde - de basis om het water van de Sacrale Chakra te behouden. 

Eerst aflevering gemist over de Wortel Chakra? Luister ‘m hier! Dat kan fijn zijn voordat je je verdiept in de tweede Chakra. 
“Spiritualiteit is leven vanuit je hart, met beide voeten op de grond.”
In het Sanskriet wordt de Sacrale Chakra, ‘Swadhisthana’ (of ‘Svadhishthana’) Chakra genoemd. Niet veel uit het Sanskriet kun je letterlijk vertalen. Swadisthana vertaalt zich ook wel als ‘zoetigheid’, ‘lieflijkheid’, ‘behoorlijkheid’ of ‘iemands eigen plek, zetel of huis’.

De ontwikkeling van dit Chakra vindt vooral plaats als we tussen de 0,5 en 2 jaar oud zijn. Dit is de tijd in ons leven dat we onze zintuigen ontwikkelen en hierdoor de wereld om ons heen ontdekken. Gevoel speelt hierbij een grote rol. Zonder te kunnen communiceren met taal op deze leeftijd, vertellen we wat we nodig hebben vooral met ons gevoel. Dit is op dat moment ons kompas. Je kunt het werken met de Sacrale Chakra ook wel zien als terug in contact komen met jouw gevoel.

De Sacrale Chakra is dan ook verbonden met voelen, gevoelens en emoties. Hoe werd er vroeger in jouw omgeving met emoties omgegaan? Mochten deze er allemaal zijn? Dit kan invloed hebben (gehad) op hoe jouw Sacrale Chakra is ontwikkeld en hoe verbonden je je ermee voelt op dit moment.

De Sacrale Chakra ligt in je onderbuik. De kern ligt op het heiligbeen, net onder de wervelkolom. Deze plek wordt ook wel het ‘sacrum’ genoemd: vandaar Sacrale Chakra.

De Sacrale Chakra laat je zien dat je het recht hebt om te voelen, en het recht hebt om plezier te hebben. De energie van dit Chakra is gekoppeld aan het element water: een vrouwelijk element. De vrouwelijke energie van dit Chakra stroomt over van de creatie-kracht: creativiteit en inspiratie zijn super belangrijk bij dit energiewiel. En nee, dat is echt niet alleen voor de dames onder ons. Voor iedereen is de kracht van de Sacrale energie van belang: de ruimte die we voelen om onze emoties toe te laten, creatieve ideeën onze aandacht te geven, en mee te bewegen met de stroming van het leven.
 
Water is altijd in beweging en zal altijd z’n weg zoeken. Blokkades of niet: het stroomt een kant op! Dit is ook een metafoor voor de emoties binnen in jou. Kun jij daar ruimte aan geven?
Hoe ervaar jij dit? 
 
Hoe beter het water kan stromen binnen in jou - letterlijk en figuurlijk - hoe beter je kunt mee kunt bewegen; hoe flexibeler je bent in het leven.

En wil je een geheimpje weten? In de kern gaat Yoga helemaal niet om fysiek flexibeler worden, maar is het een energetische practice. Des te meer jouw energetisch systeem in balans is, des te meer jij een vredig en kalm gevoel kunt ervaren in je leven. Breng die focus op flexibiliteit maar eens naar binnen! 

Hoe doe je dat nou? Luister naar de tweede aflevering van de Yoga Puur podcast, ‘Sacrale Chakra: In Verbinding met je Gevoel'. 

Hierin deelt Sanne de ins en outs van de Sacrale Chakra, welke thema’s hiermee gemoeid zijn en hoe je de focus bij dit energiewiel kan leggen in dit seizoen. 
 
Luister nu naar de tweede aflevering van de Yoga Puur podcast! 🎙️
Image item
 
 
Yes! We vinden het enorm leuk om de tweede aflevering van de Yoga Puur podcast met je te delen. Luister 'm via Apple Podcasts of Spotify. Binnenkort ook op Google Podcasts! 

Je mag elke maand een nieuwe aflevering verwachten, beginnende met alle Chakras. Luister dus ook zeker de eerste aflevering even terug via jouw podcast app als je dit nog niet gedaan had! We hopen met deze podcast je nog meer verdieping en inspiratie te kunnen geven: iets waar in jouw wekelijkse Yogales niet altijd de extra tijd voor is.

Vergeet ook niet een review achter te laten - vinden we super leuk om te lezen & dat zorgt ervoor dat meer mensen de podcast kunnen vinden! 

Laat je ons weten wat je van deze aflevering vindt? Laat een review achter, tag ons op Instagram of stuur ons een mailtje - vinden we leuk! 
 
Lieve groet, 
Sanne

Vind verkoeling: de Yogi manier
Sitali Pranayama
De warmte neemt toe nu de zomer zijn intrede doet. En dat vraagt vaak wat aandacht van ons. We zetten extra water neer voor de vogels, smeren ons goed in en geven onze plantjes net wat meer aandacht dan normaal.

Maar hoe zit het met jouw binnenwereld? Pas jij jouw Yoga-practice aan op de warmte? Kun jij rust vinden in een trager tempo? Hoe kun jij jouw warmte kwijt?
 
De “Sitali” Pranayama - is een verkoelende ademtechniek die je ondersteunt in het ontvangen van koele lucht en het loslaten van de warmte in je lichaam.
 
De Pranayama doe je als volgt: 
Kom zitten op een manier die je even volhoudt en die dus prettig aanvoelt. Zorg dat je met een rechte rug zit, zodat je torso alle ruimte krijgt. Je kunt altijd een stoel met een rugleuning erbij pakken of een muur opzoeken waar je tegenaan kunt leunen. 

Breng je aandacht naar je mond. Zet zacht het puntje van de tong tegen de voortanden aan. De kaken zijn zacht op elkaar. Adem in via je tanden en tong. Voel de koele lucht langs de tanden en tong. Adem uit door de neus; voel de overtollige warmte het lichaam verlaten.

Om de Pranayama heel zacht te maken (en jezelf een wat trager tempo te geven), kun je tot vier tellen op de inademing, en tot vier tellen op de uitademing. 

Je kunt deze Pranayama zolang doen als goed voelt. Let er, zoals bij elke ademtechniek, op dat je niet licht in je hoofd wordt of benauwd. Zodra je dit voelt, stop dan met de ademtechniek. 

Dagelijks een paar minuten Sitali Pranayama kan er voor zorgen dat je niet alleen de verkoeling wat beter kan ontvangen (en de warmte in je lichaam meer kan loslaten), maar ook dat je een bewust moment in jouw dag creëert om contact te maken met jezelf. En dat is in het zomerseizoen vaak erg welkom!

Wat zijn jouw manieren om mee te gaan in de temperatuur en de energie van het zomer seizoen? 

P.S. Er zijn nog een aantal plekjes vrij voor de nieuwe workshop van Sanne, waarin ze je meeneemt in hoe Ayurvedische principes jou kunnen ondersteunen tijdens de warmere dagen. Je vindt meer informatie over deze workshop onderaan dit online magazine.

Over angst & loslaten: een bloemlezing
 
“Voor mij op hun yogamatjes liggen 10 studenten in shavasana. Hun ogen zijn gesloten, hun lichamen liggen ontspannen op de vloer.
Voor ze de stilte induiken tijdens de diepe eindontspanning, neem ik ze mee in een stukje tekst, een gedicht of een mantra dat past bij het thema van de les.”
 
Dit vind ik een van de fijnste manieren om de les af te sluiten.

De wereldliteratuur zit vol met prachtige filosofische teksten, die me aan het denken zetten, me emotioneren, me raken. Deze yogales stond in het teken van loslaten. Het loslaten van de ideeën die je over jezelf hebt. Het loslaten van de rollen van wie je denkt dat je ze bént in plaats van dat je ze aanneemt. Het loslaten van angst om te veranderen, om te groeien, om te ontwikkelen.
 
Khalil Gibran, een Libanese filosoof die begin vorige eeuw leefde en schreef, heeft een prachtig gedicht geschreven over angst. Dat gedicht wil ik hier graag ook met jullie delen. Ga rustig zitten, haal een paar keer diep adem en lees aandachtig het gedicht. Misschien zelfs twee of drie keer. Op wat voor manier raken zijn woorden jou? Emotioneren ze jou? Zetten ze jou aan het denken?

Over Angst
 
Er wordt beweerd dat de rivier beeft voor hij de zee binnengaat.
Hij kijkt terug op het pad dat hij aflegde:
neerstromend van bergen, kronkelend doorheen bossen en dorpen.
En nu ziet hij voor zich een oceaan die zo enorm is dat erin stromen neerkomt op verdwijnen.
Maar er is geen andere weg.
Een rivier kan niet achterwaarts stromen.
Niemand kan achterwaarts gaan in de tijd.
Het bestaan laat dat niet toe.
De rivier dient dus het risico te nemen om de oceaan binnen te gaan.
Alleen dan kan de angst verdwijnen want de rivier zal niet verdwijnen.
De rivier zal de oceaan worden.
 
(Khalil Gibran)
Warme groet,
Lieke

En nog een extraatje voor jou…
Recept: Zonnethee van Kiki
“De zonnewende is mijn favoriete tijd van het jaar. De manier waarop de natuur tot uitspatting komt is zo inspirerend!”
 Ik geniet graag van de langere dagen, het warme briesje op mijn huid en de letterlijke en figuurlijke lichtheid die heerst. Om de zonnewende te vieren en te eren maak ik (mits het een écht zonnige dag is!) een grote kan zonnethee.
Om zonnethee te maken heb je geen kokend water nodig. Je gebruikt (gefilterd) water, kruiden en bloemen en laat de thee vervolgens in de volle zon trekken. Dit is een prachtige manier om de kracht van de zon op te vangen en aan je lichaam te schenken. 

Als je een kopje zonnethee drinkt, nodig ik je uit om ook hier bewust momentje van te maken. Drink deze het liefst buiten, overdag, in de zonnestralen en verwelkom bij ieder slokje de zonnekracht die langzaamaan door jouw lichaam verspreid. Als je moeite hebt met het vinden van innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen kan zonnethee extra goed werken voor jou. Deze is namelijk letterlijk tot stand gekomen vanuit pure zonne-energie. De zon wakkert onze ‘yang’ kant aan, werkt stimulerend en draagt een flinke dosis positiviteit met zich mee. Deze thee laat jou van binnenuit stralen 😄.
 
Bereidingswijze:
Maak een bundeltje van alle (thee)kruiden en bloemen die jij wilt gebruiken. Je kunt hiervoor een herbruikbaar zakje gebruiken of simpelweg een thee-ei of zeefje. Mocht je dit niet in huis hebben, kun je de kruiden ook direct in de kan doen en de thee achteraf zeven.

Gebruik een glazen pot of kan (geen plastic) en vul deze met (gefilterd) water. Plaats je kruidenbundel in de kan en zet deze in de volle zon. Het liefst buiten, maar bij gebrek aan tuin of balkon voldoet het raamkozijn ook. 

Laat de thee minimaal een uurtje of 3 relaxen.
Hoe langer, hoe intenser de smaak. 

Je kunt de zonnethee zo drinken, het is ook lekker om deze toe te voegen aan bijvoorbeeld een kombucha of limonade op een echt zomerse dag. Gebruik het liefst pure, biologische kruiden. Je kunt de thee zoeten met wat honing of ahornsiroop.
Hierbij een paar van mijn favoriete receptjes:
Om de zon te vieren:
🌻 Een paar stukken verse gember
🌻 2 theelepels gedroogde goudsbloem blaadjes
🌻 2 theelepels gedroogde kamillebloemetjes
🌻 Sap van een halve sinaasappel (of een paar schijfjes, mits biologisch)
Voor verkoeling en verfrissing:
🌱 Een paar takken verse munt of 1 theelepel gedroogd
🌱 Een paar takjes verse citroen verbena/ 1 theelepel gedroogd
🌱 Sap van een halve citroen (of een paar schijfjes, mits biologisch)
🌱 Een theelepel venkelzaadjes
Voor rust en harmonie:
🌺 2 theelepels gedroogde lavendel
🌺 Een paar takjes verse citroenmelisse/ 2 theelepels gedroogd
🌺 2 theelepels gedroogde kamillebloemetjes
🌺 1 theelepel gedroogde rozenblaadjes
 

Op de agenda
 
 

Only for Members
Een rubriek waarin we je updates geven over alles in en rondom de Yogaschool.

1. De zomer doet zijn intrede. Nu het buiten warmer wordt, merken we dat ook in de Yogaschool. We willen je vragen goed voor jezelf te blijven zorgen: 
Image item
2. Parkeren wordt vanaf 3 juli betaald van maandag t/m zaterdag.
Helaas gaat het een en ander veranderen voor cursisten die met de auto naar de Yogaschool komen. Vanaf 3 juli wordt het rondom het Bastion betaald parkeren. Van maandag t/m zaterdag van 9.00-18.00 uur kost parkeren 1,50 per uur. Vanaf dan is het ook helaas niet meer mogelijk te parkeren direct naast het Bastion. Let dus goed op waar je je auto neerzet, en geef jezelf wat extra tijd om te parkeren zodat we op tijd de les kunnen beginnen. 

3. Yoga Puur houdt zomervakantie! Van 24 juli t/m 20 augustus is de Yogaschool gesloten. Heb je een maandabonnement? Dan wordt deze automatisch een maand stopgezet. Hier hoef je zelf dus niks voor te doen. Ben je vóór 24 juli of na 20 augustus zelf nog op vakantie? Meld je dan af in Momoyoga. Ook is er in augustus een maand geen online magazine.
Lesrooster
Image item

 
Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten. 

Liefs, 
Janna, Kiki, Laura, Lieke, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest