Image item
 
 
NAs nyhetsbrev Juni 2023
 
Foto Trond Braaten/Pixbay
 
Image item
Foto Trond Braaten
Den heldige vinneren av Norsk Artistforbund's Giveaway er nå kåret! 
 
Vinneren av Benums flunkende nye Universal Audio Volt 476 P audio interface , annonsert i et tidligere nyhetsbrev, er nå trukket ut av selveste ordførær'n i Fredrikstad, Siri Martinsen. Den heldige utvalgte ble plukket ut fra fra et X antall lodd, tilsvarerende samtlige medlemmer i NA. 
 
 
 
  
 
Image item
 
'𝐓𝐚𝐤𝐞 𝐎𝐧 𝐌𝐞' 𝐀𝐈

Hva tror du om en versjon av aha's 'Take On Me' sunget av en AI versjon av artisten Grimes?
Resultatet av sistnevhte får lytterne avgjøre selv, men fakta er at artisten Grimes, (aka. Claire Boucher) ha gjort en avtale om at produsenter og sangere kan bruke avtrykket av hennes stemme, nå kalt 'GrimesAI-1', på nye låter - mot å dele royalites 50-50. 
 
Nylig har musikkbransjen oppleved en rekke overskrifter om artificial intelligence (AI)'s som nå har gjort inntog i superstjernenes virksomhet.
I løpet av de siste ukene har de tre Universal Music -megastjernene Drake, The Weeknd og Rihanna opplevd å få deres stemmer replisert av en AI-applikasjon, som 'synger' på musikkproduksjoner som har spredd seg som Covid på nettet. 
 
 
  
 
Er du ikke medlem, har vært medlem og vil bli medlem
 
Image item
 
NA skrev tidligere at 10.7 millioner kroner i vederlag var på vei til artister som hadde medvirket på NRK tv i 70- og 80-åra, og senere vist som arkiv . Men hvorfor fikk én musiker eller artist 2000 kr, en annen 12 000 kr, og en ingenting? 
Det vært en del utfordringer under den siste tida, og det gjelder ikke minst det som har kommet ut av arkivsektoren til NRK. Det har kommet noe ut til betaling, og dette er midler som har blitt fordelt de enkelte artistene etter en database administrert av GRAMO. Dette har kommet med en del utfordringer det er helt klart, og ikke minst har dette å gjøre med de metadataene som NRK til enhver tid har vært i stand til å forsyne GRAMO med.
 
 
Image item
 
Dette Ifølge label-organet IFPI's globale undersøkelse og rapport for 2022.
 
Selv om det fortsatt er sterk vekst i markedet, inkludert salg av vinyl og kassetter, forteller den siste IFPI-rapporten om en mer 'moden' bransje, spesielt mht. til viktige strømme-markeder.
 
Tallene viser at det globale markedet for innspilt musikk vokste med 9.0% YOY (year-over-year) i 2022, drevet av av økningen i betalte streaming-abonnemente. Rapporten avslører at de totale inntektene for 2022 var på 270 milliarder kroner.
Mens veksten var halvparten av nivået i 2021, var den faktisk litt høyere enn i 2020. Selvfølgelig har virkningen av Covid, som har påvirket resultatet av inntekt negativt, være en faktor i de siste resultatene. Men den globale økningen i 2022 var på nivå med resultatene før Covid i 2019 (8,2 %) og 2018 (9,7 %).
 
 
x) IFPI, The International Federation of the Phonographic Industry representerer mer enn 8000 plateselskaper over hele verden. Rapporten ble lansert under en presentasjon på IFPI's hovedkontor i London den 21. mars.  
 
 
Image item
 
Image item
Bilde: Styremedlem Rosemary Buck 
 
Jeg håper du nyter den flotte sommeren som er over oss, og fyller den med kreative idéer. 
For noen artister kan låtskriving være litt skremmende og intimiderende. Men inspirasjon fra hverdagen kan gjøre det gøy, spennende og enkelt. Som sanger og låtskriver er livet for meg en kontinuerlig / non stop spillefilm.
Natur, opplevelser, relasjoner gir meg inspirasjon til å skrive en sang. Minner og tidligere opplevelser gir meg alltid et grunnlag for å lage musikk.
Jeg prøver å skape en forbindelse mellom meg, låten og lytteren gjennom personlige opplevelser som han/hun forhåpentligvis vil kjenne seg igjen i. Selv om jeg er en poetisk låtskriver, liker jeg å skrive sangene mine som om jeg forteller en lidenskapelig historie.
En gang skrev jeg en sang om hvor fortryllende kjærlighet kan være, og de bisarre tingene vi er villige til å gjøre for kjærligheten. Hvis du leter etter idéer eller inspirasjon til din neste utgivelse, sjekk ut flere tips til å skrive din neste sang her. 
 
Mahalo, Rosemary 
 
 
 
 
For de som har sittet på gjerdet:
Image item
 
 
Image item
Foto: Hiphop på Månefstivalen i Fredrikstad. © Trond Braaten
Våre venner hos Melodypipe i Stavanger har laget et billettsystem hvor artist og arrangør selv kan styre og selge billettene online. 
Og dealen er en helt annen enn feks. Ticketmaster, som kan beregne seg en avgift (på toppen av billettprisen) på mellom 30 - 150%. Feks. å gå å se et lokalt storband, som charger 50kr for en billett, så kan Tickemasters avgift kjapt bli 150 kr på toppen. Totalen blir da 200 kroner for publikum, hvor 50 går til bandet. 
MelodyPipe, på sin side, har en litt annen kalkulajon, og tar marginale 3,9% av bilettprisen/billettinntektene. Dvs. at hvis storbandet tar 52,- per billett, så blir publikum ikke flådd,  og jazz'erne sitter fortsatt igjen med 50 kroner.
 
 
  
 
Image item
 
Vår gode venn og NA medlem Jan Øvland har gitt ut en spesiell bok om hans liv i show-biz og utenfor. Fra 'One 2 Many' til rullelstol, via NYC, og sist  til sin nye familie og et gult hus i Thailand.
Jans MS sydom har ikke stoppet ham fra å være svært aktiv innen musikk - og nå forfatterskap.Han er blitt en ypperlig norsk representant i den nye bølgen, 'neurodiversity  in the music business.'
 
 
(fra NA's historie om han i 2017)
 
  
 
 
Facebook
Instagram
Twitter
 
Image item