Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Heb je de behoefte om te vertragen, te reflecteren, en terug te keren naar jezelf, zelfs (of juist) tijdens deze hoge piek van de zomer? Voel je welkom!
 
 
 
 
 
Welkom bij het online magazine van juli!

 De ‘zomer-editie’ van juli & augustus, welteverstaan. In dit online magazine nemen we je mee in de energie van de nieuwe maan in Kreeft, reflecteren we op de kracht van ontspanning, en delen we de maandelijkse podcast met je - deze keer over de Manipura / Zonnevlecht Chakra.

Ook nemen we een moment om afscheid te nemen van onze fijne docente Lieke, en verwelkomen we Marloes als nieuw lid van het Yoga Puur team. Daarbij nodigen we je uit om een review te schrijven op Google over de Yogaschool, waarbij je een paar fijne Soxs kan winnen. Daarover hieronder meer.
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in en ga er lekker voor zitten.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 
De Yogaschool houdt zomervakantie:
24 juli - 20 augustus
(aankomende maand is er ook geen online magazine)
 

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
Vul je eigen bron met de nieuwe maan in Kreeft
 
De nieuwe maan van afgelopen maandag, 17 juli, staat in het teken van Kreeft. Kreeft is energetisch gezien ‘de moeder’ van de dierenriem, en nodigt thema’s uit als zorgzaamheid, familie maar ook zeker het terugkeren naar jezelf.

In de krachtige zomerenergie kunnen we ons dus bewust worden van hoeveel we voor een ander doen en of dat in balans staat met hoeveel tijd we voor onszelf vrij maken. Soms geven we zóveel aan een ander dat ons eigen vaatje nogal leeg is, maar kunnen we het tegelijkertijd ook lastig vinden om daarmee te stoppen. Deze maan(d) doet ons inzien dat waardigheid, veiligheid en zelfvertrouwen niet per se altijd verbonden hoeft te zijn met hoeveel je voor een ander klaar staat - maar dat al die mooie thema’s al binnenin jou gevonden mogen worden.

Maar: de loyaliteit van Kreeft kan het moeilijk maken om gewoontes en overtuigingen hierin los te laten. Laat het element water - gekoppeld aan het teken van Kreeft - je hierin ondersteunen. Wat mag er wegvloeien? Alsof je een heerlijke douche neemt en de blokkades zo van je af laat spoelen. Waar mag je je in onder dompelen, zoals een fijn bad of de omarmende kwaliteit van de zee en oceaan? En wat mag je tot je nemen, zoals een verfrissend glas water op een warme zomerdag?
 
Deze maan(d) mag je ontdekken wat het betekent om mee te bewegen met emoties en levenslessen die zich aandienen, en je eigen bron te (her)vullen.
 
De zomer is niet altijd een makkelijk seizoen om dit te doen, omdat er vaak juist veel energie gaat naar activiteiten en plannen. Laat de energie van de maan je eraan herinneren dat er altijd een moment van reflectie, herbronning en opladen mag zijn voor jezelf - ook in de lichte(re) maanden.
Mocht je het fijn vinden daar wat inspiratie voor te krijgen, pak dan je journal of een vel papier erbij en kijk wat er in je opkomt bij de volgende drie vragen (of mediteer er op tijdens een (strand)wandeling!): 
 
✍️ Op wat voor manier(en) sta ik klaar voor anderen, en voor mezelf? 

✍️ Hoe gevuld voelt mijn innerlijke bron op dit moment? Waarom? Wat voor boodschap haal ik daar uit? 

✍️ Wat kan mij helpen om mee te bewegen op de stroming van het leven? 
 

Dit delen we graag met je
Zonnevlecht Chakra: Balans tussen
Vuur en Wilskracht
De thema’s van de Zonnevlecht Chakra komen weer mooi overeen met de energie van dit moment. Volgens de Chinese 5 elementen leer bevinden we ons in het seizoen Vuur, in de Ayurveda zijn we beland in het seizoen van de constitutie Pitta en in de natuur is de energie hoog en naar buiten
gekeerd. Nu zijn dat allemaal thema’s die horen bij het
derde Chakra, want het
element wat volgens de Yogafilosofie huist in het
derde Chakra is ‘Vuur’.
 
 
 
 
 
Waar de eerste twee Chakra’s verbonden met onze binnenwereld (podcasts gemist? Vind ze hieronder!), de derde Chakra is de eerste op rij die ook erg gericht is op de buitenwereld. De derde Chakra wordt ook wel Zonnevlecht, Solar Plexus of Navel Chakra genoemd. 

In het Sanskriet kennen we 'm als de Manipura Chakra. Mani betekent ‘juwelen’ en pura ‘stad’. Samengevoegd; een stad vol juwelen die schitteren en fonkelen. Prachtig, niet waar? 

De kleur die hoort bij onze derde chakra is geel. De kleur die verbonden is met het gevoel van zelfvertrouwen. Over de exacte locatie worden verschillende dingen gezegd. De ene stroming zegt achter de navel, maar waar ik mijzelf meer verbonden mee voel is de plek tussen de navel en het middenrif. Denk er maar eens over na: als we ons goed voelen hebben we een open houding en dus ook veel ruimte in onze buik en als we ons minder goed voelen hebben we de neiging om iets voorover en in elkaar te zakken, waardoor de ruimte waar de derde Chakra huist, kleiner gemaakt wordt. Dit zegt ook des te meer over hoe belangrijk het is om onze core sterk te houden. Dat houdt ons rechtop in het leven.

Dit illustreert ook meteen de thema's die verbonden zijn met de Zonnevlecht Chakra. De derde Chakra is nauw verbonden met een eigen identiteit en een mate van authenticiteit. Daar horen ook (zelf)discipline en wilskracht bij.

Werken met de Zonnevlecht Chakra helpt ons om in te zien waar we onze energie in stoppen en of dat wel klopt met wat er bij ons past, wat ons innerlijk vuur voedt. Want vaak geven we onze energie eerst aan externe dingen - werk, andere personen, dingen waarvan we denken dat ze ‘moeten’. De laatste tijd hoor ik zelfs weleens mensen zeggen; ‘Yoga, daar heb ik geen tijd voor.’ We willen maar bezig zijn, waardoor we het gevoel proberen te krijgen dat we genoeg zijn in deze wereld waarin we leven. Maar dit gevoel krijg je niet door bevestiging van buitenaf, dat gevoel kan jij alleen zelf creëren van binnenuit.
“Een belangrijke mantra die onze derde chakra versterkt en dus ook ons gevoel van eigenwaarde: ‘Ik ben genoeg’.”
 
Het gevoel van genoeg zijn, genoeg doen, en ruimte in kunnen nemen met je authentieke Zelf - daardoor kan de energie van de Zonnevlecht Chakra mooi stromen. Een gevoel van eigenwaarde en autonomie over je eigen leven en keuzes, dat is de uitnodiging van de derde Chakra. Maar hoe voel je dat nou in? En hoe weet je of dit voor jou in balans is, of hoe je het weer in balans brengt?

 Luister naar de derde aflevering van de Yoga Puur podcast, ‘De Zonnevlecht Chakra: tussen Vuur en Wilskracht'. 

Hierin deelt Sanne de ins en outs van de Zonnevlecht Chakra, welke thema’s hiermee gemoeid zijn en hoe je de focus bij dit energiewiel kan leggen in dit seizoen. 
 
Luister nu naar de derde aflevering van de Yoga Puur podcast! 🎙️
Image item
 
 
Yes! We vinden het enorm leuk om de derde aflevering van de Yoga Puur podcast met je te delen. Luister 'm via Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts! 

Je mag elke maand een nieuwe aflevering verwachten, beginnende met alle Chakras. Luister dus ook zeker de eerste twee afleveringen even terug via jouw podcast app als je dit nog niet gedaan had! We hopen met deze podcast je nog meer verdieping en inspiratie te kunnen geven: iets waar in jouw wekelijkse Yogales niet altijd de extra tijd voor is.

 
⭐ ⭐
Vergeet ook niet een review achter te laten in jouw podcast app - vinden we super leuk om te lezen & dat zorgt ervoor dat meer mensen de podcast kunnen vinden! 
⭐ ⭐  

Laat je ons weten wat je van deze aflevering vindt? Laat een review achter, tag ons op Instagram of stuur ons een mailtje - vinden we leuk! 
 
Lieve groet, 
Sanne

Wat gebeurt er wanneer rust als
een keuze wordt gezien
in plaats van een levensbehoefte?
“Kom lekker liggen op je mat, op een manier die voor jou goed voelt. Misschien pak je er een extra deken of kussen bij, of kies je vandaag voor het liggen op je zij. Neem je tijd om een positie te kiezen waar je de stilte en ontspanning van opzoeken”. Terwijl ik de cursisten de savasana in begeleidde, kwam er een herinnering bij me op. Het was één van mijn allereerste Yogalessen die ik zelf volgde.

In die tijd was ik nieuwsgierig geworden naar hoe ik bij mezelf de connectie tussen lichaam en geest kon maken en een verdieping kon voelen bij alle emoties en sensaties die ik ervaarde in het dagelijkse leven. Natuurlijk kwam ik al snel bij Yoga uit. Maar dat was niet het eindstation van mijn pad. Eén van die eerste lessen was namelijk weliswaar in een Yogastudio, maar, als ik er op terug kijk, was niet helemaal in lijn met wat ik op dat moment nodig had - en al helemaal niet met hoe mijn relatie met Yoga op dit moment is.
 
Yoga is natuurlijk een heel persoonlijk proces. De één vindt een zachte les met veel stilte en misschien 3-4 houdingen in 1 uur ontzettend fijn. De ander zet het liefst de muziek lekker hard en gaat op hoog tempo de asanas door. De meesten van ons bevinden zich ergens binnenin die twee uitersten.
 
Maar in 99% van de gevallen is de verbindende factor binnen die Yogavormen en -lessen het moment om lichaam en geest te verbinden, en die verbintenis te integreren: de savasana - de eindontspanning waarbij er niks meer gedaan hoeft te worden en de uitnodiging vooral is om te ‘zijn’, te zijn in stilte, met jezelf, met de geluiden om je heen, wellicht met je gedachten of adem.

En terwijl ik zelf tijdens een Yogales afgelopen maand de cursisten naar de eindontspanning bracht, werd ik eraan herinnert hoe tijdens één van mijn eerste ervaringen met Yoga, in die Yogastudio ergens in de randstad, savasana optioneel was. 

Ja, echt waar. Na de meditatie, zonnegroeten en stretches mocht je óf komen liggen voor ontspanning óf je spullen opruimen en de rest van je dag ingaan…

En afgelopen maand deed het me reflecteren op hoe dit eigenlijke een symbool was, en is, voor onze vluchtige maatschappij. 
Want als de keuze er is tussen rusten en productief zijn, dan is het ons diep, en voor een aantal generaties lang al, aangeleerd te kiezen voor dat wat ons ogenschijnlijk het snelste rendement geeft. Méér doen. Sneller gaan. Groter groeien. 

Het kiezen om weg te lopen van dat wat juist het stukje diepgang en integratie mag bieden, wellicht zelfs onbewust, zodat de rest van de to-do list van die dag afgestreept kan worden, geeft misschien een gevoel van winstgevendheid. Ik snap het wel, ook ik heb vaak in savasana gelegen (en dat gebeurd nog steeds…) met mijn gedachten die naar de taken van de dag gingen, of mijn boodschappenlijstje, of een ‘ik moet niet vergeten om…’. Het is menselijk om afgeleid te zijn. Dat mag ook: daarom doen we juíst Yoga. 

En daarom zie ik het nu ook als zo’n gemiste kans dat savasana al die jaren terug optioneel was in die les. Want als we ruimte creëren, en soms onszelf liefdevol ietwat dwingen, voor een moment van stilte, rust en integratie, dan lopen we daar altijd van weg met meer. Meer gronding. Meer duidelijkheid. Meer connectie. Zelfs als we in dat moment dat niet per se zo ervaren, heeft zo’n bewust rustpunt altijd een dieper effect. En dat is het rendement wat we nu juist zo nodig hebben. 
 
We hoeven niet meer te doen. Groter te groeien. Er meer uit te halen.

Wat als we deze zomer minder hoeven te doen? Meer spreekwoordelijke - en letterlijke - savasanas mogen beoefenen?
 
Wat als de volgende keer dat je opmerkt dat de to-do list de prioriteit krijgt in je hoofd, je nog even 10 minuten blijft zitten?

Een prachtig geschilderd bordje op het Yogaretraite wat ik deze maand mocht faciliteren bracht het cirkeltje weer rond. ‘Nature does not hurry, yet everything gets accomplished’. De natuur heeft geen haast, en toch gebeurd alles hoe het moet gebeuren. Wat mag het met jou doen als je daar (nog) meer in kan zakken?
En mocht je het inspirerend, interessant en/of ondersteunend vinden om wat meer savasana inspiratie te krijgen, hier zijn drie tips om jouw letterlijke & fysieke savasana nog heerlijker te maken:
 
Geef jezelf de ruimte! Leg je benen en armen lekker wijd. Dit heeft niet alleen een verkoelend effect, het zorgt er ook voor dat energie (die je misschien tijdens jouw Yogales of dag hebt losgemaakt) nog meer kan stromen en eventueel wegvloeien.
Liggend ‘plat op de mat’ is niet de enige manier! Sterker nog, voor sommigen kan dit juist heel oncomfortabel zijn en daarin afleidend werken op je ontspanning. Pak er eens een paar extra kussens bij: leg je graag een kussen of bolster onder je bovenbenen om je onderrug te kunnen verzachten, leg dan ook eens een kussentje onder je voeten. Dit haalt vaak nog meer spanning weg. Of experimenteer eens met een verhoging onder je bovenlichaam - zeker als je last hebt van benauwdheid, hooikoorts of iets soortgelijks. Een verhoging bouwen van blokken en een bolster kan hierin superfijn werken.
Kijk ook eens wat het met je mag doen om op je zij te komen liggen, met een kussen tussen je benen en voor je borst. Vraag aan je Yogadocent om een kussen tegen je rug aan te leggen voor extra ondersteuning.
Kortom: geef jezelf eens de tijd en ruimte om te voelen wat verschillende rust-houdingen met je mogen doen. En, als extra tip: zoek tijdens savasana eens heel bewust het fysieke contact op met jezelf. Leg je handen op je (onderbuik) of op je hartgebied. Dit heeft een regulerend effect op je adem én het zenuwstelsel. 

De ene savasana is de andere niet. Hoe geef jij jezelf de ruimte om ontspanning en rust op te zoeken op de mat - en daarbuiten?
Liefs,
Leneth

Afscheid Nemen & Verwelkomen
 
Twee weken
geleden heeft
Lieke in haar
lessen aan-
gegeven dat
ze na de zomervakantie geen les meer zal geven
bij Yoga Puur.
Afgelopen maandag nam ze met het geven van twee laatste fijne lessen afscheid. Haar reislustige hart kon (nog) niet volledig wortel schieten in Breda en heeft besloten om voor onbeperkte tijd te gaan reizen. Ze pakt haar vanlife (leven en reizen in een camper) weer op en gaat samen met haar vriend op avontuur. Als team van Yoga Puur vinden wij het super mooi dat ze haar hart volgt en trouw blijft aan zichzelf, maar daarnaast zullen we haar sprankelende persoonlijkheid gaan missen! 

Aan de cursisten van Yoga Puur:
“Dankjewel dat ik jouw Yogadocent mocht zijn bij Yoga Puur! Ik wens iedereen groei, rust, liefde en veel Yoga toe! Ik wil jullie bedanken voor het vertrouwen in mij als Yogadocente. Liefs, Lieke” 

Achter de schermen waren we al een tijdje bezig met het vinden van een geschikte Yogadocent om het team van Yoga Puur Breda te versterken. Dit is ons gelukt; met veel enthousiasme kunnen we laten weten dat Marloes den Hollander de lessen van Lieke gaat overnemen. Marloes volgt al bijna vier jaar les bij Yoga Puur en is helemaal verknocht aan Yin Yoga. Ze besloot dit jaar een prachtige 200-uurs opleiding te doen bij (in de ogen van Sanne) de beste opleidingsschool voor Yin Yoga: Pure Energy Yoga. Wij kijken nu al uit naar haar lessen! Hieronder stelt ze zich graag aan je voor.
 
Hoi
allemaal!
 
Wat leuk
dat ik mij aan jullie mag voorstellen 😊
Mijn naam is Marloes, 31 jaar oud en ik woon sinds een jaar weer in Klundert, het dorp waar ik ben opgegroeid. Daarvoor woonde ik in Breda en zo ben ik vier jaar geleden als cursist bij Yoga Puur terechtgekomen.
 
Hoe bijzonder dat ik na de zomerstop de lessen van Lieke op maandagavond mag overnemen, ik voel me enorm vereerd! Vooral omdat ik al geruime tijd met veel plezier de lessen volg, voelt het extra speciaal om nu aan 'de andere kant' van de mat te mogen staan.
 
Yin Yoga betekent veel voor me, het heeft me door mindere tijden geholpen: ik heb geleerd dat alles wat ik voel er mag zijn. Dat geef ik graag aan je door in mijn les: met stilte, zachtheid en alle aandacht voor jou.
 
Ik hoop je na de zomer een keer te mogen verwelkomen in mijn les of te zien bij een van mijn collega's, je bent meer dan welkom! 
 
Veel liefs! Marloes
 
P.S. Na de zomervakantie zal Sanne op maandag 21 augustus één keer de lessen geven en zal Marloes aanwezig zijn zodat we haar aan jullie voor kunnen stellen. Vanaf 28 augustus zal ze starten met het wekelijks verzorgen van de lessen.

En nog een extraatje voor jou…
Tips voor jouw online Yoga practice
Tijdens de zomer-
stop zou het voor
je lijf en geest fijn
zijn om verder te
gaan met je fysieke
Yogabeoefening.
Wist je dat je op YouTube oneindig veel ‘online’ Yogalessen kunt vinden? Alleen zie je door de hoeveelheid ‘door de bomen het bos niet meer’ en daarom delen Kiki, Marloes, Leneth en Sanne hun huidige favoriete YouTube kanalen.
 
🧘‍♀️ Favorieten van Kiki: 
The Bare Female | https://www.youtube.com/@TheBareFemale 
Moon Medicine Yoga | https://www.youtube.com/@moonmedicineyoga 
 
🧘‍♀️ Favorieten van Leneth: 
Leah Sugerman Yoga | https://www.youtube.com/@leahsugermanyoga
The Yogi Witch | https://www.youtube.com/@theyogiwitch 

🧘‍♀️ Favorieten van Sanne: 
Yoga with Allie Van Fossen | https://www.youtube.com/@YogawithAllieVanFossen
🧘‍♀️ Favoriet van Marloes: 
Yoga with Adriene | https://www.youtube.com/@yogawithadriene 

🧘‍♀️ En last but not least.. ons eigen YouTube kanaal met inmiddels vijf Yoga Nidra’s van Sanne. 
Yoga Puur Breda | https://www.youtube.com/@yogapuurbreda 
Check bijvoorbeeld deze Yoga Nidra van 20 minuten: 
 
 

Op de agenda

Only for Members
Een rubriek waarin we je updates geven over alles in en rondom de Yogaschool.

1. Graag zorgen we samen voor een veilige, schone en verwelkomende Yogaschool. Daarom hebben we onze huisregels een update gegeven! Je kunt hieronder ze in het kort nalezen. Mocht je hier vragen over hebben, stel ze dan natuurlijk gerust aan ons, voor of na jouw Yogales. 
Image item
2. Parkeren is vanaf 3 juli betaald van maandag t/m zaterdag.
Helaas gaat het een en ander veranderen voor cursisten die met de auto naar de Yogaschool komen. Vanaf 3 juli wordt het rondom het Bastion betaald parkeren. Van maandag t/m zaterdag van 9.00-18.00 uur kost parkeren 1,50 per uur. Vanaf dan is het ook helaas niet meer mogelijk te parkeren direct naast het Bastion. Let dus goed op waar je je auto neerzet, en geef jezelf wat extra tijd om te parkeren zodat we op tijd de les kunnen beginnen. 

3. Yoga Puur houdt zomervakantie! Van 24 juli t/m 20 augustus is de Yogaschool gesloten. Heb je een maandabonnement? Dan wordt deze automatisch een maand stopgezet. Hier hoef je zelf dus niks voor te doen. Ben je vóór 24 juli of na 20 augustus zelf nog op vakantie? Meld je dan af in Momoyoga. Ook is er in augustus een maand geen online magazine.

Schrijf een review & win!
4. Tijdens de zomerstop zal je wellicht eens aan ons denken. Misschien zelfs wel even missen… Stel dan eens voor dat je dan een paar minuten tijd vrijmaakt om ons te laten zien dat je aan ons denkt met het delen van jouw Yoga-ervaring bij Yoga Puur Breda op Google. Je wilt niet weten hoe blij je ons daarmee maakt! En om je te bedanken voor de moeite die je neemt voor ons, verloten we 2 paar Soxs onder de nieuwe reviews. In het volgende Online Magazine delen we de winnaars!

Lesrooster
Image item

 
Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot over twee maanden voor meer inspiratie, gronding en inzichten - en een hele fijne zomer gewenst!

Liefs, 
Marloes, Janna, Kiki, Laura, Lieke, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest