Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Het nieuwe jaar brengt een mix van frisse energie en de voortgang van het winter-seizoen. Hoe voel jij die balans op dit moment? 
 
 
 

Welkom bij het online magazine van januari!

 In deze editie nemen we je mee in de thema's van verstillen, ontvangen en aankomen in het huidige moment.

Maar voordat we daar dieper op in duiken, willen we ten eerste jou ontzettend bedanken voor je enthousiasme en aandacht voor de ‘12 heilige nachten met Yoga Puur’, de special die wij rondom de kerstperiode organiseerden. Wauw, wat een mooie reacties hebben wij mogen ontvangen en wat een feestje was het om dit met jullie te delen. We zitten vol ideeën en inspiratie voor het aankomende jaar om samen met jou de verdieping te kunnen blijven opzoeken! 

In het ‘energie rapport’ van deze maand duiken we dieper in de energie van de volle maan van 25 januari en hoe deze synchroon loopt met wat we in het Winterseizoen om ons heen zien gebeuren. Sanne deelt een heerlijke Yoga Nidra met je en ook hebben we een fijne leestip voor nog meer inspiratie en steun in dit donkere Winterseizoen.  
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in en ga er lekker voor zitten.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
maak contact met het nu - en met de energie van ‘goed genoeg’
 
Gelukkig nieuw jaar! De eerste volle maan van dit jaar (25 januari) neemt alweer langzaam af in haar energie. Een mooie tijd om stil te staan bij de diepe, donkere energie van januari - en hoe deze jou mag ont-moeten. 

Onze maatschappij vertelt ons vaak, zeker zo aan het begin van een nieuw jaar, wat we zouden moeten veranderen aan onszelf: wat niet goed genoeg is, of wat buiten ons bereik ligt. ‘Koop dit, doe dat, en dan ben je goed genoeg / hoor je er bij / verdien je geluk’. Onze goede voornemens reflecteren dit vaak en focussen zich met name op een tekort - op wat er nog niet is, op wat we niet goed doen, op wat we onszelf moeten ontzeggen. 

Natuurlijk kan het krachtig zijn jezelf een bepaald doel te stellen en daarnaar toe te werken, maar wat als dit doel niet geboren is uit wat je op dit moment nog niet bent of niet goed doet, maar uit zelfliefde en compassie? 

De energie van de (volle) maan op dit moment nodigt ons uit om de focus te verleggen en het licht in onszelf te vinden. In plaats van de energie van ‘niet goed genoeg’, de overtuiging van ‘tekort’, en vanuit daar altijd maar het gevoel te moeten hebben meer kennis of middelen te moeten vergaren, is dit een mooi moment om te kijken of je juist iets kunt ‘afleren’. Dan hebben we het niet over eetpatronen, social media gebruik of iets anders typisch ‘goede voornemens’, maar over beperkende overtuigingen over wat je in dit moment wellicht nog niet bezit.
 
Wat is er al?
 
Wie ben jij in het nu? Hoe kan je die versie van jezelf omarmen? En wat voor doelen zou je jezelf stellen vanuit de energie van ‘goed genoeg’, in dit moment? 

Daarmee spiegelt de energie van boven (de sterren en planeten) ook de energie in de natuur om ons heen. Het winterseizoen leert ons dat een moment van pauze, van een bewuste adem of pas op de plaats, net zo belangrijk is als het uitvoeren van ideeën en doelen. Sterker nog, ze kunnen niet los van elkaar bestaan. En dat leert ons dat in dit moment alles is zoals het moet zijn. Ja, ook jijzelf! 

Deze momentopname van het leven, dít moment, is jouw leven. Kijk maar eens om je heen. Wat observeer je? Wat kun je voelen? Ruiken? 

Het leven gebeurt nu, en alles wat jou jou maakt, inclusief het stoffelijke, draagt daar aan bij. Jouw lichaam, jouw zintuigen, jouw gedachtes en jouw keuzes in dit moment vormen jouw leven. Maak contact met het nu. Want dit moment is precies zoals het moet zijn. En vanuit die gedachte, gevuld met dankbaarheid en zelfcompassie (en wellicht ook wat geduld!), schrijf je misschien wel hele andere intenties en doelen voor jezelf op. Laat het leven zich ontvouwen zoals het wilt. Alles wat je voor die reis nodig hebt, draag je al bij je. 

Mocht je hier verder op willen reflecteren, dan kun je onderstaande journal prompt gebruiken: 
 
“Wat betekent het voor mij om te landen in de energie van ‘goed genoeg’ in deze tijd van het jaar?” ✍🏻
 

Dit delen we graag met je
 
🎧 Yoga Nidra: ‘Een reset voor je zenuwstelsel’
Er staat een heerlijk
ontspannen Yoga Nidra
voor je klaar, die je kan
ervaren op een moment
die jou uitkomt.

Keer op keer…!
 
Yoga Nidra wordt, zoals je misschien al eerder hebt gelezen of gehoord, vaak vertaald als ‘slaap Yoga’. Deze vertaling is vooral relevant in hoe Yoga Nidra is ontstaan. Swami Satyananda Saraswati heeft deze Yogavorm namelijk ontworpen om de kracht van het onderbewustzijn in de staat tussen slaap en wakker zijn voor zichzelf  in te zetten. Nu is ‘Slaap Yoga’ naar mijn mening niet per se de beste term maar wat Yoga Nidra je in principe wel mag geven is een opgeladen, uitgerust en ontspannen gevoel.

Hier is zeker continuïteit en compassie voor nodig - wees dus niet te streng voor jezelf als je niet altijd (of helemaal niet) ‘zen’ weer opstaat na een Yoga Nidra. Dit heeft tijd en ruimte nodig. We vragen al zoveel van onszelf, dus het is geen wonder dat ons zenuwstelsel (nauw verbonden met het onderbewustzijn) niet áltijd kan ontspannen wanneer we dat verlangen. Yoga Nidra mag je hierin helpen. Stap voor stap.
 
Gun jezelf vaker een moment van Yoga Nidra, en merk de langere termijn effecten op je hersengolven, in je energie en je fysieke lichaam. Als magie!
 
Iedereen ervaart Yoga Nidra op hun eigen manier, maar wij omschrijven het graag als magie. Het werkt niet alleen door op de hersengolven, maar ook in je energetisch veld (en zoveel meer). Het doel van Yoga Nidra is meer dan alleen ontspannen, of een geleide meditatie. Het is een spirituele practice die de diepere lagen van je Zijn aanraakt. 

Ervaar het zelf, met de Yoga Nidra die ik speciaal voor deze editie van ons magazine opnam, gericht op het resetten & ontspannen van je zenuwstelsel.

Je vindt 'm hieronder, op het Youtube kanaal van Yoga Puur:  
 
 
Lieve groet, 
Sanne
P.S. Wil je méér Yoga Nidra? Volg elke zondagochtend om 11:00 uur de volledige Yoga Nidra les met Janna (zie ons rooster hieronder). Of luister naar de podcast over Yoga Nidra die ik samen met Janna eind vorig jaar opnam. De podcast komt volgende maand weer terug! 
 

📖 Leestip: ‘Winteren’ van Katherine May
We ervaren allemaal wel eens een ‘innerlijk Winter seizoen’. Tijden van zwaarte,
tegenslag en onzekerheid.
Soms loopt dit zelfs
synchroon met de
donkere, koudere dagen. 

Hoe leren we deze
innerlijke seizoenen
kennen, begrijpen en
wellicht zelfs koesteren?
In ‘Winteren' verkent Katherine May de kracht van de Winter, zowel die binnenin als buiten. Met persoonlijke anekdotes en onderzoek naar het verleden neemt May je mee op reis naar de mooie, lichtere kant van de winter. Ze laat zien hoe dit deel van de cyclus onlosmakelijk verbonden is met ons zijn en hoe we dit mogen accepteren… en wellicht zelfs naar uit kunnen kijken. 

Voor iedereen die wel wat inspiratie en steun kan ontvangen in dit donkere seizoen - of een innerlijk seizoen van stilstand.We zullen er misschien nooit voor kiezen om te winteren, maar we kunnen wel kiezen hoe.”

‘Winteren’ in de naar het Nederlands vertaalde versie is in verschillende boekhandels als paperback beschikbaar, en als eBook onder andere bij Libris.nl en Bol.com. Ook bij de (online) bibliotheek is dit boek beschikbaar. 
Liefs,
Leneth

Op de agenda
 
 

Only for Members
Een rubriek waarin we je updates geven over alles in en rondom de Yogaschool.

Roosterwijzigingen vanaf februari
Vanaf februari 2024 vervalt de Hatha Yoga les van 9:15 uur op maandagochtend en vervangt Janna op maandagavond Marloes voor beide lessen.
Hieronder kun je het huidige rooster zien. Dit staat ook op de website & Momoyoga. 

Lesrooster
Image item
 

Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten - en een hele fijne maan(d) gewenst!

Liefs, 
Janna, Kiki, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest