Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Het is een tijd van transitie. Na de Equinox zijn de dagen nu langer dan de nachten. Een moment waarin we mogen stilstaan bij de oude energie die we kunnen loslaten, en de nieuwe zaadjes die we willen planten. 
 
 
 

Welkom bij het online magazine van maart!

 In deze editie nemen we je mee in de energie van dit moment - de seizoenswisseling van winter naar lente. De natuur ontwaakt, en jouw innerlijke natuur wellicht net zo. In dit magazine delen we uitgebreide inspiratie met je om jezelf zo holistisch mogelijk te ondersteunen in deze tijd van transitie en toenemende energie.

Met een diepgaande podcast van Sanne over Ayurvedisch detoxen (inclusief recept!), een invulbaar digitaal intentie journal, een visualisatie meditatie van Leneth en suggesties om jouw eigen Equinox ritueel vorm te geven hopen we dat je deze tijd bewust, gegrond en open in gaat. 
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in, ga er lekker voor zitten en filosofeer met ons mee.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 
De Yogaschool is gesloten met 
🐣 Pasen: 31 maart - 1 april
🌸 Pinksteren: 19-20 mei
 

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
welke intenties & dromen mogen langzaam ontwaken?
 
Afgelopen week, op 20 maart, vierden we het Lentepunt (ook wel Equinox genoemd). Per kalenderjaar ervaren we twee keer een Equinox, tijdens de start van een transitie-seizoen. Deze dag markeert ook wel de start van de langere dagen (in de lente), waarbij op 20 maart de verdeling tussen daglicht-uren en nacht-uren van ieder twaalf perfect in balans was. 
 
De start van voelbare verandering.
 
Niet alleen worden de dagen langer, ook horen we de vogels weer wanneer we ‘s ochtends wakker worden en ervaren we zelf wellicht ook weer een meer toenemende energie op mentaal en fysiek vlak. Dit is dan ook het uitgelezen moment om je doelen, goede voornemens, intenties en/of woord van dit jaar er nog eens bij te pakken. Wellicht zijn je plannen van begin 2024 voor dit jaar alweer wat op een lager pitje gezet. Dat is helemaal niet erg, want zoals we wel vaker benoemen, is het winterseizoen nou niet per se een seizoen om van alles van je to-do lijstje af te tikken.

Wanneer we kijken naar de natuur, zien we dat het winterseizoen een balans is tussen rust houden en vertragen, en ‘onder de oppervlakte’ de grond klaarmaken voor het seizoen van zaadjes planten. Reserves opbouwen, zodat er een vruchtbare basis ontstaat waar je weer op kunt bouwen.

In deze periode van transitie zien we dan ook de natuur langzaam ontwaken. Bij ons werkt dat in principe hetzelfde. Nu is de tijd om zaadjes te beginnen te planten - niet alleen in de (moes)tuin, maar ook met je goede voornemens in het achterhoofd. Maar onthoudt: de algehele haast die überhaupt vaak aanwezig is in onze maatschappij (en in ons hoofd!) is de natuur onbekend. Vaak willen we meteen vanalles wanneer we de eerste knopjes aan de bomen zien en het na het avondeten pas begint met schemeren (herkenbaar?). Maar sommige zaadjes kun je pas planten in mei, of juni. Het hoeft niet allemaal tegelijk. En die balans is dan ook wat het Lentepunt, de Equinox, ons leert. 

Licht en donker bestaan in harmonie. Creatieve energie heeft ook rust nodig voor een fijne balans in jezelf.
 
De tegenpolen van winter en zomer komen in de tijd van de Lente Equinox samen en vanuit het perspectief van Yoga mogen we in deze tijd langzaam ons fysieke en energetische lichaam weer openstellen zoals de knop van een bloem, waarbij we geworteld blijven in onszelf en in dit moment. 
 
Wellicht voel jij die energie van ontwaking al duidelijk in je systeem. Vind je het fijn om daar wat helderheid in te krijgen of gronding bij te blijven uit te nodigen, dan kun je met het journal hieronder (een PDF die je digitaal kunt invullen of uitprinten) jouw intenties voor dit jaar er bij pakken, er op reflecteren (voelen ze nog steeds kloppend voor dit seizoen?) en een aantal figuurlijke zaadjes planten om jouw wensen en doelen uit te voeren in de energie van de lente.

Let op: download het journal op je computer. Dan worden de pagina's digitaal invulbaar.
 
 
! Tip: Maak er een ritueel van door de meditatie en Yoga oefeningen die verderop in dit magazine worden gedeeld er bij te betrekken, waarna je het recept wat Sanne deelt kan bereiden voor jezelf om lichaam en geest compleet onder te dompelen in dit ‘nieuwe begin’.  

Dit delen we graag met je
 
Begin de lente goed met een Ayurvedische detox
Wellicht ken je de Ayurveda omdat je zelf aan Yoga doet. En dit is heel logisch, want de Ayurveda is verbonden met de Yoga. Ze worden ook wel broer- en zus-wetenschappen
genoemd. In de fysieke
Yoga worden Ayurvedische zienswijzen gebruikt en
de fysieke Yoga wordt
toegepast in de Ayurveda.
 
Ayurveda is een begrip uit het Sanskriet en bestaat uit twee woorden: ‘ayus’ (leven of lange levensduur) en ‘veda’ (wetenschap of kennis). Oftewel, Ayurveda betekent zoiets als ‘de wijsheid van het leven’ of de ‘wetenschap van een lang leven’. 

Belangrijk om te weten is dat natuur de grootste inspiratiebron is. Ayurveda vertelt ons ook wel: leer de wetten van de natuur en leer leven volgens de wetten van de natuur. Hierdoor vind je de balans die je zoekt. Daar wordt ook onze eigen innerlijke natuur bedoeld. 

Hiermee zegt de Ayurveda, dat we allemaal een eigen en authentieke natuur hebben - oftewel iedereen heeft een individuele aanpak nodig. We hebben allemaal een unieke constitutie, en wanneer je daar wat meer over te weten komt, kun je leren jezelf door middel van voeding en andere levensstijl aanpassingen in balans te brengen. 

Ayurveda is een geneeskunde die duizenden jaren oud is en door de WHO erkend wordt. Er wordt gezegd dat het één van de oudste gezondheidssystemen ter wereld is. Ayurveda kijkt holistisch naar gezondheid: alle lagen van de mens en zijn leven hebben invloed op elkaar. Wil je dus toe bewegen naar meer balans in je leven, dan zul je volgens de Ayurveda alle onderdelen van je leven onder de loep moeten nemen en zo nodig aanpassen. 

Alle energie die zich manifesteert in de natuur buiten ons, vindt op een kleinere schaal plaats binnen ons. Alles is met elkaar verbonden. En als je nou eens heel eerlijk kijkt naar de seizoenen, dan dragen die allemaal een andere energie bij zich.
 
Tijdens grote seizoenswisselingen is het fijn om je lichaam te helpen met het inwendig reinigen van ballast.
 
In de winter bouw je over het algemeen makkelijker afvalstoffen op in je lichaam doordat je leefstijl verandert in dit seizoen. Trager, minder bewegen, zwaarder eten. Nu bevinden we ons in het lente seizoen. Buiten begint de temperatuur toe te nemen en dit doet het ook in jou. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen vrij komen en het lichaam de kans krijgt om het opnieuw te verteren. Dit is een natuurlijk proces en met een detox kunnen we dit een handje helpen. Resultaat: je voelt je weer licht, energiek en in contact met jezelf.

Nu zijn er binnen de Ayurveda verschillende manieren om het lichaam te reinigen. Een toegankelijke manier om dit thuis, in je eigen keuken, te ervaren is een Ayurvedisch ‘monodieet’. Hierbij eet je drie keer per dag hetzelfde, hartige gerecht met mungbonen in de hoofdrol. 

In de podcast van deze maand vertel ik je er alles over en ga ik dieper in op de constituties en andere belangrijke kenmerken binnen de Ayurveda, wanneer zo'n monodieet goed voor je kan zijn en wat je zou kunnen verwachten van een Ayurvedische detox. Ook deel ik meer over mijn eigen ervaring met het monodieet als detox. Daarbij vind je hieronder het recept voor Kitchari, wat je kunt gebruiken tijdens je monodieet detox. 

Heb je vragen? Stuur me dan een mailtje of berichtje op Instagram!  
 
Luister naar de achtste aflevering van de Yoga Puur podcast! 🎙️
Image item
 
Yes! We vinden het enorm leuk om alweer de achtste aflevering van de Yoga Puur podcast met je te delen. Luister 'm via Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts! 

We hopen met deze podcast je nog meer verdieping en inspiratie te kunnen geven: iets waar in jouw wekelijkse Yogales niet altijd de extra tijd voor is.
 
⭐ ⭐
Vergeet ook niet een review achter te laten in jouw podcast app - vinden we super leuk om te lezen & dat zorgt ervoor dat meer mensen de podcast kunnen vinden! 
⭐ ⭐  

Laat je ons weten wat je van deze aflevering vindt? Laat een review achter, tag ons op Instagram of stuur ons een mailtje - vinden we leuk! 
Lieve groet, 
Sanne
 

🧑‍🍳 (Detox) Recept: Kitchari 🫛
Een gerecht wat vaak op het menu staat tijdens een Ayurvedische detox is Kitchari, een licht verteerbaar gerecht met mung bonen, rijst, groenten en kruiden. Het is een eenvoudig, veelzijdig recept waarmee je jouw Dosha(s) helpt weer in balans te brengen. Luister voor meer informatie over de Ayurvedische detox naar de nieuwe podcast aflevering van Yoga Puur, hierboven gelinkt.
Kitchari (2 porties)
Ingrediënten: 
  • 2 cups seizoensgroenten (+/- 400 gr) (bijvoorbeeld spinazie, broccoli, spruitjes, rucola)
  • 2 el Ghee(of sesamolie)
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1⁄2 tl gemberpoeder of verse geraspte gember
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 mespunt asafoetida(hing)
  • 125 gr basmatirijst
  • 200 gr gele mung dal, 2 uur geweekt in koud water
  • 1 flinke wortel, in blokjes
  • 1⁄2 tl roze himalaya zout
  • 1 stronk paksoi, in dikke repen
  • 1⁄2 bosje koriander, blaadjes grof gehakt
Bereidingswijze:
Was de seizoensgroenten en snij fijn.

Verhit de ghee of sesamolie in een ruime pan op middelhoog vuur en doe het mosterd- en komijnzaad erbij. Blijf roeren tot ze ‘poppen’ en voeg de rest van de specerijen toe. Bak 2 minuten mee. 

Roer dan de rijst en mungbonen erdoor. Voeg 500 ml water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.

Doe de groenten, wortel en het zout erbij en laat nog zo’n 10 minuten koken of tot de groenten gaar zijn. 

Schep de laatste 2 minuten de paksoi erdoor. Laat de kitchari 5 minuten staan en serveer met de verse koriander.

Je kunt heerlijk afwisselen qua groenten! Wissel de paksoi eens af met boerenkool of spinazie, en de wortel met courgette.

🧘 Jouw Equinox Practice 🌼
 
Langzaam transformeert de voelbare energie van het zachte, naar binnen gekeerde winterseizoen naar de meer lichte, vruchtbare en energieke lente.
 
Wellicht slaak je een zucht van opluchting dat het daglicht stap voor stap weer meer terugkeert, of wellicht voel je dat je jezelf nu al wat voorbij loopt. Hoe je je ook voelt: het is altijd een goed idee om bewust stil te staan bij de overgang van seizoenen en jezelf een moment van bewustzijn te gunnen…
 
Met onderstaande meditatie en Yogahoudingen creëer je je eigen Yoga ritueel om gegrond en open het winterseizoen af te sluiten en de lente te verwelkomen.
 
Visualisatie Meditatie
“Verwelkom de Lente in JeZelf” 
 
een geleide practice die je helpt te gronden en te stralen van binnenuit 
 
Yoga Oefeningen 
 
om je hart open te stellen, lente-energie uit te nodigen en ruimte te creëren voor frisse energie.
 
Na de koude, donkere maanden kan het heel fijn zijn om de voorkant van je lichaam weer wat meer open te stellen.

Deze drie Yin Yoga houdingen kunnen je hierbij helpen. In Yin Yoga houdt je houdingen gemiddeld zo’n 4 minuten vast. Het allerfijnst is als je een aantal kussens of dekens hebt waarmee je jouw lichaam kunt ondersteunen en de houding comfortabel kan maken voor jouw lichaam. Wanneer je zelf Yoga beoefent, let dan goed op je grenzen en bouw genoeg tijd in om na een houding na te voelen. Jouw lichaam geeft je dan vaak al veel informatie over hoe deze de houding heeft kunnen ontvangen.

Alle drie de houdingen die hieronder met je gedeeld worden kun je liggend op je rug beoefenen. Je kunt een fijn, rustig muziekje opzetten (deze playlist bijvoorbeeld). Ook kun je via je telefoon en/of apps zoals Insight Timer een timer zetten voor bijvoorbeeld 4 minuten. 
 
Happy Baby 
Deze houding is niet alleen een goede stretch voor de bovenbenen en het heupgebied, het brengt vaak ook wat lichtheid en plezier in je Yoga practice! De naam zegt het eigenlijk al.
 
Hoe: Kom liggen op je rug. Buig je knieën en breng ze richting je oksels. Variatie: breng je handen in je knieholtes (lagere impact op het lichaam). Variatie: breng je voetzolen naar het plafond (zoals afgebeeld). Je handen kunnen nog steeds in je knieholtes zijn, of via de buitenkant of binnenkant van je voeten, je voetzolen vastpakken.
 
Reclined Butterfly
Deze houding zorgt voor een stretch in de bovenbenen en het heupgebied. Ook nodigt het een openheid uit in het hart- en buikgebied. Voelt de houding energetisch iets te open, dan kun je je handen ergens op je lichaam leggen voor meer geborgenheid. 
 
Hoe: Breng, liggend op je rug, je voetzolen bij elkaar terwijl je je knieën buigt. Des te dichter je je voeten bij je brengt, des te intenser de stretch voor de binnenkant van je bovenbenen. Hier kun je dus mee spelen. Breng kussens, blokken of andere verhoging aan onder je knieën. Je armen kunnen wijd uitgespreid op de mat/vloer liggen of breng je handen op je hart of buik voor een geborgen gevoel. 
 
Reclined Twist
Deze oefening voel je aan beide kanten in en zorgt er voor versoepeling van de ruggengraat. Daarbij kan het energetisch prettig voelen om een zachte twist zoals deze liggende variatie te doen. Het ondersteunt de opschoning in je systeem op een dieper level. 

Hoe: Liggend op je rug breng je je knieën naar je borst en laat je ze daarna naar één kant vallen. Leg een kussen of deken onder je benen. Soms kan het fijn zijn ook een kussentje tussen je benen te leggen. Je armen spreidt je wijd uit op de mat/vloer of breng je handen ergens op je lichaam. Na een aantal minuten switch je zachtjes met je benen naar de andere kant.
 
Liefs,
Leneth

Op de agenda
 
 

Only for Members
Een rubriek waarin we je updates geven over alles in en rondom de Yogaschool.

Prijswijzigingen per april
Per april voert Yoga Puur Breda een prijsverhoging door naar rato met het landelijke inflatiepercentage. Hieronder vindt je de prijsverhogingen. Deze worden ook in de Yogaschool met je gecommuniceerd. Per 1 april worden de prijsverhogingen doorgevoerd in Momoyoga. Je hoeft hier verder niks zelf voor te doen. Heb je hier vragen over, mail ons! 
Image item

Laat een review achter!
⭐⭐⭐⭐⭐

Het delen van jouw ervaring bij Yoga Puur Breda helpt iemand anders om de stap te zetten een (proef)les in te boeken. Daarom zijn reviews voor ons van onschatbare waarde. Dit kun je doen via Google of via het formulier hieronder, waarbij je toestemming geeft dat we dit op de website mogen plaatsen en in onze socials kunnen delen (kan anoniem!). 

Help jij ons door een review achter te laten? Het is zo simpel als het beantwoorden van een paar vragen, en je maakt ons er enorm blij mee. Alvast heel erg bedankt!

⭐⭐⭐⭐⭐

Lesrooster
Image item
 

Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten - en een hele fijne maan(d) gewenst!

Liefs, 
Janna, Kiki, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest