Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Wat brengt de lente voor jou aan het licht? Sta je al helemaal in de actie-stand of zoek je de balans tussen licht en donker nog wat meer op?
 
 
 

Welkom bij het online magazine van april!

 In deze editie nemen we je mee in de energie van dit moment - een tijd van langzame ontwaking; transformatie op een zacht tempo. Velen van ons willen wellicht meteen in de actiestand, maar vergeet daarin niet eerst de laagjes winter langzaam af te pellen, en om goed voor jezelf te blijven zorgen in dat proces.

In lijn met dat thema delen we een uitgebreid energierapport en journal moment met je, heeft Sanne een hele fijne nieuwe podcast aflevering klaar staan (dit keer in samenwerking met orthomoleculair- en natuurgeneeskundig therapeut Celine) over het zenuwstelsel en de polyvagaal theorie, deelt Kiki over haar ervaringen tijdens haar wandelvakantie en hebben we een aantal mooie retreats + specials op de planning gezet. Zo vinden we allemaal momenten van stilte, bewustwording en verbinding, met elkaar én met onszelf. 
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in, ga er lekker voor zitten en sta samen met ons even stil.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 
De Yogaschool is gesloten met
🌸 Pinksteren: 19-20 mei
🌞 Zomervakantie: 15 juli-27 augustus
In verband met met de vier-weekse sluiting in de zomer, worden maandabonnementen en strippenkaarten naar rato verlengd (na de zomervakantie).

Laat een review achter!
⭐⭐⭐⭐⭐

Het delen van jouw ervaring bij Yoga Puur Breda helpt iemand anders om de stap te zetten een (proef)les in te boeken. Daarom zijn reviews voor ons van onschatbare waarde. Dit kun je doen via Google of via het formulier hieronder, waarbij je toestemming geeft dat we dit op de website mogen plaatsen en in onze socials kunnen delen (kan anoniem!). 

Help jij ons door een review achter te laten? Het is zo simpel als het beantwoorden van een paar vragen, en je maakt ons er enorm blij mee. Alvast heel erg bedankt!

⭐⭐⭐⭐⭐

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
De zonsverduistering brengt verandering aan het licht…
 
De komst van April bracht niet alleen de voorzichtige belofte van meer lente weer en energie, maar ook een intense start van Eclipse seizoen, die hoewel niet zichtbaar aan onze kant van de wereld absoluut wel voelbaar is geweest - en nog steeds z’n effect heeft op hoe we de start van dit seizoen ervaren! 

Elk jaar ervaren we een aantal eclipses, waarin de zon en maan elkaar elkaar verduisteren. Aan het begin van deze maand ervaarden we tijdens de nieuwe maan een zonsverduistering. Deze was ook goed zichtbaar voor delen van Mexico, Canada en de Verenigde Staten. Hoewel wij daar weinig van hebben meegekregen op visueel gebied, heeft het energetisch gezien absoluut het een en ander in gang gebracht, wat nog steeds voelbaar is. De zonsverduistering was tegelijkertijd ook het moment dat de maan in het sterrenteken van Ram aanbelandde, ook wel een ‘super nieuwe maan’ genoemd door de verduistering die er mee gepaard ging. Ram is het eerste teken van de dierenriem in de Westerse astrologie en deze markeert het begin van het nieuwe astrologische jaar - in lijn met het begin van de voelbare lente energie. Daar bovenop is de maan op haar volst aanstaande dinsdag (23 april) en staat dan in het teken van de diepgaande Schorpioen. 

Lang verhaal kort - er gebeurt veel in de lucht! Hoe vertaalt zich dit nou tot het aardse - tot wat er in jouw gevoelswereld en leven wellicht aan de hand is? 
Als we er vanuit gaan dat alles op subtiele wijze met elkaar verbonden is, is het bijna vanzelfsprekend dat wij de effecten van de maandstand en energieën ook voelen in ons dagelijkse bestaan.
Het kan helpen hiermee bewust om te gaan en de thema’s van deze tijd van het (astrologische) jaar gebruiken om met intentie te handelen. Waarom? Omdat we in onze dag-tot-dag vaak voorbij razen aan het feit dat energie om ons heen - en dus ook binnen in ons - verandert, transformeert, piekt en daalt. In de winter is de energie meer naar binnen gekeerd, in de lente komt deze weer wat meer naar buiten. 

De energie van de eclipse en de volle maan in Schorpioen doen daar nog een schepje bovenop. Schorpioen is het teken van transformatie, passie, doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid. Schorpioen is van nature zelfverzekerd en bijt zich vast in wat het wilt. Dit vertaalt zich nu in een opwaartse energie van verandering en activatie. Om plaats te maken voor nieuwe energie, moet er vaak eerst oude energie (van bijvoorbeeld de wintertijd) losgelaten worden. De eclipse zorgt voor een extra boost om te kijken naar triggers, oude patronen en overtuigingen die je niet meer dienen. Wat staat die frisse, jonge en creatieve energie van de lente in de weg? Wat mag er opgeschoond worden? Dit is niet altijd een aangenaam proces en op het moment ook niet iets wat we per se uit de weg kúnnen gaan. De energie die in de lucht hangt zegt ons ook wel: wat komt er op je pad op dit moment en hoe kun je daarin zo goed mogelijk meebewegen? Hoe kun je leren te accepteren wat er op dit moment ‘is’, terwijl je ook de touwtjes weer in handen neemt en bewuste keuzes durft te maken om verandering in gang te zetten? 
Leven met de energie van de maan en seizoenen is ook: leren bij jezelf in te checken wat er kloppend voelt voor joú, in dit moment. Want ons innerlijk seizoen kan, maar hoéft zeker niet overeen te komen met wat er om ons heen in de natuur en in de lucht gebeurd.
Misschien duurt het bij jou wat langer om uit de winter-energie te komen, of voel je wat betreft creativiteit en plannen alsof het al zomer is. Bewustwording van de energie om je heen is bovenal een uitnodiging om te voelen of je jezelf niet voorbij raast of dat je van jezelf bepaalde dingen verwacht die misschien helemaal niet realistisch of nodig zijn. Je hoéft nu nog niet vol gas door te razen richting de zomer. Maar je hoeft ook niet meer in de bubbel van winter te verkeren als dit diep van je binnen je echt niet meer dient (maar soms wel comfortabeler aanvoelt…). 

Laat deze volle maan jou inspireren om te leren vertrouwen op jezelf en de signalen die jouw energie, lichaam en geest afgeven over wat je nodig hebt. Vergeet daarin niet om momenten van rust en reflectie te blijven inbouwen (waarbij de nieuwe en volle maandstanden een mooi ankerpunt kunnen zijn) zodat je jouw innerlijke stem kunt blijven horen. 
 
En wellicht helpt onderstaande journal prompt je in deze reflectie: 
 
Wat voor rol speelt verandering in mijn leven op dit moment? ✍🏻 
Hoe kan ik dit (nog meer) omarmen? Wat heb ik nodig om mezelf hierin te ondersteunen?
 

Dit delen we graag met je
 
🎧 Podcast aflevering #9: Zenuwstelsel & Polyvagaal Theorie met Celine
Hoe kun je je veilig
voelen in jezelf en
in het leven zodat je
weer verliefd kan
worden op het leven?

Kom er alles over te weten in
de nieuwe podcast aflevering…
 
In onze drukke, moderne maatschappij leven we veelal in de actie-stand, ook wel het sympathische deel van het zenuwstelsel genoemd. Onderhuids geeft deze constante alertheid een gevoel van onrust, uitputting en disbalans. Het is vaak nodig om bewuster het parasympathische zenuwstelsel aan te spreken om onszelf te kunnen reguleren: oftewel, ons veilig, uitgerust en in balans te voelen, zodat we open staan voor al het moois wat het leven ons te geven heeft

In deze aflevering delen Sanne én Celine (orthomoleculair- en natuurgeneeskundig therapeut) meer over de werking van ons zenuwstelsel, wat fight/flight/freeze met je doet, en hoe je de verbinding met jezelf en je lichaam kan (terug)vinden. 

De polyvagaal theorie gaat ervan uit dat stressreacties van het lichaam zich uiten op verschillende manieren (zoals bijvoorbeeld fight, flight en freeze) - vanuit de evolutie gezien als verdedigingsstrategieën. 
Ons zenuwstelsel scant eigenlijk constant de buitenwereld, én onze binnenwereld, op bewijs of we nog wel veilig zijn.
 
In onze moderne maatschappij, met zijn vele prikkels waar ons systeem vooral veel gevaar in ziet, geeft de polyvagaal theorie ons handvatten om meer veiligheid en rust in ons systeem in te bouwen, waardoor je weer kunt genieten van het leven, diepere connecties aan kunt gaan met jezelf en de mensen om je heen, en een balans in je hormoonhuishouding en zenuwstelsel ervaart. Met deze handvatten leer je ook wel je systeem te reguleren, waarbij ontspanning, verbinding, beweging en bewustwording het allerbelangrijkst zijn. 

Sanne en Celine bespreken onder andere het effect van een disbalans in het zenuwstelsel op de vrouwelijke cyclus, hoe je het verschil tussen intuïtie en angst beter kan invoelen wanneer je jezelf kan reguleren, hoe een burn-out verbonden kan zijn met je zenuwstelsel en wat triggers en trauma in je systeem met je kunnen doen op de langere termijn. Ook delen ze praktische tips en inzichten hoe je jezelf kunt reguleren en ondersteunen op het pad van een gebalanceerd zenuwstelsel.  
 
Luister naar de negende aflevering van de Yoga Puur podcast! 🎙️
Image item
 
Yes! We vinden het enorm leuk om alweer de negende aflevering van de Yoga Puur podcast met je te delen. Luister 'm via Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts! 

We hopen met deze podcast je nog meer verdieping en inspiratie te kunnen geven: iets waar in jouw wekelijkse Yogales niet altijd de extra tijd voor is.
 
⭐ ⭐
Vergeet ook niet een review achter te laten in jouw podcast app - vinden we super leuk om te lezen & dat zorgt ervoor dat meer mensen de podcast kunnen vinden! 
⭐ ⭐  

Laat je ons weten wat je van deze aflevering vindt? Laat een review achter, tag ons op Instagram of stuur ons een mailtje - vinden we leuk! 
Lieve groet, 
Sanne
 

🤫 Stilte in Beweging 🥾
Zodra de lente arriveert ben ik niet te stoppen. Misschien herken je dat wel? De eerste warmere dagen geven je een soort superkracht waarbij je ineens denkt dat alles gedaan moet worden. Liever vandaag dan morgen.

Ik wil er úit, dacht ik,
toen ik mijn rugzak
inpakte voor een korte
maar krachtige wandelvakantie in
Frankrijk. 
Mijn benen kriebelde om op avontuur te gaan, een verandering van omgeving en perspectief. Eenmaal op pad bedacht ik me wat ik allemaal wil gaan doen deze zomer, welke plannen ik nog moest maken. Wat kan er anders? Mijn blik letterlijk op mijn voeten, die stap voor stap een weg maakte, vóóruit. Onrustig en ongeduldig, bezig met wat er allemaal komen ging.

Tot de vermoeidheid me inhaalde. Mijn benen hielden het tempo van mijn hoofd niet meer bij. De overdaad aan energie en wilskracht daalde. Langzaamaan maakte de hyperfocus in mijn hoofd plaats voor aanwezigheid.
 
Mijn vermoeide voeten riepen me vaker tot stilstand. En in die stilstand schoot er ineens een hertje voor mijn neus weg. Ontdekte ik een nestje otters in een riviertje naast me. Filterde het licht door de bladeren van de bomen, als een schilderij wat recht voor mijn neus werd gemaakt. Het geplette broodje pindakaas van twee dagen oud smaakte helaas nog steeds zo maar terwijl ik at, voelde ik het zonlicht mijn wangen verwarmen en me vullen met een soort tevredenheid. Alles is best prima zo... Het hoeft eigenlijk niet zo anders... 
 
De natuur wees mij er weer eens op dat stilte kan en mag bestaan samen met beweging.
 
De yin en yang energieën in elkaar verwoven. We mogen openstaan voor de warmte van de terugkerende zon én voor de verkoeling van een flinke lente bui. Het kan best een uitdaging zijn maar als we de stilte kunnen blijven opzoeken in de beweging, lopen we onszelf en de rest van de wereld niet voorbij. En missen we niet al te veel van dit uitdagende, mooie, ontluikende lenteseizoen. 
Liefs,
Kiki

Op de agenda
 
 
‘Winteren’ Retreat met Yin Yoga, Restorative Yoga
en Yoga Nidra
3 -6 januari 2025

Yogabee Farmhouse, Domburg
binnenkort meer info
 

Lesrooster
Image item
 

Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten - en een hele fijne maan(d) gewenst!

Liefs, 
Janna, Kiki, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest