Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Het seizoen van lucht en vuur is hier: de zomer. Met zoveel Yang en licht is de connectie met zachtheid en stilte soms ver te zoeken. Zak je met ons in de ontspanning?
 
 
 

Welkom bij het online magazine van mei!

 In deze editie nemen we je mee in het zomer seizoen, maar dan op z'n ‘Yoga Puur’s'. We dagen je graag uit de piek van Yang energie in balans te brengen met Yin: zachtheid, aandacht en verstilling. 

In het energierapport delen we informatie over de volle maan van afgelopen week en hoe je op een zachte manier deze avontuurlijke energie kan ontvangen. Sanne deelt in de nieuwste podcast aflevering met je hoe je Ayurvedische principes in de zomer kan toepassen om meer balans te ervaren. Vanuit de Ayurveda staat de zomer vooral bekend om het seizoen van lucht en vuur - waar Sanne je nog meer in ondersteunt en inspireert in de opgenomen Gentle Yoga practice die je ook hieronder kunt vinden. Daarbij deelt Leneth een fijne leestip om je nog meer verbonden te voelen met de natuur. Ook staan er weer heerlijke specials, waaronder een Stilte Dag, op de agenda, die je aan het einde van dit magazine kunt vinden.
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in, ga er lekker voor zitten en verzacht voor een moment, samen met ons.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 
De Yogaschool houdt zomervakantie en is gesloten op:
🌞 15 juli-11 augustus 🌞
* in het vorige online magazine was helaas een foutje geslopen wat betreft de data van de zomervakantie. Hierboven vind je de juiste periode.
In verband met met de vier-weekse sluiting in de zomer, worden maandabonnementen en strippenkaarten naar rato verlengd (na de zomervakantie).

Laat een review achter!
⭐⭐⭐⭐⭐

Het delen van jouw ervaring bij Yoga Puur Breda helpt iemand anders om de stap te zetten een (proef)les in te boeken. Daarom zijn reviews voor ons van onschatbare waarde. Dit kun je doen via Google of via het formulier hieronder, waarbij je toestemming geeft dat we dit op de website mogen plaatsen en in onze socials kunnen delen (kan anoniem!). 

Help jij ons door een review achter te laten? Het is zo simpel als het beantwoorden van een paar vragen, en je maakt ons er enorm blij mee. Alvast heel erg bedankt!

⭐⭐⭐⭐⭐

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
wanneer avontuurlijkheid en dankbaarheid samenkomen
 
Het toenemende licht van dit seizoen komt niet alleen van de zon, die langzaam naar de langste dag van het jaar beweegt (21 juni), maar hebben we ook afgelopen week gevoeld met de volle maan in Boogschutter op 23 mei. 

Boogschutter is het astrologisch teken van avontuur en speelsheid. Een energie die optimisme met zich mee brengt. Waar je eerst wellicht obstakels of problemen zag, zorgt deze maanfase ervoor dat er, letterlijk en figuurlijk, een ander licht op de situatie kan worden geschenen. Een tijd om kansen en mogelijkheden te zien, door de overvloed aan licht. 

Maar hoe kun je deze overvloed invoelen op een manier die ondersteund in plaats van overweldigd? De piek van Yang energie, in combinatie met de avontuurlijke geest van Boogschutter, kan er voor zorgen dat we compleet in de ‘doen’ stand gaan. Soms niks mis mee, maar in onze maatschappij is dit wel iets waarmee we onszelf vaak voorbij lopen. Boogschutter staat niet voor niks bekend om het onbegrensde karakter… 
Moeten we dan de rem zetten op deze overvloedige energie van kansen, creativiteit, avontuurlijkheid en levensenergie? Nee, zeker niet! 
Er zijn alleen wel een paar manieren om er voor te zorgen dat je na dit seizoen niet al je reserves hebt aangesproken. Zorg bijvoorbeeld dat je ook in dit seizoen van doorgaan en aanpakken, momenten inbouwt voor bewustzijn van het huidige moment. Check in mezelf hoe je je voelt, wat je lichaam nodig heeft, adem een keer wat dieper in en uit op een dag. 

Dankbaarheid is er nog zo’n één. Wanneer je bewustzijn creëert rondom wat er op dit moment allemaal al ís, hoef je minder druk te zetten op jezelf om toe te werken naar wat er nog niet is. Een energie van ‘goed genoeg’ is soms lastig te rijmen met de energie van dit seizoen, maar toch nodig het aanwezige licht ons ook uit om te vertragen wanneer het warm is, om onze ogen te sluiten wanneer we ons gezicht richting de zon draaien en de warmte niet alleen ons lichaam maar ook ons hart doen laten voeden. 

Bovenal geeft deze tijd van het jaar een aanzetje om keuzes te maken op basis van plezier enthousiasme. Wat zorgt er voor dat je je goed voelt, gelukkig bent? Want áls we dan in die ‘doe’ modus staan, dan kunnen we dat maar beter doen voor dingen waar we blij van worden. Laat de energie van dit moment je inspireren om te luisteren naar je behoeftes en interesses, en om daar wat vaker de prioriteit aan te geven. 
 
En wellicht helpt onderstaande journal prompt je in deze reflectie: 
 
Wat word ik blij van? Hoe kan ik hier prioriteit aan geven? ✍🏻 
 

Dit delen we graag met je
 
🎧 Podcast aflevering #10: Zomer & Ayurveda
Wat wordt in de Ayurveda, een oeroude holistische geneeswijze, gezegd over het zomer seizoen? Welke leefstijl-aanpassingen helpen ons onze gezondheid te ondersteunen, in balans te komen en/of blijven en te voorkomen
dat we ziek worden
tijdens deze tijd van
het jaar? 

Kom er alles over te weten in
de nieuwe podcast aflevering…
 
Onze lichamen veranderen mee met de seizoenen: zonder dat wij het doorhebben passen inwendige processen zich aan. Alleen onze levensstijl zorgt ervoor dat we tegen de wijsheid van de natuur en ons lichaam in gaan, waardoor er onbalans ontstaat. Ayurveda nodigt ons uit weer terug te komen bij onze 'natuur', onze innerlijke balans. Deze balans is gebaat bij routines en ons leven in te richten op de elementen die op dat moment in het seizoen meer op de voorgrond treden. In de zomer draait het met name om lucht en vuur, die daarmee dus verhoogd in ons lichaam aanwezig zullen zijn. Het kan je ondersteunen om te onderzoeken hoe deze elementen in jou aanwezig zijn en welke voeding en leefstijl keuzes je hierin kunnen helpen in balans te komen.
Onze lichaamstemperatuur neemt tijdens de zomer toe. Het lichaam heeft een innerlijke thermostaat en zal dit opmerken, en om dan onze lichaamstemperatuur gezond te houden, brengt het lichaam het verteringsvuur wat omlaag. Wanneer je je voeding en leefstijl hierop aanpast, zorg je ervoor dat jouw Agni (verteringsvuur) in balans blijft.
 
Daarom is het bijvoorbeeld helemaal niet zo goed voor je om een ijskoud glas water met ijsblokjes te drinken wanneer je het warm hebt. Het lichaam zal hiervoor harder moeten werken dit te ontvangen, waardoor Agni juist hoger wordt. 

Dit en nog veel meer tips deel ik in de nieuwe podcast aflevering! Ik diep de Doshas en de daarbij behorende elementen verder uit (de eerste aflevering hierover kon je eerder al beluisteren) in de context van het zomer seizoen en ik deel inzichten en tips met je over hoe je gezond de zomer door kan komen door middel van voeding en leefstijl. Welke groenten en fruit kun je beter laten staan? Wat kun je wél meenemen uit de supermarkt? En waar kun je op letten in jouw Yoga practice in het warmste seizoen van het jaar?

Voel je je na het luisteren van de aflevering geïnspireerd om Ayurvedische principes toe te passen op jouw zomer seizoen? Check dan de Gentle Yoga practice hieronder, begeleid en opgenomen door Sanne, waarmee je je lucht en vuur element in balans brengt. 
 
Luister naar de tiende aflevering van de Yoga Puur podcast! 🎙️
Image item
 
Yes! We vinden het enorm leuk om alweer de tiende aflevering van de Yoga Puur podcast met je te delen. Luister 'm via Apple Podcasts, Spotify of Youtube! 

We hopen met deze podcast je nog meer verdieping en inspiratie te kunnen geven: iets waar in jouw wekelijkse Yogales niet altijd de extra tijd voor is.
 
⭐ ⭐
Vergeet ook niet een review achter te laten in jouw podcast app - vinden we super leuk om te lezen & dat zorgt ervoor dat meer mensen de podcast kunnen vinden! 
⭐ ⭐  

Laat je ons weten wat je van deze aflevering vindt? Laat een reactie achter op Youtube, tag ons op Instagram of stuur ons een mailtje - vinden we leuk! 

🧘 Practice: Gentle Yoga
balanceer je vuur en lucht element
Deze Yoga-practice heb ik voor je opgenomen om je te helpen vertragen en aarden. Beoefen deze practice als je merkt dat Pitta (vuur) en Vata (lucht/wind) uit balans zijn, dat kan je bijvoorbeeld opmerken wanneer je mentale en fysieke onrust ervaart. 

Voor deze Yoga-practice heb je nodig:
✨ 1 kussentje (voor onder de knieën)
✨ 1 dekentje (optioneel)
✨ yogamat of egale, zachte en warme ondergrond
✨ loszittende, luchtige en comfortabele kleding
✨ rustige plek in huis waar je ongestoord kunt zijn

Het beoefenen van deze Yoga-practice is helemaal op eigen risico. De yoga-oefeningen in de video kunnen helpend zijn bij het verzachten spanning in het lijf. De practice begint staand en we werken langzaam toe naar een rugligging. Yoga-vormen mogen nooit pijn doen, stop dan met een houding en forceer niets.
Lieve groet, 
Sanne

 
📖 Leestip: Een vlecht van heilig gras van Robin Wall Kimmerer
In de hedendaagse spiritualiteit gebruiken we vaak rituelen, gebruiken en materialen van andere culturen - meestal simpelweg omdat deze kennis in onze Westerse maatschappij is vergeten en weggevaagd. Uiteindelijk gaan deze gebruiken om iets universeels: de behoefte voor een diepere connectie met jeZelf en de wereld om je heen. ‘Een vlecht van heilig gras’ bekijkt deze diepere connectie van een spiritueel én
wetenschappelijke kant.
 
 
 
 
 
Kimmerer heeft haar wortels in de Potowatomi-natie, de eerste bewoners van Amerika. Daarbij is ze ook wetenschapper en onderzoeker aan de universiteit, en deelt ze in dit boek niet alleen de verloren wijsheid van de natuur maar ook inspirerende voorbeelden in poëtische taal over hoe wij als mens onlosmakelijk verbonden zijn met deze natuur wijsheid.

De onderliggende filosofie van dit prachtige boek is dat niet alleen wij als mens de natuur nodig hebben, maar de natuur ons ook. Het boek zoekt soms de rauwe randjes op wanneer het de geschiedenis van haar natie aanraakt en spreekt tot de verbeelding met persoonlijke verhalen over het weer tot leven wekken van een verwaarloosde zwemvijver in haar achtertuin.
Het boek geeft vooral hoop en verwondering - over de complexe verweving van alle elementen in de natuur en hoe wij als mens juíst nodig zijn om deze te behouden en herstellen. 
Kimmerer’s werk is geworteld in haar thuisland Amerika (‘Turtle Island’ voor Indianen). Dat is dan wellicht niet waar mijn wortels liggen, maar het boek inspireert me om naar buiten te gaan, mijn dankbaarheid te uiten voor de tuin en de bijen die daar weer dankbaar gebruik van maken, en om mezelf als onderdeel van de natuur te zien, in plaats van er verheven boven. 

Wanneer we de natuur, en alles om ons heen, zien als iets waar we een intrinsieke connectie mee hebben, en deze relatie absoluut wederkerig is, gaan we er anders naar kijken. Met dat gedachtegoed gaan uiteindelijk de natuur én wij als mens er beiden op vooruit. 
Liefs,
Leneth

Op de agenda
 
 
 
 
‘Winteren’ Retreat met Yin Yoga, Restorative Yoga
en Yoga Nidra
3 -6 januari 2025

Yogabee Farmhouse, Domburg
binnenkort meer info
 

Lesrooster
Image item
 

Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten - en een hele fijne maan(d) gewenst!

Liefs, 
Janna, Kiki, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest