Nieuwsbrief augustus 2024
 
Beste First name / transitieversneller,
 
In deze augustus-editie van de TcV-nieuwsbrief staat mensenwerk centraal. Of het nu om de veelbesproken gebiedsgerichte aanpak op het platteland gaat of om de beïnvloeding van het eetpatroon van de consument: het staat of valt met interesse voor hoe mensen zijn, wat hen drijft en hoe we met elkaar kunnen samenwerken. Niet vreemd dus dat dit onderwerp ook wordt uitgediept op de komende ledendag van TcV. En logisch dat maar liefst 230 mensen zich tijdens het Plant the Future diner gaan buigen over deze ‘impact-case’ van jewelste. En dan zijn er ook alweer nieuwe mensen aan het werk bij TcV: ontmoet Yvonne en Linda. 
 
Hartelijke groeten, kernteam Transitiecoalitie Voedsel
 

Leren over gebiedsprocessen 
Image item
 
Wat kunnen we van en met elkaar leren als het gaat om gebiedsprocessen? Die vraag staat centraal in een serie bijzondere bijeenkomsten die TcV binnenkort organiseert. Tijdens de bijeenkomsten gaan actieve, bij de landbouw en voedselketen betrokken mensen in gesprek met elkaar en met vertegenwoordigers van provincies en rijksoverheid. Centraal staan de bestaande en nieuwe oplossingen voor de gebiedsopgaven.  Doel van de sessies is om te leren van oplossingen uit de praktijk waardoor deze verder doorontwikkeld kunnen worden door de gebieden zelf, door andere gebieden en door de betrokken overheden. Dus door gebruik te maken van krachten van onderop in de gebieden.  Denk hierbij aan gesprekken over thema’s en processen zoals:  
  • Gebiedsofferte, ofwel gezamenlijk bod van agrariërs vwb maatschappelijke opgaven (Noord Nederland);
  • Marke-model (Achterhoek);
  • Grondbank en dialoog met groepen boeren (Alblasserwaard/Vijfheerenlanden);
  • Voedsellandschappen (Eemvallei);
  • Nieuwe ondernemersmodellen (De Peel)
Jan Willem Straatsma en Arja Kapitein begeleiden de sessies; Anne Charlotte Hoes (WUR) maakt na afloop een rapport met reflecties. 
Kijk voor meer info over TcV’s inzet voor gebiedsprocessen op https://transitiecoalitievoedsel.nl/bodem-en-water-sturend.  

 
Voedselomgeving centraal bij beïnvloeding van consument 
 
“Hoe gek het misschien lijkt: om de consument te beïnvloeden moet de nadruk niet liggen op de consument, maar op de omgeving waarin die zich bevindt. Die voedselomgeving - het aanbod, promotie en straatbeeld - bepaalt grotendeels wat we als consument kiezen om te eten”. Dat statement maakte Natascha Kooiman, kwartiermaker Eiwittransitie en Voedselomgeving van TcV, op 3 juli in het afsluitende panelgesprek van het 3e jaarcongres over Science and Technology for Meat and Dairy Analogues in Wageningen. 
 
Andere panel-leden waren Arienne de Jong (Next Food Collective), Muriel Verain (WUR), Lisa Ronquest-Ross (v2food) en Pablo Moleman (ProVeg Netherlands). 
 
Natascha wees er ook op dat vooral de aanbieders de voedselomgeving kunnen beïnvloeden. “Als we willen dat mensen anders gaan eten, is het dus niet voldoende om je alleen op smaak en kwaliteit te richten. Het gaat vooral om beschikbaarheid, zichtbaarheid, betaalbaarheid, promotie en andere factoren die de voedselomgeving vormgeven.”
Ledendag TcV: Voedseltransitie is mensenwerk

De landbouw- en voedseltransitie kampt met tegenwind, nu populisme de overhand heeft in de landelijke politiek. Daarom besteden we extra aandacht aan inspirerende praktijkvoorbeelden en culturele aspecten zoals identiteit, zelfbeschikking en participatie. Tijdens de ledendag van TcV staat dit jaar ‘de transitie als mensenwerk’ centraal.  
Op donderdag 19 september zijn we te gast bij HAS Green Academy in Den Bosch. Sprekers zijn onder anderen:
  • Dalila Sayd (kok) over ‘anders eten’
  • Marije Klever (voorzitter BoerenNatuur) over ‘anders boeren’
  • Frederike Praasterink (lector HAS Green Academy) en Rianne van Zandbrink (onderzoeker WUR) over ‘anders sturen’.
Ook lanceren we het boek ‘Naar een landbouw voor iedereen’, het levensverhaal van bioboer Piet van IJzendoorn. En natuurlijk is er een plantaardige netwerkborrel.
 
Doe jij ook mee aan de transitie als mensenwerk? Meld je dan nu hier aan.

 
Plant the Future diner gaat om impact

Vol trots melden we dat we alweer de vierde editie van het Plant the Future diner organiseren op 19 november. Het thema is dit jaar: Van ideaal naar business met impact. Tijdens het diner gaan 230 prominenten uit bedrijfsleven, politiek, overheden, wetenschap, onderwijs en NGO's in gesprek over hoe we Plantaardig het Nieuwe Normaal kunnen maken. 
 
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eiwittransitie startte met de campagne 'Minder vlees, Mevrouw!'. Inmiddels is de eiwittransitie veel meer dan 'een beetje minder vlees'. Waar het startte als een maatschappelijk ideaal is het nu een mondiale business- én impact-case: economisch, ecologisch, maatschappelijk en gezond.  
 
We werken hard aan een prachtig inhoudelijk (voor)programma inclusief de themagesprekken aan de tafel. Toonaangevende gasten vertellen hoe het ervoor staat met de ontwikkeling naar meer plantaardig en minder dierlijk. En er is ruimte om tegenkrachten en pijnpunten te bespreken. Wij werken nog even door aan de tafelindeling en laatste sponsoring. Maar verheugd zijn wij al met de volgende sponsoren: Alpro, Triodos Bank, WWF, Avebe, Upfield en BO Akkerbouw. Het volledige programma verwachten wij eind september met jullie te delen.
Save the date Healthy Food Coalition

De ongezonde keuze is – door een diversiteit aan (soms ook hele logische) redenen- de meest logische keuze geworden, met alle gevolgen van dien.
 
Het kán anders: Voorlopers TastyBasics en Hutten laten onder de vlag van de Healthy Food Coalition zien hoe het eten van de toekomst nu al mogelijk is. Tijdens deze Food Fashion show maak je kennis met haute couture producten, ontwikkelt volgens de toekomstvisie van de deelnemende partijen.
 
We gaan in gesprek met diverse betrokkenen in de voedselindustrie, waaronder Professor Hanno Pijl, endocrinoloog, hoogleraar en mede-initiatiefnemer LifeStyle4Health en Professor André Nijhof over de stand van de voedseltransitie naar gezonde voeding.
 
Na deze ochtend loop je naar buiten met kennis, handvatten en inspiratie die laten zien dat het eten van de toekomst al binnen handbereik is en hoe we samen de stap kunnen zetten om de gezonde keuze, de logische keuze maken.
 
We nodigen je graag uit!
 
Wanneer: 11 oktober van 10.00 uur tot 13.00 uur
Waar: Utrecht, Werkspoorkwartier
Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan aan via info@transitiecoalitievoedsel.nl

TcV heet welkom:
 
Yvonne Faber – Projectmanager Duurzame Landbouw
 
Sinds half juli werkt Yvonne Faber voor de Transitiecoalitie Voedsel als projectmanager voor team Landbouw. Al ruim twaalf jaar is ze actief in de wereld van voedsel en landbouw, onder andere als programmamaker voor Food Hub.Yvonne is opgeleid tot filosoof. In haar werk combineert ze het liefste deze achtergrond met haar ervaring in de voedseltransitie.
Voedsel gaat voor haar namelijk over bijna alles: hoe we eten zegt veel over hoe we in de wereld staan. Naast haar werk bij de TcV geeft Yvonne onder andere les over de voedseltransitie aan Aeres Hogeschool in Almere. 
 
Kennismaken?
Linda Mans – Manager Public Affairs Eiwittransitie en Voedselomgeving
 
Medio juli is Linda Mans bij TcV begonnen als Manager Public Affairs Eiwittransitie en Voedselomgeving. In deze functie gaat ze aan de slag met het opstellen, vertalen en uitwerken van public affairs doelstellingen. Het thema eiwittransitie en voedselomgeving raakt aan belangrijke aspecten als klimaatverandering, biodiversiteit en gezondheid van mens en maatschappij. 
 
Een mooie uitdaging voor Linda, die hierbij haar werkervaring in gezondheidswetenschap en beleidsbeïnvloeding combineert.
 
Kennismaken?
 
 

 
Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Door krachten te bundelen werken we aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. TcV wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Stichting DOEN. 
LinkedIn
Twitter
Waterweg 64
De Bilt, Utrecht 3731 HM, Netherlands