Nieuwsbrief oktober 2024
 
Beste First name / transitieversneller,
 
Deze oktober nieuwsbrief van de Transitiecoalitie Voedsel staat in het teken van opinie, verbinden en activeren. Met opinies over waar het naar toe moet met het beleid voor landouw en voedsel, over regionale samenwerking voor succesvolle gebiedsprocessen, over gezondheid in de voedseltransitie en over subsidies die de biodiversiteit aantasten. En deze keer gelukkig ook veel ontmoetingen die zorgen voor verbinding en inspiratie: 
- Een heuse modeshow over gezonde voeding
- Het diner over en met dierlijke en plantaardige eiwitten
- Transitie-les voor NGO-medewerkers
Ten slotte een oproep om mee te doen met het Burgerinitiatief Nederland Fossielvrij en een hartelijk ‘dank je wel’ aan onze sponsoren. 
Lees het hieronder allemaal, schrijf zelf een opinie of meld je aan voor een bijeenkomst. Kortom: doe mee!
 
Hartelijke groeten, kernteam Transitiecoalitie Voedsel
 

Eensgezindheid in Nederland en EU over toekomst van landbouw en voedsel
Image item
 
Twee recente publicaties laten zien dat veel partijen het eens zijn over de fundamenten van een nieuw beleid voor landbouw en voedsel. In de EU gaat het om een rapport van ongeveer 30 organisaties met diverse achtergronden. En in Nederland blijkt uit een analyse van 15 toekomstvisies dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn.  
Beide publicaties gaan uit van 3 basisprincipes:
  • Ecologisch verantwoord: de bodem als basis en gesloten kringlopen;
  • Toegang tot gezond en duurzaam voedsel voor een ieder;
  • Economisch gedragen met een goed inkomen voor boeren.
Volgens Willem Lageweg zijn beide publicaties een cadeautje voor landbouwminister Femke Wiersma. Door het gedachtegoed te omarmen kan ze een goed en breed gedragen beleid ontwikkelen.
 
Lees hier de bijdrage van Willem Lageweg.
 

 
Gebiedsprocessen: “bodem en water sturend en meer …”
 
Onze webpagina over gebiedsprocessen is vernieuwd. Omdat het bij gebiedsprocessen niet alleen gaat om bodem en water, maar ook om de sociale component: de participatie van boeren en inwoners, de kwaliteit van de leefomgeving en versterking van de sociale cohesie. En de inzet van boeren en anderen moet worden beloond . Over deze thema’s hebben we al diverse opinies geplaatst:  
  • Dick Looman over het Markemodel in de Achterhoek;
  • Teunis Jacob Slob over de mogelijkheden van grond als ‘transitie instrument’;
  • Dirk van Beek over het vermarkten van producten uit een gebied;
  • Xander Beks over de toegevoegde waarde van jongeren in gebiedsprocessen;
  • Jan Huijgen over voedsellandschappen in gebiedsprocessen
  • Gerda van Eck over hoe je tot een gebiedsofferte komt.
Stuk voor stuk opinies van mensen met oplossingen uit gebieden. Of prikkelende artikelen zoals dat  van Franke Remerie die pleit voor meer invloed van burgers in gebiedsprocessen. Wil jij ook je ervaring en mening delen op deze pagina? Neem dan contact op met Arja Kapitein.
Landbouwsubsidies schaden biodiversiteit

Afgelopen september heeft de Transitiecoalitie Voedsel experts van verschillende organisaties (NGO's en kennisinstellingen) uitgenodigd om mee te denken over landbouwsubsidies die schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Het gaat hierbij jaarlijks om vele miljoenen, terwijl het herstellen van biodiversiteit een belangrijke prioriteit is.
 
RVO schatte vorig jaar in het rapport ‘Quickscan effecten van het LNV instrumentarium op natuur en biodiversiteit’ dat er voor meer dan 1 miljard aan mogelijk schadelijke landbouwsubsidies worden uitgekeerd. 
 
Ombuiging van deze voor de transitie knellende subsidies is ook een van de aandachtspunten van de in september aan de Europese Commissie gepresenteerde Strategische Dialoog die onder andere pleit voor een toekomstgerichte ‘CAP Fit for Purpose’. 
 
In november brengt Transitiecoalitie Voedsel een rapport uit over mogelijkheden tot ombuiging naar een systeem van subsidies dat een natuur-inclusief, toekomstgericht landbouwsysteem ondersteunt.

Food Fashion Show
 
De Healthy Food Coalition liet op 11 oktober tijdens zijn eerste Food Fashion Show in Utrecht zien dat het mogelijk is om ons eetpatroon te verbeteren met voedzame en smaakvolle gerechten. Op de rode loper in de Werkspoorkathedraal werden gerechten gepresenteerd, gemaakt van onbewerkte ingrediënten die voedzamer zijn dan de ultra-bewerkte producten die nu veelal in de winkels liggen. 
 
Tijdens een paneldiscussie met o.a. prof. Jaap Seidell, dr. Luc Hagenaars en prof. André Nijhof, werd besproken hoe we momenteel vier keer betalen voor ons voedsel, inclusief de kosten voor milieuvervuiling en gezondheidszorg. De NRF-score voor de voedingswaarde van producten werd toegelicht en dat toonde aan dat de gepresenteerde gerechten een veel hogere voedingswaarde hadden dan het gemiddelde Nederlandse dieet. De hele voedselketen wordt uitgedaagd om dit initiatief te ondersteunen, met een vervolgsessie op 13 december aan de Universiteit Utrecht. 
 
 

 
Transitiebijeenkomst voor NGO’s op 6 november: 
Meld je aan!

Het werk van NGO’s is essentieel om transities te realiseren. Je kunt als NGO een transitie versnellen, maar ook onbedoeld vertragen. En dat is precies wat we níet willen. Het is essentieel dat NGO’s zicht hebben op wat hun rol in specifieke fases van een transitie kan zijn. Om effectiever bij te kunnen dragen aan een transitie richting een gezonder en duurzamer Nederland. Daarom nodigt Transitiecoalitie Voedsel NGO's die een rol spelen in de transities in landbouw, voedsel, gezondheid en dierenwelzijn uit voor een transitiebijeenkomst op woensdagochtend 6 november. Onder begeleiding van twee trainers gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met transitiedenken, met tussendoor voldoende ruimte voor vragen en discussie. Ben jij actief in een NGO op een van deze vlakken?
Gezondheidsorganisaties voor een Gezonde Voedseltransitie

Op 12 oktober lanceerde Transitiecoalitie Voedsel, samen met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, het Wereld Natuur Fonds, het Voedingscentrum en PAN Nederland het handvest ‘Gezondheidsorganisaties voor een gezonde voedseltransitie’. Het is een oproep van en aan gezondheidsorganisaties om Nederland gezonder en meer plantaardig te laten eten. Natascha Kooiman sprak bij de lancering over het belang van de eiwittransitie voor een gezond Nederland en overhandigde het handvest aan Ernst Hart, statenlid van Groenlinks bij de Provincie Utrecht. De ondertekenaars committeren zich aan gezamenlijke actie voor een gezondere en duurzamere voedselomgeving in Nederland. Meer weten? Kijk op
https://gezondevoedseltransitie.nl/ of mail naar Corinne Hinlopen.

Plant The Future Diner 2024: Van ideaal naar business met impact  
Image item
 
Op dinsdag 19 november schuiven ruim 230 prominenten uit bedrijfsleven, politiek , (lokale) overheid, wetenschap, onderwijs en NGO’s aan bij de vierde editie van het Plant The Future diner. Zij gaan in gesprek over de eiwittransitie; de belangstelling is ook dit jaar weer groot en de tafels zijn zo goed als gevuld.  
Dit jaar markeert 50 jaar denken over wat we nu de eiwittransitie noemen. In 1974 startte de campagne ‘Minder vlees mevrouw! U weet hopelijk al waarom’. Wat destijds begon als een maatschappelijk ideaal, is nu uitgegroeid tot een wereldwijde business met impact: economisch, ecologisch, maatschappelijk en gezond. Tijdens het diner van 2024 staan de volgende vragen centraal:  
  • Wat is de meerwaarde van de eiwittransitie?
  • Hoe richten we de productie en consumptie in?
  • Hoe kunnen we de polarisatie van de discussie over deze transitie verminderen?
 
Dierlijke eiwitten
De eiwittransitie draait niet alleen om het verminderen van dierlijke eiwitten (zoals vlees, eieren, vis, zuivel) en het verhogen van de consumptie van plantaardige alternatieven (zoals groenten, peulvruchten, granen en noten). Het gaat ook om de kwaliteit en impact van dierlijke eiwitten, de wijze van productie en de gezondheidsaspecten. Bovendien streven we naar zoveel mogelijk lokale herkomst van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Keynote-speaker van de avond is Rune-Christoffer Dragsdahl, secretaris-generaal van de Vegetarian Society of Denmark en Regional Representative Europe voor de International Vegetarian Union (IVU). Ook dit jaar modereert Harm Edens het event met al zijn passie voor de voedseltransitie.  Meer informatie en het volledige programma vind je op de website. Volg ook onze social kanalen LinkedIn en X om de persoonlijke boodschappen van de sponsoren te lezen.  
 
Sponsoren  
Het Plant The Future Diner is een initiatief van Transitiecoalitie Voedsel in samenwerking met Nieuwspoort en Jonathan Karpathios van The Farm Kitchen. Het diner wordt gesponsord door  Alpro, Triodos Bank, BO-Akkerbouw, Upfield, Avebe, WWF-NL, Provincie Zuid-Holland, Provincie Groningen en Vereniging Schaal- en Schelpdieren.  
 

Gulle donaties van Stichting Goeie Grutten en VP Capital
 
Transitiecoalitie Voedsel ontving recent belangrijke donaties van Stichting Goeie Grutten en VP Capital. De genereuze bijdragen helpen om onze missie ‘een gezond leven op een gezonde planeet’ te bereiken. De giften dragen direct bij aan onze activiteiten op het gebied van communicatie en het verbeteren van onze website zodat we de stem van onze leden nog krachtiger in politiek en maatschappij kunnen laten horen. “We zijn enorm dankbaar voor de betrokkenheid en vrijgevigheid van VP Capital en Stichting Goeie Grutten,” aldus Sigrid Hettinga, fondsenwerver. Voor meer informatie over hoe u ons kunt steunen, of om meer te leren over onze huidige projecten, kunt u terecht op onze website of contact opnemen met Sigrid Hettinga.
Afscheid van fossiel is in zicht
 
Transitiecoalitie Voedsel ondersteunt het burgerinitiatief Afscheid van fossiel.
De verbranding van fossiele brandstoffen is de grootste bron van broeikasgasemissies en de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Ondanks meer dan 22 jaar internationale onderhandelingen zijn er nog steeds geen bindende afspraken over fossiele brandstoffen. Maar verandering is mogelijk – en jij kunt helpen.
Met dit Burgerinitiatief vragen we de Tweede Kamer om zich sterk te maken voor een internationaal verdrag voor het afscheid van fossiel. Bij het behalen van 40.000 handtekeningen zetten we 'Afscheid van Fossiel' op de politieke agenda. Dus zet je handtekening en wordt onderdeel van dit burgerinitiatief. 
 

 
Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Door krachten te bundelen werken we aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. TcV wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Stichting DOEN. 
LinkedIn
Twitter
Waterweg 64
De Bilt, Utrecht 3731 HM, Netherlands