Şubat Ayı 2. Bülteni- 
Birbirimizi Gerçekten Dinliyor Muyuz?
 
Merhaba Sevgili Yol Arkadaşım,
 
Seneler önce bir yaz akşamında arkadaşlarımla oturmuş sohbet ediyoruz, onlar konuşurken ben de arada “hıı hıı, hıı hıı” diyerek kafamı sallıyor, onlarla ilgilendiğimi belli ediyorum (aklımca). 
Image item
Yakalanacağımı düşünmemiş olmalıyım ki içlerinden birinin bana dönüp “sen hiç dinlemiyorsun yalnız” demesiyle şaşkına döndüm. Kendimi  “nasıl dinlemiyorum, dinliyorum işte” diyerek savunduktan sonra neyse ki konu bir daha açılmamak üzere hızla değişti.
 
Ta ki, bu buluşmadan yaklaşık bir sene sonra başlayan koçluk eğitimime kadar. Eh tahmin edersiniz ki seanslarımızın yapı taşı dinlemek. Ben koç değilim ki, beni neden ilgilendiriyor 💭 dediğini duyar gibiyim. Merak etme, birazdan netleşecek. 
 
Ufak bir not: Uzun yazıları Gmail bazen kısaltıyor. Bu yüzden sayfanın en aşağısına inip “tüm iletiyi görüntüle” ye tıklamayı unutma.
 
Şimdilik yalnızca bir dakikalığına öğretmen gözlüğümü takıyor ve tahtaya yazıyorum: Dinlemenin Seviyeleri👩🏻‍🏫. 
Seviye 1
Karşındaki konuşurken, sıra sana geldiğinde kendi söyleyeceklerin üzerine düşünürsün veya dikkatin tamamen başka yerdedir.
Seviye 2
Dikkatin tamamen konuşan kişidedir, başka şeyler düşünmezsin dinlerken
Seviye 3
Dikkatin yine konuşan kişidedir ama yalnızca söylediklerine değil karşındakinin vücut diline, ses tonuna, yüz ifadesine de dikkatini getirirsin; yani bütünüyle fark ederek dinlersin
 
Tahmin edebileceğin gibi, arkadaşım haklıydı. Gerçekten de onları dinlemiyordum, dinliyormuş gibi yapıyordum. Koç veya terapist olmayabilirsin ama iletişimde olduğun kişiler muhakkak vardır; ailen, arkadaşların, partnerin gibi.
💭 Önce kendine sormanı istiyorum; diyelim ki arkadaşınla buluştun ve ona yakın zamanda seni üzen bir konuyu anlatıyorsun. Arkadaşın sen konuşurken “ayy ben de öyleyim” veya “o değil de, asıl sen bir beni dinle” diyerek konuyu kendine çevirdiğinde neler hissederdin? Belki belli etmemeye çalışsan da sitem  ederdin; “aslında beni konuşuyorduk ama peki, sen anlat” (ben böyleyim genelde).
💭 Şimdi önümüzdeki günlerde kendini birini dinlerken gözlemlemeni istiyorum. Genelde hangi seviyede dinliyorsun?

Eğer çoğunlukla 1. seviye dinlediğini fark ediyorsan, yalnız değilsin🌟. Birçoğumuz farkında olmadan tam anlamıyla dinlemiyoruz aslında. Ama iyi bir haberim var; etkin dinlemeyi pratik ederek geliştirebilirsin 🏋🏻 .
Ufak Bir Hatırlatma🫂
🗒️Tüm konuşma boyunca 3. seviyede kalmak pek mümkün değil. Zihnimizin doğası gereği dikkatin dağılabilir. istemsizce de olsa kendi söyleyeceklerin üzerine düşünebilirsin. Aslında bir konuşma esnasında bu seviyeler arasında salındığını fark edebilirsin. 
🗒️ Benzer şekilde, herkesi de etkin dinlemek istemeyebilirsin (dürüst olmak lazım 🤭). Ama değer verdiğin, senin için önemli olan kişileri dinlerken dikkatini tamamen ona vererek dinlediğinde ilişkinizin değiştiğini göreceğini düşünüyorum.
Peki Nasıl Daha Aktif Dinleyebilirim?
Diyelim ki arkadaşın sana partneriyle geçirdiği bir kavgayı anlatıyor ve ağlamaktan tüm gece uyuyamadığını söylüyor. “Ayrılacak mısınız yoksa?” gibi bir soru sormak yerine (çünkü bu aslında sadece senin merakından gelen bir soru olurdu) neler yapabilirsin?
  • Arkadaşın hangi duyguyu hissediyorsa bunu ona yansıtabilirsin: bu kavganın seni derinden üzdüğünü ve etkilediğini görüyorum gibi.
     
  • Arkadaşını düşündürmeye yönelik sorular sorabilirsin: peki şu an nasıl hissediyorsun? veya benimle paylaşmak sana nasıl geldi?
🌟 Birbirimizi gerçekten dinlediğimizde daha derin ve anlamlı ilişkiler kurmaya başlıyoruz. Ve tekrar hatırlatmak isterim; dinlemek bir beceri, yani diğer tüm beceriler gibi pratik ederek öğrenilebilir ve geliştirilebilir 
 
Bana Mektup Gönder 💌

İçinden gelirse bu maili yanıtlayarak, içinden gelenleri benimle paylaşabilirsin. Her birini keyifle okuyorum 🙂. Buraya kadar okuduysan, yazıma eşlik ettiğin için sana kalpten teşekkür ediyorum. Bir sonraki yazımda kendimizi nasıl daha iyi ifade edebileceğimiz üzerine konuşacağız. 
Sevgi ve Şefkatle,
Ülgen
Instagram
Pinterest
Mindfulpath
Ankara, Ankara 06550, Turkey