Nieuwsbrief april 2025
 
Beste First name / transitieversneller,
 
In deze april-editie van onze nieuwsbrief voor vrienden en volgers van de Transitiecoalitie Voedsel vooral aandacht voor de inbreng van onze standpunten - en de toenemende herkenning en waardering daarvoor. Bij gesprekken met ministers en kamerleden, maar ook in provincies en gebiedsprocessen. En verder: een save the date, een nieuw onderzoeksproject, stellingname in milieuregels en twee nieuwe collega’s.    
Veel leesplezier.
 
Hartelijke groeten, kernteam Transitiecoalitie Voedsel
 

 
Sleutelrol voor landbouw in natuurherstel en klimaatadaptatie
 
De landbouw kan en moet een sleutelrol spelen in natuurherstel en klimaatadaptatie. Dat staat in het advies van Transitiecoalitie Voedsel, groenboerenorganisaties en maatschappelijke partijen aan minister Wiersma en de ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel. In plaats van een eenzijdige focus op stikstofreductie, pleiten wij voor maatregelen die zowel de natuur versterken als boeren perspectief bieden. Denk aan het stimuleren van grondgebonden melkveehouderij, circulaire landbouw en gebiedsgericht maatwerk. 
Gebiedsprocessen voor gezamenlijke oplossingen

Het advies aan minister Wiersma en de ministeriële commissie onderstreept de noodzaak van gebiedsprocessen om samen oplossingen te vinden. Community of Practice gebiedsprocessen tonen dit aan. Bijvoorbeeld in de Bommelerwaard. “We hebben als boeren en tuinders ons eigen plan ontwikkeld, dat noemen we ons gebiedsbod: een aanbod aan alle partijen om het beter te doen”, aldus sierteeltondernemer Gijs van Geffen.

In 1982 wisten we verrekte veel over stikstof.... 
Image item
 
Het lijkt een onontwarbare kluwen, het stikstofvraagstuk. Ogenschijnlijk buitelen politici, wetenschappers, juristen en belanghebbenden over elkaar heen, allemaal met eigen interpretaties en voorstellen. Een speciale commissie onder leiding van de minister-president zelf moet redding brengen. Misschien helpt deze gedachte, van de Romeinse filosoof Seneca: "Het is niet omdat dingen moeilijk zijn dat we ze niet durven, maar omdat we ze niet durven, lijken ze moeilijk." Een persoonlijke terugblik op een slepend proces. 
 
Lees hier het volledige opiniestuk van Jan Paul, directeur van de Transitiecoalitie Voedsel.
 

 
Terugblik: Healthy Food Workshop Noord-Nederland

Op 14 maart ging  de Healthy Food Coalition (HFC) bij voedselgroothandel Distrivers in Hoogeveen het gesprek aan met de VNO-NCW Noord Food Community over de vraag  hoe ondernemers in Noord-Nederland kunnen bijdragen aan een gezonder voedselaanbod. 
Jan Buining, oprichter van Tasty Basics, sprak over  de verantwoordelijkheid van voedselproducenten voor de volksgezondheid. Met een compacte versie van de eerdere Food Fashion Show kregen de ondernemers gezonde en smakelijke tegenhangers van ultra-bewerkte producten voorgeschoteld. Levensmiddelentechnologen Tiny van Boekel (WUR) en Karl Ludovici (Nexnoa) lieten zien welke technieken er zijn voor gezonde voeding met smaak en voedingswaarde. In de pittige discussie daarna kwam onder andere de vraag aan bod hoe groot de invloed van voedselproducenten is. Ondanks kritische noten was er een positieve energie om gezamenlijk stappen te zetten in Noord-Nederland. De middag is vastgelegd op beeld. Volgende week verschijnt de aftermovie op de LinkedIn-pagina van HFC. 
TcV's impact op landelijk en provinciaal niveau

Op donderdag 6 maart kwam de eiwittransitie aan de orde in een LVVN-commissiedebat. Diverse kamerleden noemden daarbij onderwerpen die tijdens het Plant the Future Diner zijn besproken. 
Zo draait de eiwittransitie niet alleen om minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, maar ook om de kwaliteit en impact van dierlijke eiwitten, duurzame productiemethoden en gezondheidsaspecten - en wat er te koop is in supermarkten en hoeveel dat kost. Daarnaast leverde TcV een bijdrage aan het streefbeeld Toekomst landbouw en voedsel provincie Utrecht 2050. We zijn verheugd dat de provincie hierin expliciet aandacht besteedt aan dierenwelzijn, de eiwittransitie en innovatieve teelten zoals vezelteelt en agroforestry. Belangrijk is dat provincie Utrecht inzet op een duurzaam en gezond voedingspatroon voor consumenten - iets wat niet vanzelfsprekend is en TcV voor het voetlicht bracht.

PLANT THE FUTURE DINER: 18 NOVEMBER 2025
 
Image item
 
Op 18 november vindt de vijfde editie van het Plant The Future Diner plaats. Dit stakeholderdiner zet ‘minder dierlijk en meer plantaardig’ steviger op de kaart. Met inspirerende sprekers die actief zijn in de eiwittransitie, onder het genot van een innovatief, plantaardig meergangen-diner. Na het succes van de vorige edities vindt ook dit jaar een inhoudelijk voorprogramma in de middag plaats. Houd dus rekening met een programma van ongeveer 14.30 tot 21.30 uur in Den Haag. 
 
Heb je als organisatie/bedrijf interesse in een tafel voor 8 personen? 
Meld je dan vast als belangstellende aan via deze link
 

Onderzoeksproject Futureproofing Economics
 
De Transitiecoalitie Voedsel start samen met Rotterdam School of Management - RSM Erasmus een onderzoeksproject naar het toekomstbestendig maken van de economie: Futureproofing economics. Het doel is nieuwe modellen op basis van systeemdynamiek - in tegenstelling tot traditionele lineaire modellen - te verkennen en verder te ontwikkelen in twee casestudies: natuurinclusieve landbouw en menselijke gezondheid. Zodat de modellen kunnen worden gebruikt voor onder andere beleidsvorming. 
Verklaring tegen verdere deregulering milieuregels GLB 

Vorige maand ondertekende de Transitiecoalitie Voedsel een oproep van BirdLife Europe, EEB, GreenPeace en WWF aan de Europese Commissie om te stoppen met de verdere deregulering van de  milieuregels in het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Aanleiding is de aankondiging door de Europese Commissie van twee vereenvoudigingspakketten, één gericht op het GLB dat in april wordt verwacht, en een  tweede gericht op milieu- en voedselveiligheidsbeleid, voorzien voor eind 2025. Dit komt slechts één jaar na de 'vereenvoudigings'-hervorming van het GLB, die al heeft geleid tot een aanzienlijke verzwakking van de milieuregels. 

 
Kim Nackenhorst projectmanager Belonen en Beprijzen 
 
Sinds half februari is Kim Nackenhorst bij TcV werkzaam als Projectmanager Belonen & Beprijzen. Gedreven door de wens om bij te dragen aan een duurzame transitie in Nederland en Europa, richt Kim zich op het herzien van de spelregels binnen het economische en financiële systeem. Het doel: een economie die bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier op een vitale planeet. Eerder was Kim als projectleider en senior adviseur actief bij de Hogeschool van Amsterdam en het onderzoeksinstituut IMSA. Naast het werk bij TcV is zij ook betrokken bij Stichting Springtij als ‘loods’ en inhoudelijk producent. Kim heeft een achtergrond in Europese Economie en Material Flow Management.
Anke van 't Klooster 
projectmanager Eiwittransitie en 
Voedselomgeving

Tijdens het verlof van Marjolijn Heslinga neemt Anke haar rol als projectmanager Eiwittransitie en Voedselomgeving waar. Gedreven door een plantaardige toekomst zet Anke zich in voor de eiwittransitie en een gezonde voedselomgeving. Dat doet ze zowel vanuit de Transitiecoalitie Voedsel als voor de Green Protein Alliance. Anke brengt haar ervaring mee vanuit het duurzaamheidsteam bij Lidl en verschillende rollen bij de voedingstak van Unilever. In Wageningen studeerde ze bedrijfs- en consumentenwetenschappen. Van boer tot bord: overal zijn het de mensen die volgens Anke het positieve verschil maken.
 

 
Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Door krachten te bundelen werken we aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. TcV wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Stichting DOEN. 
LinkedIn
Twitter
Polstraat 14i
Deventer, 7411 KB, Netherlands