Maandelijkse mail van Marloes De Vries (schrijver/illustrator/kunstenaar)
Image item
 
Hoi First name / beste lezer,
 
De dagen worden al weer wat langer, maar er zit nog genoeg kou in de lucht om je lijf goed te voelen als je buiten een wandeling maakt. Ik houd van dat soort dagen. 
 
Deze maand:
  • Maart in beeld
  • Binnenkort: nieuwe kunstprints
  • In de agenda: tentoonstelling in Haarlem en markt in Utrecht
  • Pencil tip: plan een uitloopdag
  • Inspirerende kunstenaar: Alice Neel
  • 6 dingen om te delen
🎤  Leuk: mijn nieuwsbrief werd getipt door Mignon Nusteling in de podcast Eerste Dingen, op ongeveer 34:50). Deze podcast is sowieso een tip!

Maart in beeld
Image item
 
1. Naar Deventer geweest en op slag verliefd op deze mooie stad. /  2. Paar online classes gevolgd. Meeste indruk maakte David McRaney bij The School of Life. / 3. Ik verkocht kleding die niet meer paste op Vinted en ben blij dat mijn lievelingsjurken nu een tweede leven krijgen. 4. Kreeg deze foto van iemand die mijn kunstprint kocht. Zo mooi om te zien hoe mijn werk in iemands huis hangt!

Image item
Binnenkort
Er komen nieuwe kunstprints aan! Ik laat de prints in Nederland maken door een expert, en ze worden persoonlijk door mij gesigneerd. 
Ook werk ik aan een aantal kleine schilderijen (zie hieronder), waarvan ik hoop ze binnen een paar weken af te hebben. Houd je mail in de gaten de komende tijd.
Nadat ik een Instagram reel van mijn travel journal had gemaakt, verkocht ik weer een aantal. Leuk als je een vakantie aan het plannen bent naar Cornwall of Schotland!

In de agenda
Image item
Image item
Plan een uitloopdag
Tip voor mede-freelancers
Sinds januari probeer ik mijn vrijdagen vrij te houden. Ik plan geen werk op die dag en liever geen afspraken. Klinkt simpel, maar helpt enorm om minder stress te voelen.
 
Ik liep mezelf namelijk voorbij, waardoor ik in de avonden en weekenden nog administratie en e-mails aan het doen was, of nieuwsbrieven aan het schrijven was (ik schrijf deze alsnog op zaterdag en zondag, ahum). Daarom zijn vrijdagen voor zaken waar ik de rest van de week niet aan toe kwam, zodat ik afgerond en minder gestrest het weekend in kan gaan. 
 
Op een uitloopdag kijk ik meer intuïtief wat ik nog moet afronden, zonder in mijn agenda te kijken. Openstaande tabbladen in mijn hoofd sluiten, zeg maar. Zo staat in mijn e-mailhandtekening dat ik mails beantwoord van maandag t/m donderdag, zodat ik geen druk voel om per se op vrijdag te antwoorden. Doe ik op vrijdagen mijn email, dan ‘schedule’ ik deze zodat ze maandag worden verstuurd.
 
Momenteel ben ik op vrijdagen nog vooral klantopdrachten aan het afronden of ‘moetjes’ aan het doen. Ik kijk hoeveel tijd me die dingen kosten en probeer ze steeds meer te over te hevelen naar de andere werkdagen. 

Mijn einddoel is namelijk om elke vrijdag geheel vrij te hebben om ‘aan te klooien’: niet specifieks doen, enkel wandelen, schrijven, schilderen… als je je brein niet volpropt, heeft het ruimte om nieuwe ideeën te verzinnen. 
Ik ben me ervan bewust dat dat een privilege is als freelancer. Ik ervaar freelancen als iets fijns, maar ook als stressvol vanwege de onzekerheid op inkomen en werk. Daarom zet ik het freelancen nu iets meer naar mijn hand. Ruimte voor plezier en uiteindelijk de toekomst.
 
Dit artikel over bare minimum Mondays is ongeveer hetzelfde principe.
Inspirerende kunstenaar
Alice Neel
Image item
“Art is two things: a search for a road and a search for freedom. it’s very hard to get freedom. You know all these things in life keep crawling over you all the time, so it’s very hard to feel free.”
Vorige week keek ik een interessante documentaire over de Amerikaanse kunstenaar Alice Neel, gemaakt door haar volwassen kleinzoon. Haar bijzondere portretten, waarbij de geportretteerde dwars door je heen lijkt te kijken, kende ik al. Maar het verhaal horen van haar kinderen en anderen geven het werk een nieuwe gelaagdheid.
3 dingen die ik haalde uit de documentaire:
  1. Neem geen genoegen met wat je geacht wordt te doen.
  2. Alle kunst komt voort uit de realiteit: pure abstractie bestaat niet.
  3. "Claim space in the world."
De documentaire is gratis in Nederland te bekijken, of tegen betaling op Vimeo.

In een eerdere nieuwsbrief deelde ik deze reel. Op 12 maart jl. is Phyllida Barlow overleden.
Op Youtube zijn er veel interessante video's over haar ideeën en werk te vinden.

6 dingen om te delen
Image item
Image item
Ik teken dit jaar elk boek dat ik lees
1) Het boek The Creative Act [aff. link] van Rick Rubin (hierboven, rechtsonder) helpt me nu enorm om dichter bij mijn creatieve kern te komen.
 
2) Nog net op tijd (tot 30 april) zag ik dat er een tentoonstelling is van Rose Wylie in Gent. Ik ga gauw een dagje naar België plannen!
 
3) Artikel in De Morgen: “Moeite met nee-zeggen? Tijd om komaf* te maken met pleasegedrag: ‘Er is een duidelijke link met burn-out’”. (* Vlaams voor ‘korte metten’)
 
4) Depth: een aanzet om beginnen te schrijven over je gedachten en gevoelens.
 
5) Nieuw seizoen van Ted Lasso ❤️
 
6) Eén van mijn favoriete video's: Ira Glass over de kloof tussen taste en skills.
“Never be limited by other people's limited imaginations. If you adopt their attitudes, then the possibility won't exist because you'll have already shut it out... You can hear other people's wisdom, but you've got to re-evaluate the world for yourself.”
 
Mae Jemison (engineer, physician, astronaut)
Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat je iets haalt uit deze nieuwsbrief.
Wil je iets met mij delen, zoals een quote, video, tip, wat dan ook? 
Reageer gerust.
Image item
☕ Wil je me trakteren op koffie/thee? Dan kan via Tikkie of via iDeal/Bancontact/Paypal hier.
 
📣 Als je deze mail leuk vond, deel het gerust met vrienden en bekenden met deze link t.ly/uAVA. Kost maar 20 seconden!
 
🌱 Ben je nieuw hier? Welkom! Word hier lid van de club (gratis)
 
✏️ Zie mijn website om te zien wat ik doe, of wat ik aanbied voor illustratoren.
Gedeeld op Instagram:
Wil je enkel mails ontvangen wanneer schilderijen of prints te koop zijn?
Klik hieronder op 'Voorkeuren beheren' om je abonnement te wijzigen.