Welkom bij de nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ van Yoga Puur Breda!
 
Lieve Yogi,

Jeetje, het is al bijna tijd voor de wintertijd!

Een tijd van versimpelen, vertragen, verzachten en de donkerte (leren) vieren.
 
 
 
 
 
Welkom bij het online magazine van oktober!

 In deze editie nemen we je mee in de thema's van versimpelen en verzachten.

In het ‘energie rapport’ kun je lezen wat er allemaal om ons heen gebeurt, en dat is met een volle maan, wintertijd én Samhain nogal wat. We stellen de vraag: hoe mag jouw Yogapractice jou ont-moeten in dit seizoen? en nemen je mee in fijne Restorative Yoga houdingen om dat te ontdekken. Daarbij deelt Kiki een ‘schaduw werk’ ritueel, perfect voor deze tijd van het jaar. 

Ook brengen we je een iets langer stuk over toestemming en grenzen aangeven tijdens jouw Yogales, en waarom dit zo belangrijk kan zijn voor je innerlijke proces.

En als klap op de vuurpijl staat er een extra lange podcast voor je klaar, waarin Sanne én Janna je meenemen in de wondere wereld van Yoga Nidra.
 
Kortom: schenk een kop kruidenthee in en ga er lekker voor zitten.
Fijn dat je er weer bent!
 
& zorg dat je niks mist: de meeste (mobiele) browsers tonen maar een klein deel van ons online magazine. Wanneer je lekker aan het lezen bent, staat er vanzelf een melding ‘toon het gehele bericht’ of iets waar daar op lijkt. Op die manier krijg je het hele online magazine te zien. 
 
P.S. Vind je het leuk dit online magazine te delen met vrienden of familie, dan kunnen zij zich ook inschrijven via deze link.
 
De Yogaschool viert kerstvakantie van maandag 25 december tot en met maandag 1 januari. 

Ook geven we een speciale Winter editie uit van het online magazine voor de maanden november-januari. Deze kun je in december in je inbox verwachten (met leuke verrassingen!). 
 

Image item
Beweeg mee met de energie van de Maan & het seizoen
 
hoe kunnen nuchterheid en vertrouwen elkaar ont-moeten?
 
Het is alweer bijna tijd om de klok een uurtje achteruit te zetten. Vind jij dat ook zo snel gaan, die overgang van licht naar donker, van warmte naar kou, van zon naar regen? Wat daar qua intensiteit aan zou kunnen bijdragen is de volle maan. In de herfst en winter, de donkere seizoenen, kun je de effecten van de volle maan wat meer voelen. De maan schijnt feller en gevoelsmatig langer, want de lucht is sneller donker. Daarbij symboliseert de volle maan de piek van Yang energie, iets waar we in de donkere maanden juist wat verder vanaf staan.
 
In hetzelfde weekend als dat de wintertijd ingaat is de maan op haar volst deze maand. En een paar dagen daarna is het alweer de laatste dag van oktober, iets wat traditioneel en energetisch ook een belangrijke dag is. 31 oktober is namelijk de dag precies tussen de herfst equinox en de kortste dag (winter solstice) van het jaar in. En dat wordt in de Keltische traditie gevierd als ‘Samhain’, waar Halloween uit is voortgekomen. Kiki vertelt je er hieronder meer over.
 
Er gebeurt dus veel in de lucht en om ons heen! De overgang van nieuwe maan naar volle maan en alles wat er daarna op de ‘energetische agenda’ staat kan je dus als intens ervaren. Het prettige is wel dat de volle maan deze maand in het teken van Stier staat. Een aarde teken, wat vooral gefocust is op de wereld zoals we ‘m zien en kennen. Nuchter? Wellicht, en daar kunnen we een vleugje diepgang aan geven. Maar soms helpt het ook om het een en ander te relativeren, niet waar?
 
De uitnodiging van de energie van het moment is daarom ook: eenvoud. 

Wat kun jij doen om je gedachten,
je to-do lijst, je verwachtingen,
te versimpelen?

Wat heb je nu daadwerkelijk nodig en wat denkt je hoofd, of iemand anders, dat je moet doen?

Zo kun je die toenemende energie en de veranderingen die dat teweeg brengen wat makkelijker aannemen voor wat het is.
 
En voel je de behoefte om helemaal mee te gaan in de energie van het moment, overweeg dan (één van) de volgende dingen:
 
🌝 Haal je winterkleren weer te voor schijn en leg warme sokken op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Dit is ultiem ‘Stier’: op een praktische manier meegaan met de verandering om je heen. Daarbij kan het ook erg lekker zijn je huis en kast winterklaar te maken en het een en ander op te ruimen, waardoor er waarschijnlijk ook weer ruimte in jouw eigen hoofd en energie ontstaat. En het gezellig maken in huis helpt altijd om de donkere maanden wat beter door te komen.
 
🌚 Daarbij is eenvoud ook: loslaten, en een stukje overgave en vertrouwen beoefenen in iets groters dan jij (laat het Stier maar niet horen!). Afhankelijk wat daarin voor jou kloppend voelt, kan het soms prettig zijn jezelf toestemming te geven niet alles te hoeven weten en plannen, maar sommige dingen wat meer over te laten aan het lot. Een fijn ritueel kan je helpen meer in contact te komen staan met die kant van jezelf. Lees hieronder verder hoe Kiki dat doet rondom Samhain.

🌝 Voel eens in hoe jouw behoefte aan Yoga verandert per seizoen, of per fase van je leven. Hoe mag fysieke Yoga jou op dit moment ont-moeten? Mag eenvoud daar wellicht ook een rol in spelen? De volgende drie Restorative Yoga houdingen kunnen je helpen ook jouw fysieke practice wat simpeler te maken. Soms is dat nog effectiever ook. Elke houding kun je zo’n 5-10 minuten invoelen. Houding 3 kun je iets korter invoelen in verband met de doorstroming door je benen. Doe vooral wat goed voelt.
Restorative Yoga voor de Herfst
 
Constructive rest pose

Liggend op je rug breng je je voeten zo breed als de Yogamat en je knieën bij elkaar. Je onder rug ligt hierdoor vrijwel plat op de mat. Je armen kruizen zich over de borst. Voelt dat wat beklemmend, leg je handen dan ergens anders op je lichaam. Deze houding mag geborgen aanvoelen en verzachtend voor je onderlichaam.
 
Stonehenge

Bouw een ondersteunende verhoging met kussens, blokken en/of dekens. Leg hier vervolgens jouw kuiten op, zodat je voeten vrij liggen. Je legt je rug plat op de mat of op een extra deken. Deze houding haalt de spanning weg uit de onderrug en zorgt voor een zachte energetische ‘spoeling’
Legs up the wall

Deze houding is perfect om te ontprikkelen en het zenuwstelsel een reset te geven. Kom zo dicht mogelijk naast een muur zitten en breng dan je benen tegen de muur aan terwijl je bovenlichaam op de grond komt te liggen.
 
 
Meer Restorative Yoga ervaren en jezelf een moment van eenvoud gunnen? Sanne organiseert in november weer een Restorative Yoga special, op 11 november. Onderaan dit magazine kun je je opgeven.

Dit delen we graag met je
 
🎧 Podcast Aflevering #5
Yoga Nidra: Een Introductie in Ontspanning en Spiritualiteit
Eigenlijk valt de term ‘Yoga Nidra’ niet te vertalen. Het is méér dan een geleide meditatie, maar fysieke Yoga is het ook niet.

In plaats van het te willen definiëren, is het inspirerender om dieper in te duiken in de gelaagdheid van deze Yogavorm. 

Want het mag je nog zóveel meer brengen dan alleen
ontspanning!
 
 
 
 
 
 
Geïnspireerd op de terugkomst van een volledige Yoga Nidra les in de Yogaschool, en het mooie stuk van Janna over deze Yogavorm in het vorige magazine (lees dat hier), duik ik samen met Janna voor aflevering vijf van de podcast in de fascinerende wereld van Yoga Nidra. 

Yoga Nidra wordt, zoals je misschien al eerder hebt gelezen of gehoord, vaak vertaald als ‘slaap Yoga’. Deze vertaling is vooral relevant in hoe Yoga Nidra is ontstaan. Swami Satyananda Saraswati heeft deze Yogavorm namelijk ontworpen om de kracht van het onderbewustzijn in de staat tussen slaap en wakker zijn voor zichzelf  in te zetten. In de aflevering vertellen we je alles over waarom hij deze vorm in het leven riep en hoe wij met zijn traditie in aanraking zijn gekomen. Ook duiken we dieper in op waarom wij ‘slaap Yoga’ niet helemaal passend, of zelfs misleidend, vinden als huidige vertaling, en geven we je antwoord op de vraag of het erg is of je in slaap valt tijdens de practice… 😉.

Iedereen ervaart Yoga Nidra op hun eigen manier, maar wij omschrijven het graag als magie. Het werkt niet alleen door op de hersengolven, maar ook in je energetisch veld (en zoveel meer).
 
Het doel van Yoga Nidra is meer dan alleen ontspannen, of een geleide meditatie. Het is een spirituele practice die de diepere lagen van je Zijn aanraakt. 
 
Er valt zoveel te vertellen over al deze lagen. Vandaar dat de vijfde aflevering een eerste deel is over Yoga Nidra en onze ervaringen en bevindingen met deze Yogavorm, waarin we dieper ingaan op de ‘wat, hoe en waarom’ over deze Yogavorm. 
 
Luister naar de vijfde aflevering van de Yoga Puur podcast! 🎙️
Image item
 
 
Yes! We vinden het enorm leuk om alweer de vijfde aflevering van de Yoga Puur podcast met je te delen, dit keer geheel in het teken van Yoga Nidra, samen met Janna. Luister 'm via Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts! 

We hopen met deze podcast je nog meer verdieping en inspiratie te kunnen geven: iets waar in jouw wekelijkse Yogales niet altijd de extra tijd voor is.
 
⭐ ⭐
Vergeet ook niet een review achter te laten in jouw podcast app - vinden we super leuk om te lezen & dat zorgt ervoor dat meer mensen de podcast kunnen vinden! 
⭐ ⭐  

Laat je ons weten wat je van deze aflevering vindt? Laat een review achter, tag ons op Instagram of stuur ons een mailtje - vinden we leuk! 
 
Lieve groet, 
Sanne

Samhain: een schrijfritueel voor
onze schaduwen
 
Ik vind het fijn om mee te bewegen met de cyclus van de natuur, of ook wel het ‘wiel van het jaar’ genoemd. 

Zo wordt er op 31 oktober Samhain gevierd. Dit is van origine een Keltisch jaarfeest waarmee het begin van de winter gemarkeerd wordt. 

Deze tijd van het jaar biedt een mooie kans om extra aandacht te besteden aan jouw ‘donkere’ kanten. 
 
We worden in deze samenleving vaak gepusht om altijd positief te zijn en niet te lang stil te staan bij emoties zoals verdriet, woede, neerslachtigheid. Terwijl ook deze emoties ons mens maken. Dit wordt ook wel ‘schaduw werk’ genoemd. Door licht te schijnen op jouw schaduwen, kunnen deze wellicht wat minder zwaar gaan aanvoelen.
 
Voor het uitvoeren van schaduwwerk kan het fijn zijn om een schrijfritueel te houden, in stilte en helemaal voor jou alleen. Het is immers innerlijk werk wat je verricht. Het doel hiervan is niet om van jouw schaduwen af te komen. Maar om deze te omarmen, als deel van jou.
 
Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor dit ritueel in een gesloten ruimte waarin je je kunt terugtrekken en veilig voelt. Creëer een fijne ambiance, steek een kaars aan en reinig de ruimte met salie of wierrook. Neem een moment in stilte, adem een paar keer rustig in en uit. Leg beide handen op je hart en herhaal de woorden ‘in mij heerst zowel donkerte als licht. Naast elkaar mogen zij bestaan. Ik mag zowel de schaduw als de zon in mij omarmen’. 
 
Open je dagboek en schrijf over wat jou op dat moment het meest in de weg zit. Het kan en mag álles zijn, van emoties en onzekerheden tot situaties van buitenaf. 
 
Heb je moeite met schrijven of contact maken met je schaduwen, dan kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden, om je op weg te helpen:

✍️ Welke emotie ontwijk ik het meest, en waarom?
✍️ Waar wil ik vaker ‘nee’ tegen zeggen?
✍️ Op welke moment doe ik mijzelf tekort?
✍️ Beschrijf een situatie uit het verleden die jou nog steeds emotioneel raakt
✍️ Waar ben ik het meest bang voor, en waarom?
 
Neem na jouw schrijfsessie weer een moment in stilte met je handen op je hart. Als er iets is losgekomen of je hebt het moeilijk, erken dat dit er mag zijn. Samen met al het licht in jou. Je kunt jouw ritueel afsluiten door de woorden te herhalen:
‘Zonder donkerte, geen licht’.
Een fijn boek voor het volgen van het Wiel van het Jaar is: ‘De magie van Moeder Natuur’ van Lindsay Squire. Er staan duidelijke, bondige beschrijvingen in met simpele rituelen die jouw dagelijks leven net iets magischer kunnen maken 😊.
Liefs,
Kiki
 

Consent in jouw Yogales
grenzen & toestemming
 
Je kent dit gevoel vast: dat je de Yogaruimte binnenloopt en je letterlijk en/of figuurlijk kan uitademen.

Je voelt de ontspanning al wat meer indalen, puur omdat je de keuze hebt gemaakt naar de les te komen, je in de Yogaruimte te laten omarmen door de fijne energie die er hangt, en intentie te zetten gewoon te ‘zijn’ (of dat te proberen!).
 
Yoga als spiritualiteit, filosofie én fysieke activiteit is iets bijzonders: we komen er vaak in al onze kwetsbaarheid en openheid, nieuwsgierigheid, naar toe. Iets trekt ons er in aan, al weten we aan het begin nog niet altijd wat. Het is juist die openheid waarin we soms voorbij gaan aan onze eigen behoeftes, ervaringen en grenzen.
 
Dat is absoluut logisch. Zoals met alles wat je als beginneling leert kennen, kijk je naar een docent, mentor of ervaringsdeskundige voor richtlijnen. Het interessante, en soms ook lastige, bij Yoga is dat de docent er eigenlijk juist is om te laten zien dat je die blik naar binnen mag keren. Terug kan gaan naar het voelen, in plaats van naar hoe het er wellicht uit moet zien. De docent is er om je de handvatten te geven om te leren luisteren naar jeZelf, en waar jouw behoeftes op dat moment liggen. Althans, dat verstaan wij bij Yoga Puur absoluut onder de Yoga filosofie en hoe wij het docentschap willen uitdragen.
 
Maar dat is niet altijd een gegeven. Ook in de Yogawereld bestaan helaas heel wat misstanden die steeds meer aan het licht komen. Het heeft absoluut iets kwetsbaars, Yoga, waarbij jouw openheid helaas niet altijd standaard wordt ontvangen met begrip, geduld en respect.
Bij Yoga Puur hebben we het vaak over zulke kwesties als grenzen stellen en invoelen, en een veilige omgeving creëeren. Want we zijn er, als docent, om jou terug te begeleiden naar jeZelf.

Er zijn meerdere manieren waarop we dat doen en kunnen aanbieden, met bewustzijn en respect voor jou, jouw behoeftes en jouw grenzen, en de ontdekkingstocht hierin. 
De allergrootste is door middel van onze stem. We brengen je met verbale instructies in bepaalde houdingen, en met korte bloemlezingen en Yoga filosofie hopen we je te inspireren.

Daarnaast zorgen we voor een fijne ruimte, met aangenaam licht, geen afleidende muziek en hoge kwaliteit spullen waardoor jij nergens meer aan hoeft te denken. Ook houden we de ruimte energetisch zuiver door middel van wierook en ‘smudgen’ met witte salie. 
Yogaruimtes fungeren daarin ook als veilige haven, een plek waar je tot rust kan komen, jezelf kunt zijn, je lichaam en geest ont-moeten met wat het nodig heeft.
 
En natuurlijk zijn we er in fysieke zin ook voor jou. Denk daarbij aan verschillende variaties aanreiken om een houding in te voelen, en aanwijzingen over hoe je spullen kunt gebruiken om jezelf te ondersteunen.
 
Daarbij kunnen we je helpen de houding op een aangenamere manier te ervaren door je te assisteren. Soms plaatsen we een hand op je rug om meer lengte te voelen, bijvoorbeeld. Of brengen we je armen wat meer omhoog of omhoog zodat je de effecten van een houding prettiger kan voelen, afgesteld op jouw lichaam.
 
En met name bij dit laatste punt is het belangrijk om wederzijdse bewustwording te creëeren en waarborgen. Want misschien heb jij helemaal geen behoefte aan die hand op je rug. Of wil je überhaupt even met rust gelaten worden, zodat je nog meer kan zakken in jeZelf en het moment. 
 
Jouw energie is goud waard, en de veilige haven die we bij Yoga Puur hopen te creëeren mag daaraan bijdragen.

Want wij snappen dat Yoga iets kwetsbaars is, iets wat jou mag ont-moeten in je meest open momenten.
 
Daarom introduceren wij vanaf nu bij Yoga Puur de ‘consent’-kaarten, grofweg vertaald als toestemmingskaarten. Deze kaart heeft twee kanten: de ene kant vertelt de docent dat je het prima vindt dat zij jou komt assisteren tijdens de les. De andere kant van de kaart laat de docent weten dat je daar vandaag geen behoefte aan hebt. Alleen al dat je dit aan het begin van de les mag invoelen zal je helpen in het proces van behoeftes en grenzen invoelen, iets wat ook naast de mat enorm waardevol is.
 
Als team van Yoga Puur hopen we hiermee jou nog meer terug naar jeZelf te brengen, waarbij Yoga als een veilige, prettige vorm om jezelf te ont-moeten op alle vlakken hoog in het vaandel staat.
 
Lay-out en bewoording onder voorbehoud.

Eigenlijk mag het altijd terugkomen bij de heilige begroeting Namasté. Ik buig voor jou. Of, zoals vaker bekend, vertaald als ‘Het licht in mij groet het licht in jou'. Op elk niveau. Met respect voor jouw behoeftes en grenzen en vice versa. Het klinkt zo simpel, en toch mag dit concept van toestemming bijdragen aan jouw reis naar innerlijke kracht, zelfkennis en zelfvertrouwen. Leren voelen van binnenuit: wij zijn er voor je om je daar toe te inspireren, op welk niveau je daar dan ook aan toe bent.

Hoe werkt dit in de les? Marloes legt het uit:
“De ‘consent’ kaarten zie ik als een vriendelijke herinnering om aan jezelf te vragen: hoe voel ik mij vandaag, wat heb ik nodig en hoe kan ik mezelf dat geven?

Alleen al het moment stilstaan en die vragen voor jezelf beantwoorden kan zo waardevol zijn. Want stilstaan bij hoe je je écht voelt, is best een uitdaging in deze drukke wereld. 

Na het moment van invoelen, kun je er direct naar handelen en kiezen welke kaart op dat moment het beste bij je past: ‘ja, je bent welkom in mijn ruimte’ of ‘nee, de begeleiding van je stem is vandaag genoeg’.

Zo laat je me op een simpele manier weten hoe ik je tijdens de les mag begeleiden om jou te laten landen bij jeZelf.”
- Marloes       
Heb je vragen over de ‘consent kaarten’? Stel ze dan gerust aan jouw docent tijdens jouw Yogamoment. En als dit stuk over toestemming en grenzen aangeven binnen de Yoga jou, of een herinnering, heeft geactiveerd, mag je dit altijd met ons delen via de mail of tijdens een thee-moment. 
Liefs, Leneth
& het docententeam van Yoga Puur

Op de agenda
 
 

Only for Members
Een rubriek waarin we je updates geven over alles in en rondom de Yogaschool.

De Soxs winnaars!
⭐ ⭐ ⭐ 

Wat een eer was het om de nieuwe reviews te mogen ontvangen als onderdeel van onze Soxs winactie. We waarderen het enorm dat jullie de moeite hebben genomen om fijne en lieve woorden op Google te schrijven over de Yogaschool. Dat helpt ons enorm!

We hebben het internet de loting laten verzorgen, en daar zijn twee winnaars uitgekomen:
Image item
🥳 Gefeliciteerd! Jullie hebben inmiddels een persoonlijke mail van ons ontvangen. 🥳

En mocht je ons nog steeds willen helpen, dan stellen we het súper op prijs als jij je Yoga-ervaring bij Yoga Puur Breda wilt delen op Google. Reviews maken echt het verschil voor kleine ondernemingen, dus mocht je een paar minuten de tijd hebben, dan kun je hieronder je ervaring delen. Je wilt niet weten hoe blij je ons daarmee maakt! 

Mocht je het lastig vinden om te beginnen met schrijven, dan geven deze vragen wellicht je wat inspiratie: Wat bracht jou in eerste instantie bij Yoga Puur Breda, wat vind je het fijnst aan de Yogaschool?, als je de Yogaschool aan iemand zou aanraden, wat zou je dan zeggen? 
 

Communicatie vanuit de Yogaschool
Image item
Heb je wel eens een vraag over je abonnement? Wil je graag een vriend(in) meenemen naar een les? Ben je een keer verhindert?

Als deel van het team van Yoga Puur staan Leneth, Kiki & Sanne heel graag voor je klaar! Appjes en belletjes naar het nummer van Yoga Puur Breda worden beantwoord door Kiki. Mails over jouw abonnement of proefles worden beantwoord door Leneth. En alle overige vragen over retreats, samenwerkingen, social media en meer - dan krijg je reactie van Sanne! 

Lesrooster
Image item
 

Is er iets in deze editie van ons online magazine wat je heeft geïnspireerd en/of geprikkeld? Laat het ons zeker weten! 

Tot volgende maand voor meer inspiratie, gronding en inzichten - en een hele fijne maan(d) gewenst!

Liefs, 
Marloes, Janna, Kiki, Leneth & Sanne
Yoga Puur Breda

P.S…..
volg je ons al op Instagram?
Image item
 

 
Instagram
Facebook
Youtube
Pinterest