Deze mail is minder goed leesbaar als je telefoon op dark mode staat.
Maandelijkse mail van Marloes De Vries
Image item
 
Hoi First name / lieve lezer,
Het valt nauwelijks op, maar ik heb ‘illustrator/schrijver/kunstenaar’ weggehaald achter mijn naam aan de bovenzijde van deze mail. Ik ga namelijk even labelloos door het leven. Met de volgorde impliceerde ik zelfs onbewust wat het belangrijkste was, terwijl dat helemaal niet zo is. En ik liep er zelfs iets leuks door mis. Hoe dat zit, lees je in deze mail.
 
Verder in deze editie:
  • Gedachtengang: even geen labels
  • Fijne cadeaus voor de feestdagen
  • Persoonlijke verhalen die ik deelde op Substack
  • 8 dingen die ik leuk vond

Gedachtengang
Even geen labels
Image item
Er is een verandering gaande bij mezelf en labels op mezelf plakken past nu even niet. Waarschijnlijk komt het doordat ik dit jaar meer heb geschreven dan ooit, en ik me nu toch écht schrijver/auteur voel. En steeds meer richt ik me op het maken van autonoom werk, zoals schilderijen of tekeningen en teksten voor mijn eigen producten. Ik werk nog steeds als illustrator (iemand die tekeningen maakt bij een tekst, meestal in opdracht), maar doordat die andere twee steeds meer naar de voorgrond treden, zal ik mijn tijd iets anders moeten indelen. 
 
Opnieuw schuiven
Het is niet de eerste keer dat mijn werkvlakken aan het verschuiven zijn. Bijna 14 jaar geleden verschoof het van grafisch ontwerp naar illustratie. 
Enerzijds ga ik erg goed op stabiliteit en verlang ik naar rust. Dat maakt dat ik heel erg lang vasthield aan wat ik heb. Maar het kriebelt: de afgelopen jaren heb ik geproefd hoe het weer was om zelf te bedenken, te schrijven en te schilderen, net zoals het ooit was. Om iets vanuit mijzelf te creëren, in plaats van vanuit iemand anders, wat werk in opdracht toch meestal is. 
Een combinatie van autonoom werk en samenwerken met anderen zou fijn zijn. Want ook als ik iets vanuit mezelf maak, zoals mijn boek bijvoorbeeld, merk ik hoe fijn het is om met goede mensen samen te werken, zoals de redacteur die mijn boek een stuk beter maakte.
 
Labels kunnen uitsluiten
Misschien denk je nu: ‘wat maak je je druk om die labels’. Dat zou ik zelf ook denken, als jij dit had geschreven. Maar mensen plaatsen toch andere mensen graag in hokjes, zodat ze elkaar kunnen plaatsen. En dat het wel degelijk uitmaakt, ervoer ik vorige week. 
Een tijd terug heb ik hard gewerkt aan twee aanvragen voor kunstenaarsresidenties in Nederland. Het lijkt me namelijk fantastisch om een paar maanden volledig mijn tijd te kunnen besteden aan mijn autonome werk, op een mooie locatie. Zo'n residentie geeft je daartoe de mogelijkheid en dekken een groot deel van kost en inwoning in die periode. Maar voor beide aanvragen ontving ik een officiële brief dat ik niet mag deelnemen. Ik ben namelijk in de ogen van het fonds geen kunstenaar, omdat ik ook werk als illustrator.
Tja, daar stond ik dan, met mijn kunstacademie-diploma en harde werken. Als zo'n fonds vindt dat je geen kunstenaar bent, kun je een residentie jammer genoeg op je buik schrijven. 
Misschien dat alle kunstenaars die naast hun kunstenaarschap een baan hebben (volledig kunnen leven van je kunst is namelijk heel lastig), worden afgewezen. Misschien krijgen ze wel te horen dat ze niet als suppoost in een museum horen te werken, of geen pakketbezorger mogen zijn. Wie weet. Labels bepalen dus wel degelijk hoe mensen je zien, zoveel is duidelijk.
 
Labelloos ontplooien
Even geen labels dus, om mezelf niet in een hokje te (laten) duwen, maar vooral zodat ik mezelf verder kan ontplooien (mooi woord eigenlijk, ‘ontplooien’). 
Om mezelf wat tijd en ruimte willen gunnen om te ontwikkelen, betekent dat ik sommige zaken tijdelijk op een lager pitje ga zetten. 'Nee’ zeggen vind ik niet altijd makkelijk, zeker niet als het een opdracht is die me eigenlijk heel leuk lijkt. Maar die rust en ruimte is om nog een reden hard nodig, want sinds mijn burn-out diagnose in 2021 heb ik nooit echt rust genomen. Daar betaal ik een dikke prijs voor, weet ik na twee jaar.
 
Tijd dus om een stapje terug te doen om beter te worden en om mezelf rust te geven. Om na dat jarenlange rennen eens op adem te komen en om me heen te kijken. Waarmee wil ik stoppen? Waarmee wil ik doorgaan? Waarmee wil ik beginnen? Die drie vragen aan jezelf stellen, geven alvast wat helderheid.
 
Zolang ik in het proces van rusten en uitvogelen zit, noem ik mezelf even lekker helemaal niks. Ik hoef even nergens aan te voldoen. En labels plakken? Dat zien we straks wel weer.
Fijne cadeaus
(voor jezelf of anderen)
Image item
 
De feestdagen zijn in zicht! Op het laatste moment nog cadeautjes moeten kopen kan stressvol zijn, dus niks mis mee om alvast wat in te kopen. 

Ik heb voor ieder wat wils: reisdagboeken voor de reizende lezer, een stripboek voor dat leuke kind, kalenders voor degenen die het overzicht graag bewaren, kunstprints voor muren die wel wat kleur kunnen gebruiken en kaarten voor diegenen die een hart onder de riem kunnen gebruiken.
Let op: de kalender voor 2024 kan nog t/m dinsdag 14 november 8:00 uur besteld worden. Ik laat namelijk de kalenders drukken op basis van het aantal bestellingen om overschot te voorkomen.
Als je het direct via de uitgever bestelt, verdien ik er iets meer op. 
En je betaalt geen verzendkosten!
Lezen op Substack
Regelmatig schrijf ik op mijn Substack over mijn burn-out, wat ik heb geleerd als freelancer en hoe ik mijn weg terug vind naar mijn creatieve fundering. 
 
Substack is een website waar je blogs kunt lezen, en waarop je je kunt abonneren. Als je op ‘subscribe’ klikt, krijg je elke nieuwe blogpost in je mail.

8 dingen om te delen
Image item
1) Evolutie van de 'bookcovers of romantic novels' Ik maak ontzettend graag boekcovers (dat moet ik echt vaker zeggen, want ik zou er graag meer willen maken). Dit vond ik dus ook heel interessant en leuk om te zien!
 
2) Shetland Mijn favoriete Britse crime-serie is weer begonnen op BBC. Met een nieuwe aanvulling, namelijk Ashley Jensen. Ik vond haar al leuk in Ugly Betty, en hoewel ik Jimmy Perez nu al mis, vind ik DI Ruth Calder een fijne aanvulling.
 
3) Friends, lovers en het grote, verschrikkelijke ding Zoals velen schrok ik van het nieuws dat acteur Matthew Perry is overleden. Hij was mijn favoriete character in Friends, wat ik nog steeds elke avond kijk voordat ik slapen ga, omdat het me zo rustig maakt. Ik lees momenteel zijn autobiografie (aff. link).
 
4) The Flat Share Ik hou van de boeken van Beth O'Leary, maar ik was wel een beetje bang dat de serie, gebaseerd op haar eerste boek, zou tegenvallen. Dat deed het niet! The Flat Share is te zien op NPO Plus.
 
5) Waarom Barnes & Noble lokale boekwinkels kopieert Interessant om te zien hoe dit grote bedrijf veranderde van aanpak.
 
6) Brené Brown: the midlife unraveling 'As it turns out, I was right about one thing—to call what happens at midlife “a crisis” is bullshit. A crisis is an intense, short-lived, acute, easily identifiable, and defining event that can be controlled and managed. Midlife is not a crisis. Midlife is an unraveling.'
 
7) How to feel your feelings Een heel overzichtelijk handigheidje om je gevoelens meer toe te laten. 
 
8) Nothing compares 2 U Ik werd enorm geraakt door dit grote koor dat live ‘Nothing compares to you’ van de recent overleden Sinéad O'Connor zingt. Een mooie afsluiter van deze nieuwsbrief.
“Forgive yourself for not having the foresight to know what now seems so obvious in hindsight.”
Judy Belmont, American author
Ik hoop dat je met plezier dit hebt gelezen! Laat gerust weten wat je ervan vond. Ik lees alle reacties met veel plezier.
Image item
☕ Wil je me trakteren op een kop koffie of thee als bedankje? Dat kan via tikkie of via deze link.
 
✉️ Wil je leren hoe ik nieuwsbrieven maak? Volg mijn online class.
 
📣 Mij een handje helpen? Deel deze nieuwsbrief op sociale media (maak gerust een screenshot) of met je vrienden.
 
🌱 Nieuw hier? Meld je hier aan en ontvang elke maand de nieuwsbrief.
Klik je op 'unsubscribe' dan ontvang je geen enkele email meer van mij. Ook niet over mijn boek of mentorsessies bijvoorbeeld. Klik in plaats daarvan op 'Manage preferences' om je instellingen aan te passen.