Crònica-resum del retir “Cuidar l'activisme”
 
Image item
 
El plantejament:
PER QUÈ era necessari un RETIR 
per a ACTIVISTES DE LLENGÜES MINORITZADES?
 
 Ser militant de llengües minoritzades/indígenes pot arribar a drenar-nos, i de vegades oblidem quin és el sentit o la direcció cap on anem. L'hostilitat cap a les nostres llengües rosega. Som humans i és normal decaure, i si som especialment sensibles ens pot costar recuperar l'esperança i mantenir forta l'autoestima.
 
L’hivern és moment per mirar endins, parar, escoltar-nos. Ens mereixem hivernar, i per això crec que val la pena trobar-nos en un retir quan el fred ens tanca a casa: per connectar, per conéixe'ns, descansar, i per deixar anar el que ja no necessitem junts.
 
Com seria descobrir com se senten altres activistes i comprovar que no som tan diferents?
 
Volem encendre la flama de la comunitat, per recordar-nos que podem fer una foguera quan més ho necessitem. Tenim recursos, som recursos, posem-los en comú i utilitzem-los al màxim.
 

 
Image item
 
Un grup motivat, divertit i sensible. Quinze activistes vinguts de diferents punts de la península Ibèrica, representants de llengua aragonesa, catalana, occitana, euskera, gallega, castellana… d'a prop, i de més enllà (tres activistes eren Polònia, Chile i Estats Units, respectivament). Fer pinya va ser quasi instantani, i va haver-hi moments per riure, treballar, passejar i descansar. Tothom tenia moltíssimes ganes d'obrir-se, xerrar i connectar amb els altres.
 
 

Idees clau compartides
 
 
Aquí dalt teniu una mostra d'idees que vam recollir a la dinàmica “Com cuidar l'activisme” de dissabte al matí, a partir de preguntes que ens preocupen, vam dividir-nos en grups petits, comentar les nostres inquietuds buscar les nostres pròpies solucions.
 

Els nostres dolors de llengua
Hem volgut recollir un resum de les emocions doloroses que tenen a veure amb la llengua, que són molt variades i extremadament personals que van sorgir durant la dinàmica “Dolor de llengua”. Per preservar la intimitat i seguretat dels participants, les hem resumit i compartit de manera anònima. 
 
El dolor de llengua és molt més que això i hi ha molt a fer i a explorar en aquest sentit, però el primer pas és compartir-ho en un espai segur, en grup, per adonar-nos de quina forma té.
 
 

Què vam fer? Programa d'activitats
 
Image item
 

Feedback dels participants
“Quería conocer a gente con las mismas inquietudes que yo, pero encontré un espacio de confianza plena, alegría, activismo, naturaleza y bienestar. Además, la interdisciplinariedad y la variedad de los contextos de origen fueron muy enriquecedores. Y también los abrazos”
 
“Compartint experiències i sentiments, vaig poder reflexionar sobre mi i sobre les decisions que s'han pres a la meva família respecte la tria de llengua. Va ser un gir en la manera com em sento amb mi i amb els meus i crec que m'ajuda a avançar en el camí cap a estar més còmode amb mi mateix”
 
“El retir per ieu a provocat una presa de consciéncia novèla : quitament se de lengas minorizadas son oficialas coma lo catalan e l’euskera, es complicat pels locutors viure lor lenga. Soi estada estonada del viscut dolorós de mantuns bilingües dins aquel país. Ai aprés fòrça, e me dona enveja de ne saber mai, de vos conéisser melhor. Me dona enveja de fargar quicòm de pedagogic e internacional per far comprendre l'importancia de parlar sa lenga sens jutjament exterior, e que es pas una arma de destruccion massiva!”
 
 

 
FAQ · Preguntes Més Freqüents
Properes edicions 
Hi haurà més edicions del retir? Quan?
- El primer retir va sortir molt bé i estem valorant si n'organitzem un altre. El tema seria el del dolor/joia de llengua i seria un retir d'introspecció i guarició. Això no treu que s'organitzin altres retirs d'altres temàtiques relacionades amb les llengües minoritzades més endavant. Les dates podrien ser octubre/novembre 2024, en cap de setmana.
 
Mantenir cadascú la seva llengua
En quina llengua es parla als retirs? Com ens entenem?
- La idea és que no hi hagi una llengua vehicular. Cadascú pot parlar la seva llengua. Posem en pràctica la intercomprensió entre català, aragonès, occità, gallec i euskera (amb aquesta última serà difícil però buscarem una manera). 
Després del primer retir, podem dir que la intercomprensió romànica va funcionar perfectament amb excepció de l'euskera. 
 
Públic
És per mi un retir si no soc activista de llengües minoritzades? Què s'entèn per activista?
- Els retirs estan dissenyats per a activistes, és a dir, persones que es dediquen professionalment a les llengües minoritzades, ja sigui des de l'ensenyament (professors), la recerca, la gestió tècnica, la divulgació, etc. i/o que en la seva vida diària inverteixen atenció i temps (i preocupació) a fer créixer el seu número de parlants, o a augmentar la consciència sobre les dinàmiques de minorització, o a crear contingut en català, aragonès, occità, euskera, asturlleonèsm gallec o altres llengües indígenes. Si et consideres "activista" perquè encaixes en la segona part de la definició però no et dediques professionalment a la llengua, series benvingut a un retir.
 
Puc venir si no soc parlant d'una llengua minoritzada de la Península Ibèrica, o si parlo només castellà?
- Sí, i tant. L'important és que el teu àmbit d'interès/activisme estigui relacionat amb les llengües minoritzades/indígenes i que tinguis un cert grau de competència passiva de comprensió de les altres llengües.
 
Hi ha un mínim / màxim d'edat per participar al retir?
- No! Al primer retir hi va haver una majoria de joves, però la gràcia és que ens mesclem gent de moltes edats, procedències i experiències per aprendre els uns dels altres. No hi ha restriccions d'edat.
 
Durada del retir
Quan se celebra el retir i quant dura?
- El retir se celebra habitualment en cap de setmana. L'hora d'arribada és el divendres entre les 17 i les 18h, i l'hora de sortida és el diumenge a les 17h.
 
Venir només a un dia
Puc venir només durant el dia?
- No, aquests retirs estan pensats per un únic grup sencer del divendres al diumenge.
 
Presencialitat / en línia
Es poden seguir les dinàmiques en línia?
- No, els retirs estan fets per fer un treball profund en temes importants i delicats per als participants, i la millor manera de fer-ho és en un grup petit. El grup té una força molt potent i és molt important mantenir la mateixa composició durant els tres dies. En la societat en què vivim, és importantíssim nodrir la convivència i crear comunitat, i sobretot, desconnectar de les pantalles durant uns dies.
 
Codi de conducta
Es tenen en compte les cures? Teniu un codi de conducta pel que fa als valors compartits i com ens cuidarem si té lloc qualsevol tipus d'abús?
Creiem que tot grup, i tota trobada en grup funciona millor si hi ha acord en els valors compartits i deixem clares les discriminacions contra les quals lluitem, i per això vam elaborar un codi de conducta, que per nosaltres és molt important, i vam enviar-lo a tots els participants del retir abans que tingués lloc. Descarrega'l sencer aquí.
 
Preu
Quin preu té el retir?
- Si tornem a organitzar un retir, el preu serà al voltant d'uns 250 euros, tenint en compte que no serà un retir autogestionat (no cuinarem nosaltres, la casa de retir proporcionarà àpats complerts i saludables), i aquest preu inclou dos nits d'allotjament, tots els àpats durant el retir i les dinàmiques i activitats.
 

 
"Res roman per més temps 
en la nostra ànima 
que la llengua que heretem: 
allibera els nostres pensaments, 
revela la nostra ànima, 
endolceix la nostra vida" 
 
Paulus Utsi 
(Poeta sami, 1918-1975)
 
Image item
 
 
Image item
 
Image item
Qui soc? Per saber més coses sobre mi, accedeix a la meva bio.