Een gezonde leefomgeving: hoe maken we het concreet? De Omgevingswet vraagt om meer aandacht voor de gezonde leefomgeving, maar wat betekent dat precies? En hoe pakken we dat aan, te midden van grote uitdagingen zoals klimaatadaptatie, de energietransitie en de woonopgave? Het lijkt een extra uitdaging, zeker nu er al zoveel op onze agenda staat.
 
Toch biedt gezondheid juist een kans om ambities met elkaar te verbinden. Denk aan verdichting die leidt tot prettigere woonomgevingen, of stadsontwerpen waarin natuur en welzijn centraal staan. In deze nieuwsbrief verkennen we hoe een gezonde leefomgeving vorm kan krijgen, met inzichten uit onderzoek en de praktijk. Van de invloed van verdichting op onze gezondheid tot een gemeente die gezondheid centraal stelt in haar omgevingsvisie. Ook laten we zien hoe je met praktische bouwstenen en vernieuwende ideeën de ruimtelijke kant van welzijn kunt versterken.
 
We zijn zo gezond als onze leefomgeving. Gezond Samen-Leven levert daarom voor iedereen winst op – ontdek hoe in deze nieuwe editie van onze nieuwsbrief!
 

Image item
INTERVIEW
Stedelijke verdichting: kansen en risico’s voor onze gezondheid
De woningnood zet druk op stedelijke verdichting, maar welke gevolgen heeft dit eigenlijk voor de gezondheid van bewoners? Onderzoekers Mariëlle Beenackers (ErasmusMC) en Annemarie Ruijsbroek (RIVM) onderzochten hoe verdichting onze leefomgeving en gezondheid beïnvloedt. Hun bevindingen werpen nieuw licht op de complexe dynamiek tussen beide. 
 
Het onderzoek benadert stedelijke verdichting vanuit een systeemgerichte invalshoek. “Gezondheid in een stedelijke omgeving werkt niet volgens een simpele oorzaak-gevolgrelatie; verschillende factoren beïnvloeden elkaar voortdurend,” stelt Beenackers. Zo kan verdichting fysieke activiteit bevorderen doordat er vaak meer voorzieningen komen op loopafstand, maar kan het ook stress veroorzaken door een tekort aan rustige, groene plekken. 

ANIMATIE
Kan ‘omgekeerd ontwerpen' helpen 
om gezond te verdichten?
 
Hoe zou verstedelijking eruitzien als we onze gezondheid vooropstellen? - Samen met de provincie Zuid-Holland onderzochten we in 2023 deze vraag. Via ontwerpend onderzoek in de wijk Sterrenburg in Dordrecht kwamen we tot een verrassende conclusie: we zouden bijna "omgekeerd" ontwerpen. Niet vanuit kwantiteit, maar vanuit de netwerken en lagen die het meest bijdragen aan positieve gezondheid – en tegelijkertijd de meeste tijd nodig hebben om te groeien: het groenblauwe netwerk en sociale verbindingen.
 
Starten vanuit deze trage lagen vraagt om een andere aanpak dan we gewend zijn. Mensen lijken hierin op bomen. Beiden hebben tijd nodig om wortels te ontwikkelen en naar elkaar toe te groeien. Begin daarom met kwaliteit en een gezonde leefomgeving in plaats van puur de kwantitatieve woonopgave. Ons onderzoek toont aan dat dit niet alleen tot gezonder wonen leidt, maar zelfs meer ruimte voor woningen kan creëren dan de huidige plannen voorzien.
 
Gezonder wonen én meer woonruimte binnen één gebied: het kan allebei. 
 
 

BOUWSTENEN
Zelf aan de slag met de 
gezonde leefomgeving!
Image item
Welke ruimtelijke elementen zijn essentieel als we denken aan een gezonde leefomgeving?
 
Samen met de provincie Zuid-Holland en de GGD ontwikkelde PosadMaxwan praktische bouwstenen die dienen als ruimtelijke vertaling van het raamwerk Positieve Gezondheid van het Institute for Positive Health. Deze bouwstenen bieden concrete handvaten voor het ontwerpen van een gezonde leefomgeving en maken duidelijk hoe gezondheid verbonden is met andere thema’s en transities, zoals klimaatadaptatie, sociale integratie en duurzame mobiliteit. Ze versterken deze thema's door ze samen te brengen in de ontwerppraktijk.
Met de bouwstenen kun je zelf aan de slag: gebruik ze als inspiratie of als ontwerpelementen om te onderzoeken hoe gezond een wijk of gemeente al is, en waar verbetering mogelijk is. De bouwstenen zijn gratis online beschikbaar!
 
Wil je verder in de methodiek duiken? De bouwstenen zijn onderdeel van een praktisch stappenplan waarmee je gezondheid leidend kunt maken in je ontwerpproces. In vijf concrete stappen leer je hoe je gezondheid kunt integreren in stedenbouwkundige ontwerpen en visies op elk schaalniveau – van een omgevingsvisie tot een gedetailleerd masterplan. 
 

PODCAST
Gezondheid als drijfveer van
een omgevingsvisie 
Image item
 
Hoe kan gezondheid de koers bepalen in de ontwikkeling van een nieuwe gemeente? Deze vraag staat centraal voor de gemeente Dijk en Waard, voorheen de losse gemeentes Langedijk en Heerhugowaard, en nu met 90.000 inwoners lustig op weg naar de kaap van 100.000 inwoners. Eind 2022 startten we samen met Berenike van Lohuizen en haar team een expeditie: “Hoe komen we tot een ambitieuze omgevingsvisie voor onze nieuwe gemeente waar we ook echt ruimtelijke keuzes maken en een sterke, nieuwe koers kiezen?”. In deze aflevering praten we met wethouder Nils Langedijk en gemeentelijk gebiedsontwikkelaar Berenike van Lohuizen over hun ervaringen en de rol van gezondheid als drijfveer voor verandering. 
 

SPOTLIGHT
Dwarse denkers en doeners
Marco van Es
Oprichter en spreker 
van Bac2Nature
 
“Onze microbiomen vormen een spiegel van onze voeding en onze leefomgeving. Ze laten “zien” dat wij letterlijk een onlosmakelijk onderdeel zijn van de stad waarin we leven. ” 
Waarom zijn natuurinclusieve steden zo belangrijk voor onze gezondheid? Een grote biodiversiteit in een stad resulteert in een breed scala aan micro-organismen. Deze diversiteit draagt bij aan het ontwikkelen van gezonde microbiomen van ons als inwoners. Microbiomen van mensen zijn gemeenschappen van micro-organismen, zoals bacteriën, die op onze huid en in onze darmen zitten. De samenstelling van deze microbiomen heeft invloed op onze algehele gezondheid.
 
Een natuurinclusieve stad leidt tot een grotere biodiversiteit wat resulteert in een breder scala aan micro-organismen. Deze diversiteit zit niet alleen in de grond en op het groen, het komt ook op terug in ons lichaam. Een divers microbioom vormt de basis van een goed functionerend immuunsysteem en onze algehele gezondheid. Het vergroot de veerkracht van ons lichaam en verkleind de kans op zowel chronische ziektes zoals astma en allergie als acute infecties zoals griep.
 
Vandaag gaat het helaas niet goed met ons microbioom. Door de afnemende biodiversiteit waarin we leven, worden onze eigen microbiomen in ons lichaam ook steeds armer. Ze kunnen ons minder beschermen tegen ziektes.
 
Amanda Schiltmans
Oprichter en bedenker van DuoWonen
 
Eenzaamheid en betaalbaar wonen samen aanpakken, 
het kan!
 
Nederland een stukje mooier maken door jong en oud van een betaalbare woonruimte te voorzien, dat drijft Amanda Schiltmans-Molter. Ze is idee-eigenaar en initiatiefnemer van het innovatieve woonconcept Duo-wonen. In 2019 heeft zij Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) opgericht om aan deze uitdaging te werken en een concrete oplossing aan te bieden.
 
Wat is Duo-wonen nu precies?
Duo-wonen maakt het mogelijk om senioren langer zelfstandig in hun huur- of koopwoning te laten wonen door de woningen bouwkundig te splitsen; er ontstaan twee zelfstandige woningen. Zo wordt de huidige woningvoorraad beter benut.  Beneden woont de senior, voorzien van eigen faciliteiten, geheel gelijkvloers. Boven ontstaat een woonunit van +/- 50 m2, met eigen faciliteiten en opgang, waar een jongvolwassene woont die ook hulptaken verricht voor de senior.
 
 

 
AANKOMEND EVENEMENT
Kom naar Pakhuis de Zwijger!
Benieuwd naar nieuwe perspectieven op gezonde verstedelijking? In maart organiseren we met Pakhuis de Zwijger een evenement dat dwarse denkers, doeners en inspirerende initiatieven in de spotlight zet.

What's next?
Met de groeiende vergrijzing en de enorme woningbouwopgave moeten we ervoor zorgen dat onze leef- en speelomgevingen ook écht gezond blijven. Hoe kunnen we de gezondste keuzes maken in plaats van de snelste? Samen met de provincie Zuid-Holland testen we de komende tijd de aanpak van “omgekeerd ontwerpen” op vijf nieuwe locaties, waaronder Capelle en Alphen a/d Rijn. Ons doel is om in 2025 een robuuste, geteste aanpak voor gezonde verstedelijking te presenteren, die andere gemeenten en provincies kan inspireren. 
 
Ook in onze eigen projecten blijft gezondheid voorop staan. Of het nu gaat om mobiliteit of natuur-inclusiviteit, wij kijken altijd door de ‘gezondheidsbril’ om te zorgen dat onze ontwerpen bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor iedereen.
 
De gezondheidsopgave is groot, en we kunnen dit niet alleen. We nodigen je uit om actief betrokken te blijven bij initiatieven zoals Bac2Nature of DuoWonen en andere projecten die bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Hopelijk tot ziens in Pakhuis de Zwijger in maart!
 
Heb je vragen of wil je graag samenwerken?
 
Het laatste op Instagram
 
Instagram
LinkedIn
Binckhorstlaan 36
Den Haag, 2516BE, The Netherlands