Deze mail is minder goed leesbaar als je telefoon op dark mode staat.
(Bijna) maandelijkse nieuwsbrief van Marloes De Vries
Image item
Hoi First name / lieve lezer,
Buiten krijst een meeuw. Ik zit niet in mijn studio, maar in een oude cottage in Cornwall, Engeland. Er is zo'n mooie houtkachel (zie illustratie hieronder) die ik vanavond ga gebruiken. Mokken thee met melk en kneuterige Engelse televisie kijken… Blijer kun je mij niet maken!
 
Na een drukke zomer (2 boeken geïllustreerd, 2 art retreats gegeven, 3 opdrachten voor klanten gedaan en 16 Lotta-pagina's gemaakt), was het tijd voor een werkpauze. Ik sta de komende tijd helemaal uit en laat mijn mail de komende weken voor wat het is. Na een flinke sprint, moet je flink rusten. Meer daarover hieronder!
 
In deze nieuwsbrief
  • Cadeautje voor jou: herfstige boekenlegger
  • Gedachtegang: sprinter of marathonloper?
  • Wat ik maakte: HSP gids en nieuw stripalbum
  • 5 dingen om te delen
Image item

Gedachtegang
Sprinter of marathonloper?
Image item
“Begin dit jaar ging het zó goed", jammerde ik tegen mijn partner Bram. Als een ingezakte pudding hing ik op de bank. Trillende handen, hoofdpijn en buikkrampen: alle signalen dat ik weer over mijn grenzen was gegaan. Te hard gewerkt.
 
Ongeveer 35 jaar lang ben ik heel goed geweest om praktisch alle lichamelijke signalen te negeren en gewoon door te gaan. Nu ik richting de 40 schuifel, steekt mijn lijf een middelvinger naar me op en geeft me gewoon alle klachten in één keer. En terecht. Rust is een onmisbaar ingrediënt geworden in mijn leven.
Maar waarom blijf ik dan periodes doorgaan tot het naadje? Waarom zijn er periodes dat ik 70 uur per week werk en niet eens een fatsoenlijk weekend vrij neem? 
 
Hoofd zonder uitknop
“Misschien zijn de meesten van ons marathonlopers en ben jij een sprinter”, zei iemand laatst tegen me. Ik zag het voor me en dat klopte wel. Terwijl iedereen gestaag doorrent (ik zou willen dat mensen wat meer zouden wandelen, trouwens), ben ik meer een type dat heel hard gaat rennen om vervolgens helemaal stil te staan. Om daarna weer te gaan rennen.
 
Als ik stil sta, sta ik ook echt compleet uit. Dat is de reden dat ik een paar keer per jaar naar Engeland vertrek: op dat eiland kan ik me letterlijk en figuurlijk afsluiten van alles. Ik werk niet, sluit me zoveel mogelijk af van sociale verplichtingen en volg mijn biologische ritme weer. Zo kom ik weer tot mezelf, hoewel dat toch wel minimaal een week of twee duurt.
 
De meer gangbare oplossing heb ik ook geprobeerd: net zoals ‘normale’ mensen vijf dagen per week werken en dan weekend, om vervolgens op maandag weer te beginnen. Er is echter één probleem: mijn hoofd gaat niet uit totdat een taak volbracht is. Dan kan ik wel tegen mijn brein zeggen wat we weekend hebben, maar dat brein gaat gewoon op volle toeren door. Het blijft nadenken over mijn ‘open tabs': alle dingen die ik nog niet heb afgerond. 
Ik merk dat de meesten na een werkdag hun werk in een soort archiefkast in hun hoofd douwen en dat ze er niet meer aan denken tot de volgende dag. Ideaal lijkt me dat. Maar mijn hoofd gaat gewoon de hele avond door. Soms ook nog 's nachts. 
 
Deur vol post-it's
Laatst las ik dat iemand met een neurotypisch brein zo'n 8 a 9 open tabs aan kan, en een neurodivergent persoon maximaal 4 a 5. “Dat kan niet kloppen”, dacht ik, dus ik pakte post-its en een pen, en ging al mijn open tabs erop schrijven en op de deur plakken. Het waren er 38. 

Ik besloot er even geen taken bij te nemen en eerst af te ronden wat nog open stond. Mijn hoofd was op dat moment zo vol dat Bram me hielp om een rangorde te maken: de belangrijkste zaken eerst en zaken die echt niet zo nodig waren, plakten we onderaan voor ‘later'. Dit gaf overzicht en grenzen: in mijn hoofd kan er altijd nog wel wat bij, terwijl als ik alle gele papiertjes op een deur geplakt ziet, ik veel sneller ‘nee’ kan zeggen. Momenteel zit ik op nog zo'n 8 post-its, en ik weet nu dat ik niet meer dan 15 op die deur wil zien.
 
Balans vinden
Een oplossing is om niet teveel verschillende taken op me te nemen, zodat ik overzicht behoud. Maar ook niet te weinig taken! Vaak heb ik gedacht dat het misschien wel fijn is om langer lopende projecten te hebben, maar ik ken mijn brein inmiddels erg goed: ik raak dan al snel verveeld. Juist op kortere opdrachten ga ik goed, omdat het mij uitdaagt. Een balans vinden dus tussen rust en stimuli.
 
In mijn vorige nieuwsbrief had ik het over een ouderwetse radio, waarbij je geduldig aan de grote ronde knop draait om de juiste frequentie te vinden. Het is zoeken naar de juiste balans, maar ik heb het idee dat het geluid al een stuk helderder is dan een paar maanden geleden. 
 
Of ik een sprinter blijf, durf ik niet te zeggen. Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan. Misschien als ik mijn brein kan trainen om zaken elke dag los te laten na een bepaald tijdstip, ik ooit nog eens een marathonloper word.
Vond je bovenstaand leuk om te lezen? 
Dan vind je vast mijn artikelen op mijn Substack leuk. Kijk maar eens!

Wat ik maakte
Image item
100+ lifehacks-gidsen
Als je je afvraagt waar ik deze zomer zo hard aan werkte: onder andere aan illustraties voor het boek 100+ lifehacks voor een eenvoudiger leven met hoogsensitiviteit door Séverine Van De Voorde (vanaf 15 oktober te koop). Vorige week heb ik de illustraties ingeleverd voor 100+ lifehacks voor een eenvoudiger leven met autisme door Peter Vermeulen, wat later dit jaar uitkomt.
 
Lotta (stripverhalen)
Maar ook leuk nieuws voor alle stripliefhebbers en jongere lezers: Lotta is een feestbeest is nu ook uit! Het is deel 7 al weer van mijn strip die wekelijks in Tina verschijnt.

Image item
In een interview met 2Doc/NPO mocht ik inspirerende documentaires delen, en ik kon het niet laten om ook een paar boeken te tippen.
5 dingen om te delen
Image item
1) Ontspannen lezen Non-fictie boeken lezen voelt voor mij vaak als onderdeel van mijn werk, dus op vakantie lees ik graag luchtige fictie. Het liefst van Britse auteurs, want ik houd van dat soort humor. Emily Henry wordt vaak aan mij getipt, maar dat is niet echt mijn cup of tea. Mijn to-go-to boeken zijn van Beth O'Leary, Mhairi McFarlane en Lucy Vine
 
2) Quirky detectives Na Shetland, Vera en Luther moest ik een beetje aan dit genre wennen, maar inmiddels ben ik overstag: detective series met een komische inslag en quirky characters zijn mijn nieuwe favoriet. Deze week is Ludwig begonnen op BBC, maar ik tip ook McDonalds & Dodds, Agatha Raisin en Professor T.
 
3) Artikel 'No, I'm not always available': Verontschuldig je vooral niet als je niet beschikbaar bent.
Image item
Scene uit Wicked Little Letters
4) Film Eén van mijn favoriete actrices is Olivia Coleman. In Wicked Little Letters speelt ze Edith, een vrouw die bijna dagelijks beledigende brieven krijgt. Haar buurvrouw wordt hiervan beschuldigd. Te zien op Netflix.
 
5) Sokken Bij de outlet store van Seasalt (in Falmouth) kocht ik de zachtste huissokken ooit (voor £8). Ze zijn normaal wat prijzig, maar er is regelmatig een sale, dus houd het in de gaten.
“In order to create, the need to express 
has to be bigger than the fear.”
Juliette Binoche (actress)
Wil je iets met me delen? Altijd leuk om van je te horen!
 
❤️ Met dank aan donaties kan ik o.a. artikelen schrijven die gratis te lezen zijn. Dank aan de lieve mensen die vorige keer doneerden! Mij trakteren op koffie kan ook via een Tikkie
 
✏️ Wil je iets moois aan je muur? Ik heb een paar fijne kunstprints.
 
✉️ Wil je me helpen? Stuur mijn nieuwsbrief door naar een vriend(in).
Nieuw hier? Meld je aan en ontvang elke maand mijn nieuwsbrief.
Klik je op 'unsubscribe' dan ontvang je geen enkele email meer van mij, dus klik eerst even op 'Manage preferences' om je instellingen aan te passen (voordat je je uitschrijft voor iets wat je echt niet wilt missen).